Deel

0
Tweet about this url
Zie mysterieus Muscat

Zie mysterieus Muscat

Neem de tijd om Muscat te ontdekken. Enkele tips.
Lonely Planet's Tips
Wikitravel Muscat
Reizigers op Tripadvisor

Eerlijk is eerlijk, het gebeurt zelden. Dat ik eigenlijk totaal geen beeld hebt bij de bestemming; in dit geval Oman. En ik arriveer ook nog in de avond, dus in het donker. De volgende ochtend zie ik pas waar ik ben. Welkom in Muscat, zegt de gids terwijl hij zijn beide handen uitsteekt. Alsof hij weet dat mijn ogen letterlijk en figuurlijk net open gaan.

Het opvallende groen met blauwe paleis van de sultan glimt in de vroege zon. De architectuur is zeker niet standaard voor de Arabische wereld. En niet simpel uit te leggen. Links van het paleis zie ik een fort dat als een slang op een berg ligt, achter mij ook. De sultan is stukken beter beveiligd dan het vorstenhuis bij ons. Dit is oud-Muscat, een stad die al duizenden jaren bestaat.  

Marco Polo trok in de dertiende eeuw door Oman. Hier kwam de Italiaanse avonturier in aanraking met de wonderlijke wierookboom. Waarmee hij opvallend goed kon handelen, zowel in Europa als Azië. Ook nu nog dwarrelt de overbekende zoete geur door de Muttrah-souk in Muscat.

De rook ook, in slierten glijdt hij langs de mensen in dit shoppingparadijs. Handelaren zijn verliefd op wierook, die hier in doorzichtige bolletjes is te verkrijgen. Net als allerlei soorten rijkelijk bewerkte dolken, gevlochten kommen voor kamelenmelk, talloze zilveren sieraden en pashmina-sjaals (uit buurland India). Natuurlijk kun je je neus ook steken in allerhande Oosterse kruiden en specerijen.

Ik sta stil bij bakken vol met traditionele medicijnen. Voor elk kwaaltje is wel een middeltje. ,,Behalve voor de dood," merkt de shopeigenaar op. Hij haalt zijn hand door zijn baard en lepelt zijn voorraad op. Het merendeel ken ik niet eens. Andere wel, waaronder gemalen rozen. Maar die kun je bijvoorbeeld ook met melk drinken. Een verfrissende smaak. En verrassend lekker. Maar waar het tegen zou moeten helpen is me niet helemaal duidelijk. Gezond is het wel.

Muscat heeft de naam de kleinste hoofdstad ter wereld te zijn. Maar Vaticaanstad dan? Dat is een land, maar ook een hoofdstad toch? De gids loopt langzaam. Ook al is het hier klein, het tempo moet omlaag. De reden is simpel: het is 28 graden, in de schaduw. Dus rennen helpt niet. En dan mis je veel, zo blijkt al snel. ,,The Arabic way of life, sponsored by the sun." Gids Said lacht zijn tanden bloot. Iets wat hij de komende dagen wel vaker zal doen.

Muscat heeft geen wolkenkrabbers of andere hoge gebouwen. Het meest indrukwekkend is de Grote Moskee. En deze is inderdaad groot. Hij is in 2001 geopend en biedt plek aan duizenden gelovigen. Het is nog vroeg in de ochtend en het is een oase van rust. Dé manier om de ingenieuze architectuur te bekijken. De buitenkant van alle gebouwen is van gepolijst marmer en de zon doet de tegels op de grond glimmen als een oceaan. Symmetrie is het toverwoord. De minaretten, de deuren en de bogen, overal zie je de karakteristieke vormen terug komen.

In het midden van de grote zaal hangt de grootste kroonluchter ter wereld. Die je al vanuit de verte tegemoet blinkt: hij is gemaakt van goud en kristal. Ook Oman behoort tot de landen die profiteren van een olievoorraad in de grond. De ronde buik van de gids zegt genoeg. De Arabier geniet zichtbaar van het goede leven. Met een weids gebaar zegt hij: ,,Jij denkt dat wij in het zand leven?" Schuddend met zijn hoofd loopt hij verder. Heerlijk, zo'n man.

Said is net zo geïnteresseerd in mij en Nederland als ik in hem en zijn land. De oorzaak is simpel: het is een wereld van verschil en toch ook weer niet. Zijn invulling is behoorlijk anders, maar hij geniet van de ontmoetingen met 'vreemden'. Iets wat de inwoners van Oman sinds mensenheugenis doen. Door hun ligging tussen Azië en Europa hebben ze de afgelopen eeuwen mensen uit Oost en West zien komen en gaan.

Als de zon onder is vraagt Said wat ik van Oman vind, al is één dag wat kort. De kennismaking met het land en zijn bewoners is verrassend, dat is zeker. In de positieve zin. Said probeert op een vrolijke manier elke dag brood op de plank te krijgen, al is het in zijn geval rijst. Hij vraagt of ik weet wat zijn naam betekent. Ik schud nee. ,,Blij," zegt hij lachend. Dat verklaart een hoop.
Onbekend, maar onaards mooi: Oman ,,Oman? Een land vol mysterie en relatief onbekend. Mijn eerste associatie was zand, een hele woestijn vol. Ik wist vaag dat Marco Polo er was geweest. Een land dat recent nog uitgebreid in het nieuws was. Er zou onrust zijn en prompt ging Koningin Beatrix er dineren bij de sultan. Ik ging er ook kijken. En werd met open armen door de bevolking ontvangen."

Corno van den Berg


9-daagse rondreis Oman

Rosetta Reizen, al meer dan 20 jaar reiservaring in het Midden-Oosten, biedt 9 daagse individuele- en gezinsreizen per 4x4 met eigen privé chauffeur vanaf twee personen.

Eindelijk kan de betoverende schoonheid van Muscat’s achterland worden bewonderd. Waar eeuwen geleden de karavaanroutes uit Afrika en Azië samenkwamen. En nog altijd een schat aan cultuurhistorisch erfgoed te vinden is. Laat je inspireren door …

Deze reis is inclusief KLM-vlucht, comfortabele hotels en ook nog een vleugje avontuur. Oman is mooi, overtuig jezelf. Vertrek elke vrijdag vanaf Schiphol.

Nieuwsgierig geworden?
Kijk dan snel op www.rosettareizen.nl

Deze special is gemaakt in samenwerking met VisitOman. Copyright foto's: Corno van den Berg.