Deel

0
Tweet about this url
Wandel door het Fjell

Wandel door het Fjell

Dit ruige gebied kun je op diverse manieren beleven. Zoals:
Zoek muskusossen en rendieren
Beklim een gletsjer
Raft door kolkend water

Het is vroeg in de ochtend, alles is duidelijk nog in diepe rust. Flarden mist hangen over de struiken, wolken bedekken het decor. Wat nou mooiste gebied ter wereld? De wandelschoenen zijn aan, het weer kan het goede humeur niet verpesten. Vooralsnog.

Dit is Fjell Noorwegen, een ruig gebied dat ingeklemd ligt tussen de steden Oslo en Trondheim. Al is 'ingeklemd' een overstatement. Want hier regeert Moeder Natuur, met harde hand. Wat in de diverse nationale parken goed te zien is. De mens is te gast. Ik in dit geval, zoiets als Klein Duimpje in een reusachtige wildernis. De wandelschoenen zijn aan, het weer kan het goede humeur niet verpesten. Vooralsnog.

Ik kijk om me heen. Dit is ruig Noorwegen, waar je letterlijk kunt verdwalen. Gids Peder herkent mijn blik en begint fijntjes allerhande cijfers op te dreunen. Cijfers die er niet om liegen. In dit deel van Noorwegen alleen al is meer dan 6.000 vierkante kilometer natuur beschermd. Waar kenmerkende dieren als muskusossen en rendieren nog rond lopen.

Een 'T' als wegwijzer

De wegwijzers zijn simpel. Een stapel stenen met daarop een geschilderde rode T geeft het pad aan. Wie wil kan zich uitleven op meer dan 7.000 kilometer aan wandelpaden. De Noren zijn dol op het buitenleven, de wandelvereniging Den Norske Turistforening heeft meer dan 220.000 actieve leden. Zij onderhouden de paden en leggen jaarlijks nieuwe aan. De wandelpaden dwarrelen over de heuvels, door de dalen en langs talloze riviertjes.

En alles met diep respect voor Moeder Natuur. Al kun je die vreemde Noren niet altijd even serieus nemen. Peder moet dan ook lachen als ik de beroemde ‘trollen’ noem. ,,Het was lang de gedachte hier dat trollen het karakteristieke landschap hebben gecreëerd. Sterker nog, er zijn nog mensen die het nog steeds geloven. Zij zien hun contouren vaak nog in de vormen van de diverse rotspartijen.” Zijn glimlach zegt genoeg.

Bij één van de blokhutten maakt gids Peder de lunch klaar. De visjes op het harde brood worden er op verwarmd en de verse koffie pruttelt. Hij wijst op de ‘risgrøt’, een soort rijstepap en de verse vruchtensap van diverse soorten bessen. Ook biedt hij gedroogd en gezouten vlees aan. Ik staar in het vuur, het indrukwekkende landschap werkt op me in. De rust en ruimte zijn overweldigend.

De lucht breekt open als we het pad vervolgen. In de verte wordt langzaam de Galdhøppigen zichtbaar, met 2.469 meter de hoogste berg van Noorwegen. Statig rijst hij boven de andere bergen uit. Bijna zou me de moed in de schoenen zakken als ik de horizon probeer te zoeken. ‘Eindeloos’, het is vandaag een woord met een extra lading.

Rendiersafari

In de verte komt ‘iets’ aanrennen. Peder pakt zijn verrekijker en knikt. Het is een rendier, één van de allerlaatste wilde die in Noorwegen leven. Het dier stopt en kijkt naar ons. Schuw verdwijnt hij weer. Peder legt uit dat hij ook rendier- en muskusossafari’s organiseert. Beiden leven meestal in grote groepen. Rendieren worden in grote groepen ook als vee gehouden, iets wat bij muskusossen nog niet is gelukt. Met name door de Samen, die in Noorwegen nog steeds zo’n 50.000 mensen tellen.

Het zonnetje breekt door. Eerst nog wat waterig, maar al snel maken de wolken nederig plaats voor de zon. En krijgen de vele inhammen, dramatische watervallen en het zacht kabbelende water het podium dat ze verdienen. In gepaste stilte loop ik verder, al heb ik het gevoel dat een trol me vanuit de verte aan kijkt.
Op bezoek in Noorwegen ,,Kenners vinden het de meest ongerepte plek ter wereld. Meer nog dan de Galápagos, Machu Picchu en tal van andere wereldberoemde Droomplekken.

Hier zijn de afgelopen weken artikelen verschenen over hoe je dit gebied kunt beleven: Te voet, Per kajak, Met een veerboot, Met de oorspronkelijke bewoners, de Samen. En op een hondenslee. Met een ultiem einddoel: de Noordkaap."

Corno van den Berg

Speciale tips in regio Fjell

Natuurlijke charme: een letterlijk hoogtepunt
Fjell Noorwegen is het berggebied dat in het zuidoosten van Noorwegen ligt. Rondane, Dovrefjell en Jotunheimen behoren tot de grootste en mooiste nationale parken van het land met in totaal een indrukwekkend oppervlak van ruim 6.000 km². De Galdhøppigen is met 2469 de hoogste berg en daagt je uit. Met een adembenemend uitzicht  als resultaat.  
 
Fjell Noorwegen daagt uit
Wandelen en fietsen in de bergen, kanoën over het Mjøsa meer, raften over de snelstromende rivieren of uitdagende gletsjertochten. Of ga mee op safari en spot de eland, muskusos en rendier en geniet van het rijke dierenleven
 
Reizen naar Fjell Noorwegen
Fjell Noorwegen is goed te bereiken met de auto in combinatie met de (cruise)ferry. Je hebt diverse mogelijkheden, kies voor de cruiseferry van Color Line, waarmee je eenvuodig van Kiel naar Oslo kunt reizen. Met overnachting aan boord.

Deze special is een samenwerking met Visit Norway, het verkeersbureau van Noorwegen. Naast eigen foto's is ook werk van de volgende fotografen te zien: Johan Wildhagen, Erik Jørgensen, Anders Gjengedal, Vidar Askeland, Jens Henrik Nybo, Terje Rakke en Fred Jonny Hammero.