Deel

0
Tweet about this url
Zoek zeeschildpadden

Zoek zeeschildpadden

Bij Oman denk je misschien niet zo snel aan natuur. Maar je kunt hier diverse soorten zeeschildpadden eieren zien leggen. Een unieke ervaring.

Ras Al Jinx is misschien wel de enige plek ter wereld waar je het gehele jaar door zeeschildpadden eieren kunt zien leggen. Er zijn twee excursies, eentje in de avond en één diep in de nacht. Bij die laatste zie je de zonsopgang en mag je foto's maken, weliswaar zonder flits.

Ik wil zoveel mogelijk meemaken, dus ik boek beide excursies. Een soort vergelijkend warenonderzoek, maar dan wel één waar natuurliefhebbers van smullen. Ik ook, beide keren.

Een hoop zand vliegt door de lucht. En nog één. Het is donker, dus ik zie weinig. Een gids schijnt met een kleine zaklamp op een bewegend dier van bijna een meter. Ik herken het dier, het is een soepschildpad. Dit vrouwtje is druk bezig haar eieren te leggen in het zand. Met haar flippers verplaatst ze het zand handig. Op de achtergrond slaan de golven op het strand. Verder is het stil. Ik neem een bijzonder kijkje in het leven van deze dieren.

Hard vallen de eieren op de andere, gelukkig is de eierschaal stug. In drie kwartier heeft ze een opmerkelijk diep nest gebouwd, op zo'n tien meter van de branding. Waarna ze begint aan het leggen van de eieren. Hier draait haar hele leven om. Als ze klaar is dekt ze het nest weer af met zand. En klimt ze verder het strand op, om nog een nest te maken. Maar deze blijft leeg, het is alleen om roofdieren te slim af te zijn.

Mede daarom houden gidsen alles nauwgezet in de gaten, zelfs waar je gaat staan. Geen foto- of videoapparatuur, geen zaklampen of hardop praten; de dieren moeten in alle rust hun eieren kunnen leggen. Om daarna weer te vertrekken. De jongen komen ongeveer twee maanden later uit het nest. Ik zoek er één, want hier worden het gehele jaar eieren gelegd door de dieren. Een net uit het ei gekropen schildpadje klimt over de zandhopen. Dit zijn bergen voor het dier. Je moet hier echt uit kijken waar je loopt.  

Onderweg kwam ik al een vos tegen die op weg was naar het strand. Ik besef nu waarom ze deze dieren als slim beschouwen. Maar ook krabben en vogels jagen op het strand op de dieren. Maar eenmaal in de zee zijn ze nog niet veilig. Vissen proberen deze nog nietige diertjes te verschalken. Ik vraag waarom ze de eieren niet uitgraven, zoals op veel andere plaatsen gebeurt. Hier moet de natuur het doen, is het simpele antwoord. Alleen de mens (vissers en toeristen) moeten zich aan regels houden.

In de ochtend kijk ik opnieuw of er schildpadden zijn. Hun brede, diepe sporen zeggen genoeg. Ze slepen zich letterlijk het strand op. Het eerste daglicht laat zich aan de horizon zien, de lucht kleurt rood. Maar ze ziet het niet, onverstoorbaar gaat ze verder haar nest dicht te gooien met zand. De jongen zijn vanaf nu op zichzelf aangewezen, hun moeder heeft haar uiterste best gedaan.  

Vanaf nu telt alleen nog geluk. Ondanks alle goede zorg van moeder maken slechts 3 van de 1.000 eieren het mee een volwassen soepschildpad te zijn. Terwijl ik ademloos toekijk, keert moeder terug naar haar favoriete leefgebied; de zee. Dat ga ik later op deze reis ook nog doen; het water boven land verkiezen. Met een kleurrijke snorkel en dito flippers. Nu maar hopen dat de vissen en zeeschildpadden niet te veel schrikken.  
Onbekend, maar onaards mooi: Oman ,,Oman? Een land vol mysterie en relatief onbekend. Mijn eerste associatie was zand, een hele woestijn vol. Ik wist vaag dat Marco Polo er was geweest. Een land dat recent nog uitgebreid in het nieuws was. Er zou onrust zijn en prompt ging Koningin Beatrix er dineren bij de sultan. Ik ging er ook kijken. En werd met open armen door de bevolking ontvangen."

Corno van den Berg


Oman is meer dan zand. Wat te denken van een azuurblauwe zee, groene tropische oases, uitgestrekte gebergtes en een eeuwenoude cultuur? En je zult kennis maken met de uiterst vriendelijke en gastvrije bevolking van 'het land van de 1001 nachten'.

Oman ligt in het oostelijke deel van het Arabisch schiereiland. Sharjah en Fujairah (Verenigde Arabische Emiraten) scheiden het grootste deel van Oman van het meest noordelijke puntje, Musandam.

Een groot voordeel is het geringe tijdsverschil in Oman met Nederland. In de winter is het 3 uur later dan in Nederland en in de zomer slechts 2, dus geen last van een jetlag. De vlucht duurt 7,5 uur. Met KLM maak je een tussenstop en reis je 9,5 uur.

Beste tijd
De beste tijd om te gaan is van oktober t/m april als de temperatuur tussen de 25 en 30 C bedraagt. Tijdens een reis naar Oman, weet je één ding zeker; de temperatuur is aangenaam! Het klimaat in Oman verschilt per regio. Aan de kust in het noorden heerst een subtropisch klimaat.

Het binnenland kent een woestijnklimaat. Door de lage luchtvochtigheid is het daar goed te doen. Het zuiden heeft een tropisch klimaat, gemiddeld wordt het 35 C in de zomer en 25 C in de winter. 's Zomers brengt de zuidwestmoesson verkoeling via veel neerslag en nevel.

Op de hoogte blijven?
Wil je op de hoogte worden gehouden van nieuws, reisaanbod en leuke tips over Oman? Klik hier om je in te schrijven op de nieuwsbrief van het verkeersbureau van Oman. Na inschrijving ontvang je regelmatig leuke wetenswaardigheden en interessante nieuwtjes.

Reisaanbieders
Diverse reisorganisaties bieden reizen aan naar Oman. Waaronder: DKTS, FOX Vakanties en Rosetta Reizen.

Meer info:

Deze special is gemaakt in samenwerking met VisitOman. Copyright foto's: Corno van den Berg.