Deel

0
Tweet about this url
Miljoenen wilde bloemen

De bloemenzee aan de kust van Zuid-Afrika. (foto: Corno van den Berg)

Miljoenen wilde bloemen


Slechts enkele weken zijn ze er. Net na de eerste stevige regenbuien. Een speurtocht naar miljoenen bloemen. Aan de gortdroge westkust.

Duinen vol zand. En dan ineens een kleurenpracht die zijn weerga niet kent. Geel, wit en oranje overheersen. Maar ook blauw, paars en rood zie ik. Een tapijt van bloemen. Dat slechts een paar weken te zien is, waarna het zand het weer overneemt. Wat een wondere wereld.

Sommige reizen zijn lastig te plannen. Zoals deze naar de immense bloemenzee die jaarlijks in het droge deel van Zuid-Afrika verschijnt. Al ben je afhankelijk van het weer. Als de winter langzaam plaatsmaakt voor het voorjaar komen er grote regenbuien. Dit is grofweg eind augustus, begin september.

Bloemen komen eens per jaar uit het dorre zand. (Foto: Corno van den Berg)

Maar dit jaar is alles drie weken eerder, net als bij ons het voorjaar erg vroeg was. Maar ja, ik moet mijn vliegticket toch echt maanden van te voren boeken, of het wordt extreem duur. Dus dit blijft een gok, want als de regens laat zijn zit je naar een droge zandbak te kijken. Door de uitdaging heeft deze manier van reizen wel iets extra’s, iets bijzonders.

Een ontdekkingstocht. Ik begin in Kaapstad en reis naar het noorden, op weg naar Namibië. Bij navraag blijken de beste plekken het stadje Darling, West-Coast National Park en de stad Springbok te zijn. Maar feitelijk kun je overal op die route velden vol met bloemen zien. Ik reis eerst langs de kust en duik dan het binnenland in.

Bonte bokken met bloemen in West Coast National Park. (Foto: Corno van den Berg)

Ik kies voor het West-Coast NP, omdat ik graag wilde dieren in zo'n bloemenveld wil zien. Dat blijkt nog een aardige klus. Ik zie struisvogels, zebra's, springbokken en nog veel meer Afrikaans wild, maar niet bij de bloemen. Op zich logisch, want de meesten zijn graseters. Dus ja, wat moeten die in een bloemenveld?

Totdat ik een groepje bonte bokken zie zoeken naar voedsel tussen de bloemen. Dit dier komt slechts in een klein deel van Afrika voor. Voor mijn neus ontmoeten meerdere bijzondere verhalen elkaar. De bloemenzee is door toeristen pas een paar jaar geleden ontdekt, terwijl de bonte bok op dat moment bijna was uitgestorven.

Bloemen, bloemen en bloemen. (Foto: Corno van den Berg)

Wat feitelijk het dier zijn eigen schuld was. In al hun wijsheid lopen ze namelijk niet weg als er roofdieren (of mensen met geweren) aan komen. Daarvoor zijn ze veel te nieuwsgierig. De bonte bok werd daarmee fastfood voor leeuwen, luipaarden en jachtluipaarden. De mens gaf ze het laatste zetje. Totdat er slechts enkele tientallen over waren. Een intensief fokprogramma van dezelfde mens heeft ze ternauwernood gered.

Als ik goed kijk zie ik tussen de felgekleurde bloemen weer kleinere bloemen groeien. Soms met alleen maar een bloem en extreem kleine bladeren. De plant geeft al zijn energie om te bloeien, zodat er volgend jaar weer een bloem te zien is. Al met al zijn het honderden soorten bloemen, waaronder veel asters.

Bloemen met een springbok in Zuid-Afrika. (Foto: Corno van den Berg)

De bloemen vormen ook een mooi contrast met de blauwe zee. Hoog tijd voor een picknick. Ondertussen hou ik mijn ogen op de zee gericht. En al snel is het weer raak. Een paar walvissen komen voorbij, met staart en al. Alleen voor een foto van bloemen, de zee en de walvissen ben ik net iets te traag.

Op weg naar het noorden wordt het landschap droger. Een deel van de bloemen is al verdwenen volgens lokale bewoners. Maar er is nog genoeg te zien, en het valt op dat er veel andere soorten zijn. Oranje en geel overheerst hier. Wonderlijk dat dit over een paar weken weer helemaal verdwenen zal zijn. Gelukkig staat dit ultieme beeld op mijn netvlies.
De onbekende kant van Zuid-Afrika ,,Zuid-Afrika; maar dan buiten de gebaande paden. Denk aan een ongekende bloemenzee na hevige regens, de unieke Sardine Run, witte leeuwen en meer. Waarbij ik erg afhankelijk was van het weer."

Corno van den Berg

Wilt u een stukje onbekend Zuid-Afrika ervaren? Dan is dit de geschikte autoreis voor u. Augrabies Falls met imposante granieten vlaktes, romantiek in Naries, semi-woestijn Nama Karoo, de witte uitgestrekte stranden van Lamberts Bay, uniek verblijf tussen de rotsen in Kagga Kamma en dieren spotten in Langebaan. Deze rondreis brengt u in een niet alledaags stukje Zuid-Afrika.

U bezoekt enorme watervallen, u rijdt langs uitgestrekte landschappen, u verblijft in de rotsachtige omgeving van de Cederbergen en u kunt heerlijk dineren langs het strand. Een zeer veelzijdige autoreis waar u in augustus en september de kans heeft om het gebied geheel in bloei te zien staan. Deze reis in Zuid-Afrika betreft de Sardine Run. De Sardine Run is een bijzonder natuurspektakel dat ieder jaar zich tijdens de Zuid–Afrikaanse winter afspeelt voor de Wild Coast. Miljoenen sardientjes trekken van het koude water in de Atlantische Oceaan, naar het warmere water van de Indische Oceaan.

Highlights
- Augrabies Falls
- Springbok
- Lamberts Bay
- Namaqualand
- Cederbergen
- Langebaan

Prijs: 476,-
Ga kijken: 8-daagse autoreis the Northern & Western Cape

INBEGREPEN
Autoreis volgens beschrijving in genoemde of gelijkwaardige accommodaties • Maaltijden volgens beschrijving (O=Ontbijt, D=Diner) • Informatiemap en routebeschrijving, kaarten. Exclusief: autohuur en internationale vlucht.

Deze twee reizen zijn gemaakt in samenwerking met South African Tourism en Kuoni/Tenzing Travel.