Deel

0
Tweet about this url
Reis naar de Noordkaap

Reis naar de Noordkaap

Je kunt in het noordelijke puntje veel doen. Zoals:
Leer de Samen kennen
Ontdek het echte noordelijke puntje
Zie het poollicht

Veel mensen die de Noorse fjorden bezoeken hebben een ultiem doel: de Noordkaap. Het behoort bij het meest noordelijke deel van het Europese continent. Met feitelijk twee seizoenen. Wie de ruigheid wil ervaren kiest voor de koude winter, met sneeuw en dreigende luchten. Maar de Noordkaap kent ook een 'zachte' kant. Als de zon besluit niet onder te gaan en de sneeuw plaats maakt voor 'groen'.

In de winter is een bezoek een uitdaging. De weg is afgesloten. Sneeuwschuivers gaan de bussen met toeristen voor. Het waait hard, de dag is kort, de temperatuur is weer onder nul gedoken en de sfeer is dreigend. Ik kijk om me heen, iedereen heeft het duidelijk naar zijn zin. Dit is waar de toeristen voor komen in februari en maart: het ruige deel van Noord-Europa zien in de juiste omstandigheden.

Trektocht van twee jaar

Het stuk steen blijkt al eeuwen een sterke aantrekkingskracht te hebben. De Italiaan Francesco Negri was de eerste toerist die bij de rots arriveerde. Dit was in de winter van 1664, na een trektocht van twee jaar. In diverse brieven schreef hij over zijn lange reis: 'Hier eindigt de wereld, en hier eindigt ook mijn nieuwsgierigheid. Ik kan tevreden terug naar huis'.

En dat allemaal voor een steile rots van 307 meter hoogte. Eenmaal aangekomen bij het bezoekerscentrum word ik bijna van het plateau afgeblazen. De wolken spelen tikkertje, het uitzicht is soms niet meer dan honderd meter. Maar af en toe openbaart de Barentszzee zich ook in volle glorie. De verdwaalde zonnestralen duiken her en der op, ze fungeren als spotlights in een uren durende show.

Hoe anders is het in de zomer. Dit zijn de zachtste maanden van het jaar. De temperaturen variëren van 0 tot 15 graden. In juni en juli gaat de zon niet onder, wat een bijzonder fenomeen is. En kun je hier midden in de nacht staan, als het licht extreem zacht is.

Mensen picknicken op het plateau in de zon. Het is jammer dat een foto of video nooit echt recht doet aan dit soort natuurspektakels, zowel in de winter als zomer.

De Samen (ook wel Sami genoemd) zijn de oorspronkelijke bewoners van dit gebied. Ik neem een kijkje in de wereld van deze rendierhouders. Na enkele instructies stap ik wat onwennig op een sneeuwscooter. We zoeken loslopende dieren, om te zien of het goed met ze gaat. Ik ben in eerste instantie bezig dit motorisch monster onder controle te krijgen. Al valt het mee, de sledehonden zijn eigenwijzer.

De buitenlucht maakt hongerig. De lunch in de speciale tent bestaat uit vers rendiervlees dat je zelf boven het houtvuur moet roken. Als het vlees zachtjes begint te sissen is het gaar. Daarnaast krijg ik verse gestampte veenbessen en brood geserveerd. We raken aan de praat over de jarenlange onderdrukking en de huidige opleving van hun cultuur. Een intense beleving.

In het voorjaar trekken de Sami met de rendieren richting de Noordkaap. De reden zijn de miljoenen muggen die eind juni opduiken. Aan de kust worden ze weggeblazen door de wind. Als toerist kun je dan wandelen met de kuddes. Het zien van zo'n grote groep dieren in een leeg landschap is een bijzondere ervaring.

Tijdens mijn bezoek kom ik er achter dat de Noordkaap feitelijk niet het uiterste einde van Europa is. De naastgelegen landtong Knivskjelodden ligt 1,5 kilometer noordelijker. Maar dat konden de eerste ontdekkingsreizigers niet weten. Een steile rots met afgrond is nou eenmaal aantrekkelijker dan een saaie landtong.

In deze discussie wordt voor het gemak de eilandengroep Frans Jozefland vergeten. Wat opvallend is, omdat ook de Noordkaap feitelijk op een eiland ligt. Frans Jozefland ligt op circa 600 kilometer ten noorden van Noorwegen en hoort officieel bij Europa.

Diploma

In de zomer is de wandeling naar het uiterste puntje van Knivskjelodden populair. Deze tocht is ongeveer 9 kilometer lang (enkele reis) en lang niet altijd even makkelijk. Hij is goed aangegeven via de bekende stapeltjes met stenen, maar soms opvallend steil, drassig of mistig. Wie het toch haalt kan bij de plaatselijke VVV in Honningsvåg een heus diploma voor de gedane inspanningen ophalen. Het blijkt een geliefd souvenir te zijn als ik er kom.

Was voor de Noordkaap lang de belangrijkste vraag hoe je hier komt, tegenwoordig is het vooral de vraag wanneer je wilt gaan. Wil je in de winter of in de zomer afreizen? Die keuze is lastig, omdat de beleving behoorlijk verschillend is. Daarbij wisselt ook het decor stevig, waardoor het eigenlijk twee soorten vakanties zijn.
Op bezoek in Noorwegen ,,Kenners vinden het de meest ongerepte plek ter wereld. Meer nog dan de Galápagos, Machu Picchu en tal van andere wereldberoemde Droomplekken.

Hier zijn de afgelopen weken artikelen verschenen over hoe je dit gebied kunt beleven: Te voet, Per kajak, Met een veerboot, Met de oorspronkelijke bewoners, de Samen. En op een hondenslee. Met een ultiem einddoel: de Noordkaap."

Corno van den Berg

 Unieke Tips in Noorwegen

Varen met Hurtigruten
Al meer dan 100 jaar varen schepen van de Hurtigruten langs de Noorse kust om in tal van plaatsen aan te leggen om post, materialen en reizigers in en uit te laden.

Vandaag de dag vertrekt er elke dag één van de Hurtigruten schepen uit de haven van Bergen voor een reis van 2500 zeemijlen naar Kirkenes. Geniet aan boord van het uitzicht op de Noorse kust en ervaar het 'ruige' zeeleven zelf.

Uitdagend Telemark
Deze regio biedt vakantiegangers een ruim scala aan actieve mogelijkheden. De dichte bossen en het 105 kilometer lange Telemarkkanaal bieden vele mogelijkheden om te wandelen, hiken, fietsen en vissen. Of bevaar het kanaal per boot!

Maar ook voor de rust is dit een ideale bestemming. De combinatie van mild klimaat, prachtige natuur, rustieke plaatsjes en interessante bezienswaardigheden zorgen er voor dat je in Telemark volop kunt genieten. 

Deze special is een samenwerking met Visit Norway, het verkeersbureau van Noorwegen. Naast eigen foto's is ook werk van de volgende fotografen te zien: Johan Wildhagen, Erik Jørgensen, Anders Gjengedal, Vidar Askeland, Jens Henrik Nybo, Terje Rakke en Fred Jonny Hammero.