Deel

0
Tweet about this url
Doe een middagje strand

Doe een middagje strand

Ontdek de kilometerslange stranden van Oman zelf. Dit kan op diverse manieren:
Zie de bouw van een dhow
Stranden van Oman
Enkele visgerechten uit Oman

Ruim 3.165 kilometer kust. Met rotsen, maar ook talloze zandstranden. En de zee, één van de rijkste ter wereld. Waar mensen al eeuwenlang van leven. Ik ga op zoek naar de relatie tussen mens en zee.

Het klinkt wat vreemd. De hitte is weg, dus komen de mensen. Bassa Beach leeft in de namiddag op. De temperatuur is aangenaam, een windje waait vanaf zee en het is opvallend druk op Bassa Beach. Een paar uurtjes rondlopen geeft een mooi beeld van hoe de Omani en toeristen zich hier vermaken. Een ontmoetingsplek voor sport, om te zwemmen, bij te praten of simpelweg tot rust komen.

De sardientjes liggen te drogen in de zon op het strand. Vlak voor zonsondergang schudden de mannen de netten op. De vissen blinken me tegemoet. Duizenden kleine visjes verdwijnen in grote zakken. Klaar voor de handel. Wie weet kom ik de bij ons overbekende vis ooit nog eens tegen in blik. Ik loop door langs het strand. Bovenop de rotsen verderop zitten twee mannen op een stoeltje wat te drinken en te roken. Ze begroeten me met de pijp in de hand.

Een vader loopt met zijn kinderen langs het strand. Op hun gemak, hun voeten zakken weg in het fijne zand en de schelpen. Je kunt hier je auto aan de kustlijn parkeren. Enkele jongeren rijden langzaam voorbij en maken met iedereen een praatje. Een gezin uit Dubai parkeert hun auto. De vrouw legt een kleed neer aan de schaduwzijde. Daar waar de toeristen de zon juist omarmen, vermijdt de bevolking het liefst zelfs de laatste zonnestralen. De kinderen maakt het weinig uit, ze rennen direct het warme water in.

Iets verderop verzamelt de jeugd zich, zoals elke avond. Hun auto's met spoilers en geblindeerde ramen staan bij het strand, de deuren open. Uit de luidsprekers klinkt Arabische popmuziek. Hier kunnen ze zichzelf zijn. Enkele van hen poetsen hun 'kindje' met een doek. Het klimaat en het vele zand zorgen voor een regelrechte aanslag op de lak en motor. Drie kinderen spelen cricket in het achtergelegen deel. Hier is de bodem harder, waardoor de bal beter stuitert. Als ik even sta te kijken, sloven ze zich nog iets meer uit.  

Getimmer, gezaag en discussie. Het hoort bij het maken van een traditionele dhow. Dit is het strand van Sur, de plek om deze handwerkkunst te zien. Er wachten diverse schepen op voltooiing, dus kan ik het gehele proces goed zien. Nog steeds worden deze boten veel gebruikt, met name voor de handel. Maar vroeger ook voor ontdekkingsreizen.

Elk dorp heeft zijn markt, met verse groenten en meer. Maar met name de vismarkt trekt veel bekijks. Auto's vol gekoelde vis komen aangereden en de vissen worden uitgestald op een kleed op straat. Veel mensen kijken wat de oogst van de dag is. Het kan nogal verschillen hier. Wie een vis wil wijst hem simpelweg aan, laat hem wegen en onderhandeld kort over de prijs. Daarna lopen de meeste kopers door naar wat kraampjes om wat kruiden te kopen voor de bereiding.  

Ik kijk uit over het water, zoals veel mensen doen hier 's avonds. En ik proef de vruchten van de zee. Een bord vol kreeft, krab, inktvis en mosselen verschijnt. Die ken ik, maar de overige vissoorten niet. Waaronder de Indische koningsmakreel, een vis met opmerkelijk rood vlees. Ik proef, wat een sterke smaak. Eén ding weet ik zeker. Die ga ik missen in mijn viswinkel thuis. 
Onbekend, maar onaards mooi: Oman ,,Oman? Een land vol mysterie en relatief onbekend. Mijn eerste associatie was zand, een hele woestijn vol. Ik wist vaag dat Marco Polo er was geweest. Een land dat recent nog uitgebreid in het nieuws was. Er zou onrust zijn en prompt ging Koningin Beatrix er dineren bij de sultan. Ik ging er ook kijken. En werd met open armen door de bevolking ontvangen."

Corno van den Berg


10-daagse rondreis Dubai en Oman

Een prachtige rondreis naar het levendige Dubai en het mystieke Oman. De reis begint met twee overnachtingen in het ultra- moderne Dubai, alvorens we op weg gaan via een wonderlijke natuur naar het traditionele buurland Oman om te overnachten aan de mooie Golf van Oman.

De volgende dag gaan we via het ruige gebergte naar het authentieke plaatsje Nizwa met haar levendige souk en prachtige burcht en roemrijke verleden. Ook maken we een avontuurlijke woestijnsafari door de fascinerende rode duinen van de Wahiba woestijn en is de overnachting in een bedoeïenenkamp en het diner is onder de sterrenhemel. Laat je inspireren door …

Tevens bezoeken we het schildpaddenstrand Ras al Had, waar zich iedere avond een natuurspektakel afspeelt als de schilpadden aan land komen. Vervolgens heeft u een heerlijke vrije dag aan het strand in Oman, voordat we terugkeren naar Dubai, waar u heel goed tax free kunt winkelen.

Een onvergetelijke reis door twee bijzondere landen.
Pluspunten van deze rondreis
• Non-stop vluchten met KLM
• Bezoek aan Dubai
• Overnachting in bedoeïenenkamp
• Woestijnsafari per 4WD
• Schildpaddenstrand in Ras al Had
• Dhow cruise inclusief diner

Prijs: van 1949,- voor 1849,- (Vertrek 18-10-11)

Bekijk de 10 daagse rondreis Dubai en Oman.

Deze special is gemaakt in samenwerking met VisitOman. Copyright foto's: Corno van den Berg.