Deel

0
Tweet about this url
Ga ‘Op zijn Noors’

Ga ‘Op zijn Noors’

Verrassingen horen er bij in dit deel van Noorwegen. Denk aan:
Spring in een 'jettegryter'
Leer alles over skiën
Slaap in een 'hytter'

De fjorden hebben talloze bekende toeristische plekken. Naast de fjorden zijn het meest populair de Preikestolen (een ongekende steile rots) en Kjerag (een steile berg met een bijzonder uitzicht over de fjorden). Maar wie heeft er ooit gehoord van het Skagerrak en de uitgestrekte Hardangervidda hoogvlakte? De Noren zelf weten wel beter.
 
Dus laat ik me verrassen, om dit deel van het land eens 'op zijn Noors te doen'. Al weet ik niet precies wat het inhoud. Op mijn vraag om iets meer informatie blijft het angstvallig stil. Op de melding 'neem warme kleding mee' na dan. En dat de wekker om zes uur gaat.

Als ik de volgende ochtend de naam van het gebied hoor, gaat er wel een lichtje branden. Net als bij veel (winter)sportliefhebbers waarschijnlijk. Telemark, is dat niet die bijzondere bochtentechniek voor technici op de ski’s? Waarbij skiërs wat vreemd zigzaggend over de sneeuw glijden en alleen de voorvoet aan de ski is verbonden?

4.000 jaar oude ski's

Het Telemark-skiën blijkt te zijn vernoemd naar deze provincie. En dat terwijl de hoofdstad van de provincie Skien heet. Al 4.000 jaar worden hier ski’s voor vervoer gebruikt, eeuwenoude rotstekeningen laten dit zien. In de winter was het de enige snelle manier van vervoer. Al in 1747 hielden militairen onderling wedstrijden op ski’s. In 1843 werden in het noordelijker gelegen gelegen Tromsø de eerste wedstrijden gehouden voor recreanten.

Sondre Norheim uit Morgedal introduceerde vlak daarop het Telemark-skiën. Ook de slalom is hier 'uitgevonden'. Het is opmerkelijk wat je allemaal niet kunt leren in een museum. Het plaatselijke Norsk Skieventyr laat de hele geschiedenis van de skisport zien, in alle vormen. Het stadje noemt zich dan ook de geboorteplaats van de skisport. En ruimte om je techniek te verbeteren heb je hier genoeg.

Ik kijk met verbazing uit over de Hardangervidda-hoogvlakte. Ook al is het slechts 1.300 meter hoog, nergens is een boom te zien. Of een huis. Of een mens. Ook hier weer hoor ik opnieuw duizelingwekkende cijfers. Dit is de grootste hoogvlakte van heel Europa. De vlakte is zo’n 8.000 km² groot, 3.422 km² daarvan is sinds 1981 het Hardangervidda Nationaal Park. Het grootste van Noorwegen.

Het is niet lastig om te zien dat ook hier de gletsjers massaal hebben huisgehouden. Het ijs heeft de oorspronkelijke bergen simpelweg weggesleten en zo een vlakte gecreëerd. De hoogvlakte ligt altijd bedekt onder een dik pak sneeuw, waar je helemaal los kunt gaan als langlaufer. Behalve in de zomer, als de wandelaars het ontdekken. Al is het zo groot dat ik er slechts enkelen tegen kom op een dag.

Bij mij appelleert het vooral aan 'vrij', zeker als ik de Vøringsfossen zie. In etappes valt het water hier 182 meter naar beneden. Opmerkelijk hoe natuurgeweld voor innerlijke rust kan zorgen. Iets wat de beroemde Noorse componist Edvard Grieg ook ontdekte. Hier deed hij inspiratie op voor Opus 66, ook wel bekend als de Negentien Noorse Volksliederen. De wind lijkt de melodie te kennen.

Één met de natuur

Ik dacht nog: 'dat water zal best fris zijn.' Het blijkt een terechte conclusie. Ik spring in een 'jettegryter', dit zijn opvallend ronde door gletsjers uitgesleten gaten in de rotsen. Onder meer in het Nissedal, maar ze komen op talloze plekken voor langs de Noorse kust. Ik spoel het zweet af van de lekkere zomerse dag. Veel Noren doen dit naakt, alsof ze één willen worden met de natuur. Het water zorgt er in ieder geval voor dat ik één word met mijn lichaam. En klaar wakker.

Het is midden in de nacht, in de zomer gaat de zon niet onder. Zacht licht valt over de vlakte. Ik laat de 'Noorse dag' nog een keer voorbij komen. Zittend in een 'hytter', oftewel een berghut. In dit deel van Noorwegen kan je als wandelaar letterlijk de moed in de schoenen zakken. Alsof er nooit een einde aan komt. 'Ongerept' is wel een passende omschrijving van dit immense gebied.
Op bezoek in Noorwegen ,,Kenners vinden het de meest ongerepte plek ter wereld. Meer nog dan de Galápagos, Machu Picchu en tal van andere wereldberoemde Droomplekken.

Hier zijn de afgelopen weken artikelen verschenen over hoe je dit gebied kunt beleven: Te voet, Per kajak, Met een veerboot, Met de oorspronkelijke bewoners, de Samen. En op een hondenslee. Met een ultiem einddoel: de Noordkaap."

Corno van den Berg

Tips vol verrassingen

Zie het Telemarkkanaal
Een van de meest kenmerkende attracties van deze regio is het Telemarkkanaal. De waterweg tussen Skien en Dalen is niet alleen per boot af te leggen maar ook in combinatie met de fiets of kano.

In totaal overbruggen acht sluizen een hoogteverschil van 72 meter! Op een steenworp van het kanaal zijn vele culturele schatten te vinden als Rjukan met zijn oorlogsgeschiedenis, staafkerken bij Heddal en Eidsberg en het toeristisch centrum van Vrådal.

Actief in Telemark
Telemark ligt in het zuiden van Noorwegen en is de toegangspoort voor de actieve vakantieganger. De regio met dichte bossen en enkele (hoge) bergen maakt vele activiteiten mogelijk, zoals wandelen, hiken, fietsen en vissen.

Reizen naar Telemark
Telemark is goed te bereiken met de auto in combinatie met de (cruise)ferry. Laat je varen door Color Line   van Hirtshals naar Larvik.

Deze special is een samenwerking met Visit Norway, het verkeersbureau van Noorwegen. Naast eigen foto's is ook werk van de volgende fotografen te zien: Johan Wildhagen, Erik Jørgensen, Anders Gjengedal, Vidar Askeland, Jens Henrik Nybo, Terje Rakke en Fred Jonny Hammero.