Deel

0
Tweet about this url
De unieke Sardine Run

Een haai in een Bait Ball (foto: African Dive Adventures)

De unieke Sardine Run

Ook dit spektakel beleven?
Ontdek de Sardine Run zelf

De Sardine Run behoort tot de grootste natuurspektakels op aarde, maar is relatief onbekend. Je kunt het meemaken, al heb je de hulp nodig van een dier; de dolfijn.

Tientallen jan van genten laten zich als raketten uit de lucht vallen. Net voor ze het water raken trekken ze hun vleugels in. Ze duiken op vis, die vlak aan de oppervlakte zit. Ineens is er volop actie, overal zijn dolfijnen. Op de achtergrond zie ik diverse walvissen. Gids Luke wordt zichtbaar enthousiast, dit zou het weleens kunnen worden. De ‘Bait Ball’, oftewel een vreetfestijn dat zijn weerga niet kent.

Op televisie had ik ooit ongekende beelden gezien. Een kolkende massa van vissen die wordt aangevallen door dolfijnen, haaien en vogels. De vissen blijken sardines te zijn en het spektakel is te zien voor de Wild Coast van Zuid-Afrika. Maar alleen als de omstandigheden goed zijn, dat had ik begrepen. Daarom ga ik maar liefst zes dagen het water op, in een wendbare zodiac en met een wetsuit tegen het koude water.

Klaar maken op de zodiac voor een duik. (foto: Corno van den Berg)

,,Trek je snorkelspullen aan. Zorg dat je er helemaal klaar voor bent,” schreeuwt Luke. Ik zit op de rand van het bootje, even focussen… Het neopreenpak zit lekker strak, de snorkel gaat op, de onderwatercamera vast in de hand. Maar ik weet nu al niet waar ik moet kijken, laat staan als het helemaal los gaat. Ik voel zelfs adrenaline in mijn tenen.

De Sardine Run is nog relatief onbekend. Dit komt mede omdat het bijna niet te plannen is. Juni en juli zijn dé maanden; dan is het hier winter en kou speelt een essentiële rol. Op deze plek komt de koude golfstroom uit Antarctica in botsing met Afrika. Sardines houden van koud water en leven normaal op zo’n 80 meter diepte.

Het kan losbarsten, maar ook niet. Dus check ik elke dag het weerbericht in mijn standplaats Coffee Bay bij Port St Johns. En hoop ik op kou, terwijl ik toch echt een zonliefhebber ben. Maar het weer is bepalend, want met koud weer komen de sardines omhoog; een buitenkans voor dolfijnen.

Een groepje tuimelaars vlak bij de boot. (foto: Corno van den Berg)

De dolfijnen jagen de vissen op tot de ondiepere delen voor de kust. Ze doen dit in teamverband, tot de sardines in een ongekend grote groep zijn. De vogels zien dit en vallen als eerste aan. En dan is het de beurt aan tientallen walvissen, haaien en natuurlijk de dolfijnen. En als toerist kun je dit natuurgeweld zien; vanaf een boot of vanuit het water.  

Het is een ongekend spektakel voor duikers, al is het meestal ‘slechts’ snorkelen. ,,Omdat alles vaak heel snel gaat en omdat veel spektakel aan de oppervlakte plaats heeft,” legt Luke uit. ,,Het kan binnen een minuut voorbij zijn. Alleen als de actie lang door gaat kunnen we gaan duiken.”

Maar de pech overheerst, voordat ik goed en wel doorheb wat zich hier allemaal afspeelt is het alweer voorbij. De dolfijnen hebben hun maag razendsnel gevuld met verse vis. Om me heen dobberen veel vogels, die soms niet eens meer kunnen vliegen van hun maaltje vis. De rust keert snel weer terug, tien minuten later lijkt het alsof er niets is gebeurd.

Gelukkig kun je op het water meer doen. Overal zie ik bultruggen, die op hun reis naar warmer water zijn. Soms groepjes van vijf dieren of een moeder met jong, meer dan indrukwekkend. Er wordt afstand bewaard tot de dieren, en alleen als ze zelf interesse hebben kun je met ze snorkelen.

