Deel

0
Tweet about this url
Dwars door de Cederbergen

De ruige rotsen van de Cederbergen in Zuid-Afrika. (foto: Corno van den Berg)

Dwars door de Cederbergen

Ook dit beleven?
Ontdek de Cederbergen zelf

Het is een van de laatste wildernissen in Afrika. De Cederbergen in Zuid-Afrika, waar wandelen, rotsen, de San en wilde dieren centraal staan.

Mijn slaapkamer lijkt zo uit de rotsen te zijn gehouwen. En ja de rotsen zijn hier best bijzonder in de Cederbergen Wilderness Area, dat ruim 250 kilometer ten noorden van Kaapstad ligt. Dit is Kagga Kamma, alleen te bereiken via een kilometerslange zandweg. Een bijzondere plek, zonder licht- of geluidverstoring in de ruime omtrek. Sterker nog, zonder een mens in de buurt.

Mijn slaapplek bij Kagga Kamma. (Foto: Corno van den Berg)

Al was dit ooit het gebied van de San, bij ons vooral bekend als Bosjesmannen. Zij liepen hier al duizenden jaren rond. Deze jagers/verzamelaars leefden van het land en namen niet meer dan ze nodig hadden. Hun levenswijze is helaas verdwenen, het enige dat nog over is zijn verfijnde rotstekeningen. Op talloze plekken op de rotsen zie ik afbeeldingen van mensen en de dieren die hier leven.

Op avontuur in Zuid-Afrika. Zo voelt het. Een onverharde weg die je ook met een gewone huurauto kunt rijden, al moet je wel opletten. Op het landschap natuurlijk, maar ook op kuilen, losliggende kiezels en soms een riviertje die je over moet steken. Een heerlijke rit, al begint het al snel te kriebelen. Hier je moet eigenlijk te voet op pad.

Een van de vele rotsstekeningen van de San. (Foto: Corno van den Berg)

Bij de Dwarsrivier in het hart van het park kan ik kiezen uit wandelingen met mooie namen. Die ook wel wat vragen oproepen; de route naar Lot's Wife & Window Rocks (de kortste hier; ruim anderhalf uur). Of naar het Maalgat, het Maltese Cross (drie uur) of de beroemde Wolfberg Cracks en Wolfberg Arch (ruim acht uur). Ik wil vooral de sfeer proeven en zien hoe ruig het is.

Op talloze plaatsen zijn de rotsen verweerd door erosie en gekleurd door talloze mineralen als ijzer alsook door algen. Met eindeloze vergezichten en soms met doorkijkjes, maar ook zijn er complete pilaren gevormd. Versteende poortwachters uit een lang verleden. Met her en der de beroemde protea’s, immense bloemen. Waaronder de koningsprotea, de nationale bloem van Zuid-Afrika.


Een ciderbiertje als 'sundowner'. (Foto: Corno van den Berg)

Een Sundowner, het is één van mijn favoriete tradities in Zuid-Afrika. Als de zon onder gaat, gaan de flessen open. Zoals Zuid-Afrikaanse wijn natuurlijk, maar ook ciderbier en verse vruchtensappen. Met biltong (gedroogde worst) en wilde noten (een genot voor de smaakpapillen). Het is hoog tijd voor een proost op het leven, op elkaar en op jezelf. Mooier kan het niet.

Een olifantsspitsmuis komt kijken. Een wat? De naam is logisch; het is een guitige muis met een olifantsneus. Die vreemde neus kan hij heel snel bewegen om te ruiken. Maar wat ruikt hij dan? De alcohol, de worst of de nootjes? Ik ken wel roze olifantjes, die soms na net iets teveel drank voorbij komen, maar deze is nieuw. Het diertje is uiterst nieuwsgierig en razendsnel; waardoor een foto maken lastig is. Totdat hij even opkijkt. Klik, het bewijs dat dit olifantje wel bestaat is er.

Een guitige olifantspitsmuis. (Foto: Corno van den Berg)

De Cederbergen liggen in het relatief weinig bezochte westelijke deel van Zuid-Afrika. Waar je nog lekker kunt rond struinen langs de kust of het binnenland kunt ontdekken. En waar actief bezig zijn in combinatie met genieten van wijnen en rooibosthee de ideale mix is.
De onbekende kant van Zuid-Afrika ,,Zuid-Afrika; maar dan buiten de gebaande paden. Denk aan een ongekende bloemenzee na hevige regens, de unieke Sardine Run, witte leeuwen en meer. Waarbij ik erg afhankelijk was van het weer."

Corno van den Berg

Wilt u een stukje onbekend Zuid-Afrika ervaren? Dan is dit de geschikte autoreis voor u. Augrabies Falls met imposante granieten vlaktes, romantiek in Naries, semi-woestijn Nama Karoo, de witte uitgestrekte stranden van Lamberts Bay, uniek verblijf tussen de rotsen in Kagga Kamma en dieren spotten in Langebaan. Deze rondreis brengt u in een niet alledaags stukje Zuid-Afrika.

U bezoekt enorme watervallen, u rijdt langs uitgestrekte landschappen, u verblijft in de rotsachtige omgeving van de Cederbergen en u kunt heerlijk dineren langs het strand. Een zeer veelzijdige autoreis waar u in augustus en september de kans heeft om het gebied geheel in bloei te zien staan.

Highlights
- Augrabies Falls
- Springbok
- Lamberts Bay
- Namaqualand
- Cederbergen
- Langebaan

Prijs: 476,-
Ga kijken: 8-daagse autoreis the Northern & Western Cape

INBEGREPEN
Autoreis volgens beschrijving in genoemde of gelijkwaardige accommodaties • Maaltijden volgens beschrijving (O=Ontbijt, D=Diner) • Informatiemap en routebeschrijving, kaarten.


 

Deze twee reizen zijn gemaakt in samenwerking met South African Tourism en Kuoni/Tenzing Travel.