Deel

0
Tweet about this url
Peddel door de fjorden

Peddel door de fjorden

Dit gebied kun je actief en relaxt beleven. Denk aan:
Voel je klein in het Nærøyfjord
Ontdek het immense Sognefjord
Relax in de Flåm Railway

Een goede vriend maakte de opmerking tussen neus en lippen door. Maar het was er wel één die bleef hangen. Hij suggereerde dat ik de immense fjorden moest zien. In de zomer vanaf het water, in een kajak. Maar hij is een fervent kajakker en ik niet. ''Het valt zat mee'', voegde hij er aan toe toen hij mijn interesse opmerkte.

Op internet zie ik foto's van kleine, kleurrijke bootjes tegen immense, groene rotswanden. Eén van de beste plekken is het wereldberoemde Nærøyfjord, uniek vanwege zijn smalle doorgang. En dat vanuit de dorpjes Aurland, Flåm en Gudvangen eenvoudig kan worden bezocht. Dus ik laat me over halen en stap in.

Als een eend met watervrees verken ik het water. Ik ga vooruit, ietwat wiebelend en de angst om om te slaan is gerechtvaardigd. Ook al zijn er nauwelijks golven en is de wind opmerkelijk stil. Het is even wennen, maar de slag is niet moeilijk. Net als sturen, als je merkt hoe snel de boot reageert.

Werelderfgoed

Na een klein kwartiertje kan ik zowaar ook op het landschap om me heen letten. Wat geen kwaad kan, want volgens veel toeristen liggen hier de mooiste fjorden van Noorwegen. Of eigenlijk van de wereld. Met namen die op de wind dansen, zoals Nærøyfjord en Geirangerfjord. De UNESCO bekroonde deze twee tot Werelderfgoed in 2005. Net als de Grand Canyon, de Taj Mahal en de Galápagos.

Vooraf had ik veel over het Nærøyfjord gelezen. Deze zijtak van het immense Sognefjord is 17 kilometer lang en, op het smalste deel, maar 300 meter breed. De omliggende bergen zijn hoog, soms wel 1.700 meter. Waardoor de rotsen echt op je af komen. Tot in 1859 was het reizen hier alleen maar mogelijk per boot. In Lærdalsøyri was een wekelijkse markt waar iedereen naar toe ging. Sommige mensen waren bijna een dag onderweg.

Des te opmerkelijker is het dat al in 1890 het toerisme hier zijn intrede deed. Grote Engelse en Duitse stoomboten ontdekten de schoonheid van de fjorden. Ze brachten rijke toeristen op luxe cruises naar dit afgelegen deel van Europa. Een cruise is nog steeds een populaire manier om relaxt van het natuurspektakel te genieten.

Het is moeilijk voor te stellen dat het extreme landschap is ontstaan in de laatste IJstijd. Immense gletsjers boetseerden als het ware het landschap. Ze sleten diepe inhammen in een bergachtige kust, met opvallende steile wanden die door gletsjerwerking zijn uitgesleten. Diverse dorpjes, die soms uit niet meer dan tien huizen bestaan, liggen tegen de bergwanden aangeplakt. Elk huis heeft een ansichtkaart als uitzicht. Met elke dag weer een nieuw ontwerp.

Ik word geregeld afgeleid door het landschap, wat net zo vaak een misslag tot gevolg heeft. En het lukt me om druppels water in mijn gezicht te gooien. In de verte stort een waterval in het extreem heldere water. Gids Laurianne wijst hem aan en spreekt opnieuw een onduidelijke naam uit. Ik vraag me spontaan af waar de naam Nærøyfjord vandaan komt, en hoe je die als toerist goed uitspreekt.

De gids helpt me: ''Dit fjord werd al gebruikt door de Vikingen als ze op hun weg van het westen naar het oosten waren. Hij is vernoemd naar de god van de zeelui: Njord. Hij creëerde de wind voor de zeilen, maar zorgde er voor dat deze in de fjorden niet te sterk was waardoor de boten zouden kapseizen. De naam is ongeveer uit te spreken als 'neireifiord', maar dan zingend,'' lacht ze.

Koudwaterkoraalriffen

Het water verkoelt, maar is ijskoud. Hier kan toch weinig leven? Maar recent is er een belangrijke ontdekking gedaan. Wetenschappers vonden in de diverse fjorden heuse koudwaterkoraalriffen. Waar opvallend veel dieren leven, al is er nog weinig over bekend. Ik tuur over de rand van de kajak en kijk zo vijf meter de diepte in. En zie zeesterren en diverse kleurrijke anemonen, terwijl vissen weg schieten.

Maar dit gebied heeft veel meer mogelijkheden. Per fiets, per trein of met een cruise bijvoorbeeld. Ik kies voor de luxe trein, de spieren krijgen hun welverdiende rust in de ruime fauteuils. Op het perron hoor ik dat Flåm wordt uitgesproken als 'from'. Wat gek klinkt als de trein Flåm Railway heet.

De trein slingert zich als een slang door het landschap. Soms langs de oever, dan weer op een hoogte van enkele honderden meters. Ik nip aan een 'akevitt', een drankje van 40 procent alcohol, dat ook wel 'water van het leven' wordt genoemd. Mijn blik op de bergen verandert continu.

Ik moet mijn vriend gelijk geven, al is het een 'close call'. Actief bezig zijn is duidelijk beter dan onderuit gezakt zitten. En niet alleen beter voor de gezondheid. Het gevoel iets gedaan te hebben met het beleven van het landschap als beloning is heerlijk. Ondanks de spierpijn.
Op bezoek in Noorwegen ,,Kenners vinden het de meest ongerepte plek ter wereld. Meer nog dan de Galápagos, Machu Picchu en tal van andere wereldberoemde Droomplekken.

Hier zijn de afgelopen weken artikelen verschenen over hoe je dit gebied kunt beleven: Te voet, Per kajak, Met een veerboot, Met de oorspronkelijke bewoners, de Samen. En op een hondenslee. Met een ultiem einddoel: de Noordkaap."

Corno van den Berg

Tips om regio Fjord te ontdekken

Natuurlijk: de fjorden!
Een uniek natuurverschijnsel en daardoor een echte 'must do'. Ontdek de op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatste Geiranger en Næroyfjord of de Sognefjord, met zo'n 200 km de langste fjord van Noorwegen.

Avontuurlijk Fjord Noorwegen: doen!
Te voet of per fiets de fjorden 'beklimmen', met als traktatie adembenemende uitzichten. Maar ook paardrijden, golfen, duiken, raften, uitdagende gletsjertochten of rijden over de Atlantische weg met eigen auto.

Stadse fratsen in Haugesund, Bergen, Stavanger, Ålesund
Kom de Art Nouveau bouwkunsten aanschouwen in Ålesund of de vitaliteit van het gezellige Bergen ontdekken. Of combineer culturele Hoofdstad Stavanger met één van de vele evenementen in Haugesund. Ervaar de Noorse gastvrijheid!

Reizen naar Fjord Noorwegen
Reizen naar Fjord Noorwegen kan met de auto in combinatie met de (cruise) ferry. Laat je 'varen' door een veerboot.

Deze special is een samenwerking met Visit Norway, het verkeersbureau van Noorwegen. Naast eigen foto's is ook werk van de volgende fotografen te zien: Johan Wildhagen, Erik Jørgensen, Anders Gjengedal, Vidar Askeland, Jens Henrik Nybo, Terje Rakke en Fred Jonny Hammero.