Deel

0
Tweet about this url
Ontdek de vreemde fjorden

Ontdek de vreemde fjorden

Musandam moet je zelf beleven. Hieronder vind je tips voor je eigen bezoek.
Maak kennis met Musandam
Lees over de vele excursies
Bekijk de beelden van NASA

De Omani noemen het zelf het Noorwegen van Arabië. Musandam zijn de fjorden van Oman, een opmerkelijke enclave. Die je te land en in een traditionele dhow kunt beleven, of eigenlijk moet ondergaan.

Ik ben meteen onder de indruk. Vanuit het vliegtuig zie ik de fjorden als immense vingers in zee liggen. Het kristalheldere water en witte strandjes maken het plaatje compleet. Musandam vormt het uiterste noordelijke puntje van het Arabisch Schiereiland, aan de Straat van Hormuz. Dat volledig wordt omringd door de Verenigde Arabische Emiraten. Een opmerkelijk gebied, waar weinig mensen wonen. En je je als toerist nietig kunt voelen.

De dhow is stijlvol bekleed met Aziatische tapijten en kussens. De traditionele boot is klaar voor de tocht door Khor Sham, één van de vele fjorden hier. Zoete zwarte thee, verse koffie en diverse soorten fruit staan klaar. Maar ik wil de inwendige mens ook anders verwennen. Op het achtereind van de boot gooi ik een stuk vislijn uit. Het aanbod was erg uitnodigend. Wat ik vandaag vang, kan ik 's avonds als maaltijd krijgen. Op Oman-wijze bereid.  

De namen klinken fraai; Nadifi, Qanaha, Maqlab. Het zijn dorpjes van enkele tientallen inwoners. Die alleen per boot bereikbaar zijn. De mens wordt hier nog steeds in aantal overtroffen door een dier; de dolfijn. De fjorden zijn voor hen een rustplek al volgen ze ook grote scholen vis die de fjorden intrekken. De kans om ze te zien is 50 procent, het gehele jaar door. Maar tussen december en juni kun je er maar zo honderd zien. Mooi, ik ben in het juiste seizoen. Ik ga op het voordek zitten, in de wind. Dat wil ik zien.

Al na enkele minuten in een immense inham is het raak. Een groepje dolfijnen speelt op haar gemak met elkaar. De kapitein geeft gas, wat niet echt logisch lijkt. Maar de dieren vinden de golf van de boot leuk en volgen deze springend door het water. Eentje zwemt vlak voor de boeg uit, terwijl het dier ondertussen naar mij kijkt. Nog een kleine minuut blijven ze bij ons, om daarna de diepte in te duiken. Sierlijk, met hun staart uit het water en een zachte plons als afsluiting.

Nog nagenietend vraag ik de gids welke soort dolfijn dit was. Hij weet het niet. ,,Soorten? We hebben hier witte, grijze en zwarte dolfijnen. Dit was de witte." In de uren daarna komen we nog meer dolfijnen tegen, veel meer. Je zou er bijna dolfijnmoe van worden. Ik plons zelf in het heldere water. Met snorkel en flippers verken ik de randen van de fjorden. Voordat ik het water in ga, zie ik een rog wegschieten. Het leven vindt hier voornamelijk onderwater plaats. Al snel zie ik twee zeekatten, familie van de inktvis. Aan een harpoen. Ik kijk recht in het gezicht, of eigenlijk snorkel, van de bootsman. Hij blijkt het diner heel serieus te nemen.

Eigenlijk wil ik deze dieren in het wild zien, dus zwem ik verder. Tussen het koraal laten papegaaivissen en kleurrijke andere soorten zich spotten. En ook een mannetje en vrouwtje zeekat van zo'n 50 cm. Ze hebben de bruin/witte kleur van het koraal aangenomen, maar door bijzondere manier van voortbewegen vallen ze me op. Als ik iets te dichtbij kom, schieten ze weg. Even licht hun zijkant felblauw op, waarna het water troebel wordt van de inkt. Ik laat ze. De bootsman gelukkig ook.

Dit dagje op zee maakt me stil. Door het warme, droge klimaat groeit op de fjorden bijna niets. Het is puur steen wat je ziet, in allerlei vormen. Ik check mijn vislijn. Zoals verwacht vang ik niets, maar de bootsman wel. Vanavond eet hij (en ik) barracuda en zeekat. Hij neemt alvast een hapje van een van de poten van het inktvisachtige, rauw. Ik wacht wel op het diner.

Maar pas echt nietig voel ik me als we een bergweg omhoog nemen. De auto moet ploeteren om de hoogste berg van Musandam op te komen. Deze is meer dan 2.000 meter hoog. Op de rotsen zie ik eenvoudige rotstekeningen. Afbeeldingen van dieren en mensen zijn in de rots gehakt met een scherp voorwerp. Maar ook spot ik fossielen, op 1.200 meter hoogte. Van schelpen, kokerwormen en veel meer. Dit was ooit de zeebodem. Ik had al zo'n vermoeden dat ik zelfs hier nog de zee zou ontmoeten. 
Onbekend, maar onaards mooi: Oman ,,Oman? Een land vol mysterie en relatief onbekend. Mijn eerste associatie was zand, een hele woestijn vol. Ik wist vaag dat Marco Polo er was geweest. Een land dat recent nog uitgebreid in het nieuws was. Er zou onrust zijn en prompt ging Koningin Beatrix er dineren bij de sultan. Ik ging er ook kijken. En werd met open armen door de bevolking ontvangen."

Corno van den Berg


Oman is meer dan zand. Wat te denken van een azuurblauwe zee, groene tropische oases, uitgestrekte gebergtes en een eeuwenoude cultuur? En je zult kennis maken met de uiterst vriendelijke en gastvrije bevolking van 'het land van de 1001 nachten'.

Oman ligt in het oostelijke deel van het Arabisch schiereiland. Sharjah en Fujairah (Verenigde Arabische Emiraten) scheiden het grootste deel van Oman van het meest noordelijke puntje, Musandam.

Een groot voordeel is het geringe tijdsverschil in Oman met Nederland. In de winter is het 3 uur later dan in Nederland en in de zomer slechts 2, dus geen last van een jetlag. De vlucht duurt 7,5 uur. Met KLM maak je een tussenstop en reis je 9,5 uur.

Beste tijd
De beste tijd om te gaan is van oktober t/m april als de temperatuur tussen de 25 en 30 C bedraagt. Tijdens een reis naar Oman, weet je één ding zeker; de temperatuur is aangenaam! Het klimaat in Oman verschilt per regio. Aan de kust in het noorden heerst een subtropisch klimaat.

Het binnenland kent een woestijnklimaat. Door de lage luchtvochtigheid is het daar goed te doen. Het zuiden heeft een tropisch klimaat, gemiddeld wordt het 35 C in de zomer en 25 C in de winter. 's Zomers brengt de zuidwestmoesson verkoeling via veel neerslag en nevel.

Op de hoogte blijven?
Wil je op de hoogte worden gehouden van nieuws, reisaanbod en leuke tips over Oman? Klik hier om je in te schrijven op de nieuwsbrief van het verkeersbureau van Oman. Na inschrijving ontvang je regelmatig leuke wetenswaardigheden en interessante nieuwtjes.

Reisaanbieders
Diverse reisorganisaties bieden reizen aan naar Oman. Waaronder: DKTS, FOX Vakanties en Rosetta Reizen.

Meer info:

Deze special is gemaakt in samenwerking met VisitOman. Copyright foto's: Corno van den Berg.