Deel

0
Tweet about this url
Verken de wadi's en bergen

Verken de wadi's en bergen

Ruig Oman, zo valt dit deel het best te omschrijven. Een indrukwekkend gebied, dat eenvoudig te verkennen is.
Zie de wadi's van Oman
Ontdek Al Jabal al Akhdar
De natuur van Hajar Mountains

Ik sta op ruim 2.000 meter. In Oman. Het noorden is een ruig en wild gebied. Rond Nizwa vind je een intrigerende mix van bergen en wadi's, oftewel oases. Een duik in de onbekende kant van Oman. Bizar Oman, het bestaat.

Bij Nizwa lig het Al Hajar-gebergte. Met pieken van wel 3.000 meter. Rotsen in rood, groen (door het vele koper), geel en alle kleuren er tussenin doemen op. Net na zonsopgang zijn we op pad gegaan.

Om de frisse wind te voelen en om goede foto's te kunnen maken. De zandvlaktes worden heuvels en gaan op in heuse steile rotsen. Ze glinsteren in de zon. Al snel maakt het asfalt plaats voor zand en grind.

Een oudere man staat bij een boom. Op zijn gemak plukt hij vruchten van de boom. Hij laat mij er één proeven. 'Nabq' is een kleine vrucht, maar heerlijk fris. Enkele geiten eten de restjes. De man kijkt mij indringend aan. Alsof hij zich afvraagt waarom ik hier ben. Hij zucht en gaat op een steen zitten onder een boom.

Het is twaalf uur. De wind is warm. Er is geen voorbijrazend verkeer, luid jengelende telefoons of wat dan ook. Klinkt als siëstatijd. Als toerist heb je een auto met airco, waardoor je eenvoudig kunt blijven reizen. Maar ik ga naast hem zitten om alle indrukken te verwerken. Hij knikt, hij begrijpt het.

Het pad slingert door de vele kloven. Soms breed, dan weer extreem smal. Af en toe duikt een piepklein dorpje op, daar waar water uit de bergen sijpelt. Maar het levensvocht is schaars. Alleen geiten kunnen hier ook overleven. Toch niet, in een kleine waterpoel zwemmen tientallen visjes en kikkers. De poel in de smalle kloof droogt langzaam op, de dieren zitten gevangen tussen stenen. Of ze hebben geluk: als het weer gaat regenen. Hun leven hangt er van af. Ik kijk omhoog; vandaag in ieder geval niet.

De zonsondergang in de bergen, dat moet ik zien. Dus pakken we de steile weg naar Jabal Nakhar aan het einde van de middag. In een dorpje plukken vrouwen rozen. Stuk voor stuk verdwijnen ze in een grote mand. Ze kijken me wat verbaasd aan. Weer zo'n toerist die een foto van de bergen om hen heen komt maken. Als ze eens wisten hoe klein mijn achtertuin is. En hoe vlak Nederland is.  

Ik maak kennis met 'yas', de vrouwen stampen de bladeren van deze boom fijn. En gebruiken het als shampoo. De haren worden zijdezacht. Ik ruik aan de bladeren, ze geuren als een fruitig parfum. Als mens moet je hier veel weten om te kunnen overleven. Mijn survivalskills, die toch al niet bijster goed zijn, laten me weer eens in de steek. Ik was er opnieuw zo aan voorbij gelopen.

De bergwegen van Oman behoren tot de mooiste ter wereld. Maar te voet kun je ook op pad, al is het wel hard werken. Het zweet loopt over mijn voorhoofd. De zon is ongenadig, een fata morgana schiet door mijn hoofd. Maar de palmbomen in de verte zijn echt. En verraden iets moois. Een wadi, of zoals wij ze kennen: oase. Waar bergwater voor leven zorgt en in mijn geval voor afkoeling en verdiende rust. Met een plons maakt mijn lichaam kennis met het koude water. Na de schrik komt het genot.

Enkele vissen knabbelen aan mijn tenen. Alsof mijn voeten eetbaar zijn. Tussen de rotsen door zwem ik de kloof in. Enkele jongeren springen van grote hoogte in het water. Opmerkelijk genoeg gebruiken ze een bord als springplank. Waarop staat dat je niet mag duiken. Talloze Omani komen hier samen om te barbecueën, zwemmen en bij te praten. De palmbomen zijn geplant vanwege hun dadels, maar geven ook schaduw.

Wat een contrast met Ar Rustaq. Bij deze heetwaterbronnen is het water maar liefst 48 graden. Desondanks ziet het er extreem uitnodigend uit. De bron is een gat in de grond, midden in een dorpje. Met bijzonder helder water dat omhoog borrelt. Voor ieder zijn privacy stroomt het water door een rij van badhokjes, waar je kunt gaan zitten. Als je het aankunt tenminste, want het lichaam stribbelt fors tegen. Alles gaat tintelen, een sauna is er niets bij. Maar zoals bij alles in Oman, moet je even wennen om er vol van te kunnen genieten.
 
 
Onbekend, maar onaards mooi: Oman ,,Oman? Een land vol mysterie en relatief onbekend. Mijn eerste associatie was zand, een hele woestijn vol. Ik wist vaag dat Marco Polo er was geweest. Een land dat recent nog uitgebreid in het nieuws was. Er zou onrust zijn en prompt ging Koningin Beatrix er dineren bij de sultan. Ik ging er ook kijken. En werd met open armen door de bevolking ontvangen."

Corno van den Berg


9-daagse reis Oman

DKTS verzorgt al meer dan 11 jaar de meest uiteenlopende reizen naar deze droombestemming en dat voor elke portemonnee en ook nog helemaal op maat. Wel is ons uitgangspunt dat we niets aanbieden waar we zelf nooit zouden willen slapen; onze accommodaties zijn derhalve minimaal van middenklasse niveau.

Zo kunt u bijvoorbeeld 9 dagen naar Oman, inclusief vlucht vanaf Brussel, huurauto Categorie A en 7 nachten in de Bed &Breakfast Lana Villa in Muscat voor € 999,00 per persoon bij 2 personen.

Laat je inspireren door …De leukste fly & drives per 4x4 of gewone auto, meerdaagse tours met privé chauffeur, groepsrondreizen etc. Alles stellen we samen in overleg met u aan de hand van uw wensen en uw budget.

Nieuwsgierig geworden?
Kijk dan snel op www.dkts.nl/bestemming/oman of op www.omanreizen.nl
Of bel met Daniëlle of Tim op 0168-370208

Deze special is gemaakt in samenwerking met VisitOman. Copyright foto's: Corno van den Berg.