Deel

0
Tweet about this url
De witte leeuwen van Zuid-Afrika

De unieke witte leeuwen van Sanbona. (foto: Corno van den Berg)

De witte leeuwen van Zuid-Afrika

Ook op safari en meer?
Ontdek het dan zelf:

Witte leeuwen? Toen ik de foto's zag, was ik verkocht. Er zijn maar een paar plekken waar je ze kunt zien. Eén daarvan verwacht je niet.

De safari is nog geen drie minuten onderweg of parkranger Chris zegt; ,,De leeuwen zullen we niet zien. Een deel van de troep is ver weg en de anderen zijn hier vanochtend de berg opgeklommen. Om uit te buiken van een goed maal." Euh, maar deze dieren zijn juist de reden dat ik hier ben.

Al ben ik wel aangenaam verrast door het landschap. En, naast het zien van deze dieren wil ik ook altijd mooie foto's maken. Het liefst van dieren in hun natuurlijke omgeving. En het valt me op dat deze natuurlijke omgeving buitengewoon is. Heuvels met lage begroeiing, die alleen hier voor komt. Het is fynbos, met daartussen riviertjes en acaciabossen.

Een safari in Sanbona Private Game Reserve. (Foto: Corno van den Berg)

Goh, en dat in de Kleine Karoo, een gebied dat toch bekend staat als gortdroog. Dit is Sanbona Private Game Reserve. Het grootste privénatuurgebied in het westen van Zuid-Afrika. En met 54000 hectare vijf keer zo groot als ‘onze’ Hoge Veluwe.

Plotseling staat er een witte neushoornmoeder voor de jeep met haar jong. En nog vier volwassen dieren duiken op. Ik schrik, want neushoorns anno 2014 zijn een 'hot topic'. De dieren dreigen zelfs uit te sterven vanwege de handel in hun hoorn. Ze worden simpelweg afgeschoten omdat in Azië wordt gedacht dat het goed is voor de potentie bij mannen.

Mede daarom is Zuid-Afrika van plan om honderden neushoorns te verhuizen naar privénatuurgebieden in andere landen. De dieren trekken zich niets van ons aan. Ik geniet van dit unieke moment, maar moet lang nadenken over de woorden van de gids. ,,Tot nu toe hebben we tot drie keer toe de stropers hier kunnen verjagen met kogels. Maar ik vrees dat dat niet voor altijd is......"

De volgende ochtend is het ijskoud. Het waait stevig. En dan ineens liggen er drie witte leeuwen in het winterzonnetje. Althans één compleet witte en twee lichtbruine. Gids Chris pakt zijn geweer en zegt: ,,Kom, we lopen er naar toe." Die opmerking moet even bij me bezinken. Stotterend hoor ik mezelf zeggen; ,,Oké."

Wakker worden in Sanbona. (Foto: Sanbona)

Terwijl ik nog wat sta te dreutelen, zegt hij: ,,Blijf bij me en doe één ding nooit; rennen. Dan komt hun jachtinstinct naar boven en kan ik je niet beschermen. Deze dieren rennen bijna honderd meter in twee seconden.” Hij laat bewust een stilte vallen. ,,En jij?" Ik hou wijselijk mijn mond en knik dat ik het begrijp.

Terwijl wij aan komen lopen, staan de dieren stuk voor stuk op. Ze lagen te doezelen, maar zijn nu alert. Chris loopt rustig verder, hij verliest ze niet uit het oog. Totdat we op zo'n 50 meter zijn. ,,We blijven hier, anders komen we in hun comfortzone." Grappig, die comfortzone had ik juist net verlaten. Maar de leeuwen gapen nog eens en snurken daarna vrolijk verder. Zij hoeven mij niet te vrezen. Een juiste constatering.

Bij het haardvuur later wil ik meer weten over deze bijzondere dieren. Chris: ,,Witte leeuwen zijn geen albinoleeuwen. Ze dragen een gemuteerd gen, dat ervoor zorgt dat hun vacht een spierwitte kleur heeft. Het komt af en toe voor in het wild. Door hun opvallende uiterlijk hebben deze dieren het moeilijk. Ze vallen erg op bij het zoeken naar hun prooi. En jagers vonden het erg bijzonder om een witte leeuw af te schieten. Totdat er in het wild niet één meer was.”

Bijzonder: Een drietal witte neushoorns in Sanbona. (Foto: Corno van den Berg)

Enkele in het wild levende exemplaren in de jaren zeventig eindigden in circussen en dierentuinen en er ontstond inteelt. Onder meer in Sanbona is toen een plan bedacht. Waarbij onderzoekers de dieren weer moesten leren om in het wild te overleven. En om te jagen bijvoorbeeld. Wat uiteindelijk lukte. Al zijn witte leeuwen nog steeds heel bijzonder op de wereld.

Dit soort ervaringen maken Afrika keer op keer bijzonder. Sanbona is bijzonder omdat het laat zien hoe rijk dit deel van Afrika ooit was. Totdat de mens kwam. Alhoewel, de bosjesman leefde in harmonie met de natuur en doodde alleen wat hij nodig had. Hoe wij er nu als moderne mens mee omgaan stemt toch wel tot nadenken.

Want ja, de tijden zijn veranderd. En ik hoop net als Chris dat de elegante neushoorns die nu mijn foto's sieren nog bij veel toeristen op de foto worden vastgelegd. En dat de witte leeuwen het ook overleven in de menselijke jungle.
De onbekende kant van Zuid-Afrika ,,Zuid-Afrika; maar dan buiten de gebaande paden. Denk aan een ongekende bloemenzee na hevige regens, de unieke Sardine Run, witte leeuwen en meer. Waarbij ik erg afhankelijk was van het weer."

Corno van den Berg

Bent u klaar voor de ultieme belevenis in Zuid-Afrika? Met deze rondreis doet u veel verschillende ervaringen op, terwijl u verblijft in karakteristieke Bed & Breakfast accommodaties. U ziet de highlights, maar toch net even anders. De route is dan ook erg geschikt wanneer u al eens eerder in Zuid-Afrika bent geweest.

U verblijft in een privé-wildreservaat in de omgeving van het Krugerpark, maar u maakt ook kennis met een heel ander wildlife gebied gelegen in de Oost-Kaap regio. U zult merken dat het landschap in Zuid-Afrika heel gevarieerd is. Wilt u de Afrikaanse keuken proeven? Dan weten wij een zeer geschikt adres voor een 'sterrenwaardig' restaurant in Franschhoek! Tijdens uw autoreis kunt u ook een stop maken bij het Sanbona Wildlife Reserve, waar u kans heeft om witte leeuwen te spotten!

Highlights
- Luxe verblijf in privé-reservaat naast Kruger
- Afwisseling in Hluhluwe
- Kariega met de Big Five
- Uitstekende restaurants in Franschhoek
- Lang verblijf in Kaapstad

Prijs: 1624,-
Ga kijken: 18-daagse autoreis Experience Boutique South Africa

INBEGREPEN
Autoreis volgens beschrijving in genoemde of gelijkwaardige accommodaties • Binnenlandse vlucht Durban – Port Elizabeth (dag 9) • Maaltijden volgens beschrijving (O=Ontbijt, L=Lunch, D=Diner) • Safari-activiteiten in de Hluhluwe River Lodge en de Kariega Main Lodge • Informatiemap en routebeschrijving, kaarten (deze ontvangt u ter plaatse).
 

Deze twee reizen zijn gemaakt in samenwerking met South African Tourism en Kuoni/Tenzing Travel.