Een walvis springt op uit het water. (foto: Corno van den Berg)

Ik zie een bultrug aan komen en glij zachtjes het water in. Ik hoor hoe hij ademt via zijn spuitgat. Een machtig gezicht. Het dier duikt vlak voor me onder water en zwemt onder me door. Het immense dier draait zich en kijkt me recht aan. Het duurt echt seconden voordat het hele dier voorbij is gezwommen. Goh, dat is pas groot…

Dit wil ik ook met de dolfijnen, die toch wel de hoofdrol in dit geheel vervullen. Elke dag weer ontmoet ik langbektuimelaars alsook Kaapse dolfijnen. En ook met hen ga ik snorkelen. De langbektuimelaars spelen in de immense golven langs de kust. Luke: ,,Niet deze, maar de Kaapse dolfijn is diegene die de sardientjes (maar ook andere vissoorten) opjaagt.”

De ruige Wild Coast van Zuid-Afrika. (foto: Corno van den Berg)

Ook de dolfijnen komen kijken wat voor vreemd soort wezen zich nu weer in hun water begeeft.  In een groepje zwemmen ze om me heen en als ik even met ze mee wil zwemmen krijg ik letterlijk een zwemles. Waarna er eentje terug komt om te kijken waar ik blijf. Heerlijk…

Het is wonderlijk hoeveel dieren je hier ziet, ook al is de zee ongekend groot. En ‘bait balls’ zijn zeldzaam. Daarom wordt een microlight ingezet. Piloot Louis geeft via de radio vanuit dit kleine, open vliegtuigje door waar de dolfijnen zijn, de walvissen en wat al niet meer. Ook ik mag een dag meevliegen. En inderdaad, dan zie je pas hoe je de zee hier leeft. Correctie, het  bruist van het leven.

Het uitzicht vanuit de ultralight. (foto: Corno van den Berg)

Al snel is het weer raak. Het is wonderbaarlijk om te zien vanuit de lucht hoe slim de dolfijnen de immense school sardientjes opjagen. Enkele haaien laten zich ook al zien en tientallen vogels zijn er opnieuw als de kippen bij. Louis vliegt om de cirkelvormige Bait Ball heen. Het ruige landschap van Zuid-Afrika vormt de horizon, terwijl de zon het bijpassende licht verzorgt. Opnieuw kom ik ogen (en camera's) tekort.

Als ik weer vaste grond voel onder mijn voeten maak ik de balans op. Nagenietend en vooral puzzelend om alle stukjes op de juiste plaats te krijgen. De Sardine Run is niet voor iedereen. Hou rekening met dagen op zee, lage temperatuur, wind, woeste golven (soms), koud water, enz. Maar daarvoor krijg je iets unieks: een wervelende en vooral bonte show van Moeder Natuur. Waarbij je het geluk aan je zijde moet hebben.
De onbekende kant van Zuid-Afrika ,,Zuid-Afrika; maar dan buiten de gebaande paden. Denk aan een ongekende bloemenzee na hevige regens, de unieke Sardine Run, witte leeuwen en meer. Waarbij ik erg afhankelijk was van het weer."

Corno van den Berg

Deze reis in Zuid-Afrika betreft de Sardine Run. De Sardine Run is een bijzonder natuurspektakel dat ieder jaar zich tijdens de Zuid–Afrikaanse winter afspeelt voor de Wild Coast. Miljoenen sardientjes trekken van het koude water in de Atlantische Oceaan, naar het warmere water van de Indische Oceaan.

Deze trektocht is eveneens een uitgelezen kans voor jagers als dolfijnen, walvissen en vele volgens om zich te goed te doen aan een ‘zwemmend’ buffet. Tijdens deze excursie vaart u verschillende dagen langs de Wild Coast om vanaf de boot en vanuit het water dit bijzondere fenomeen te aanschouwen. .

INBEGREPEN
Autoreis volgens beschrijving in genoemde of gelijkwaardige accommodaties • Maaltijden volgens beschrijving (O=Ontbijt, L=Lunch) • Informatiemap en routebeschrijving, kaarten (deze ontvangt u ter plaatse tijdens de Meet & Greet op de luchthaven).

HIGHLIGHTS
Minimaal 6-dagen excursies op zee
Ontmoetingen met dolfijnen, walvissen en meer
Intensieve ontmoeting met The Wild Coast
Ontmoetingen met Xhosa-bevolking

Prijs op aanvraag
Ga kijken: Reizen naar Zuid-Afrika


 

Deze twee reizen zijn gemaakt in samenwerking met South African Tourism en Kuoni/Tenzing Travel.