Deel

0
Tweet about this url
Smullen: Wijn en rooibos

Een wijnproeverij bij Cederberg Wines. (foto: Corno van den Berg)

Smullen: Wijn en rooibos

Ook dit beleven?
Ontdek het zelf!

In Nederland genieten we van Zuid-Afrikaanse wijn en rooibosthee. Maar wijn van de onbekende westkust? En honderd smaken rooibosthee?

Een rooibosproeverij. In Clanwilliam, het stadje waar deze inmiddels wereldberoemde thee zijn oorsprong heeft. Naast de oorspronkelijke smaak zijn er ruim honderd varianten. En om mijn keuze nog moeilijker te maken is er ook rooibosijsthee en allerlei cakejes met rooibos. Ik kijk naar de takken waar de thee van wordt gemaakt. Ze zijn weinig indrukwekkend, maar de smaak des te meer.

Een winkel vol met Zuid-Afrikaanse specialiteiten. (Foto: Corno van den Berg)

Al ben ik eigenlijk meer een koffieliefhebber. Sanet Sander ziet de vertwijfeling in mijn ogen. Ze is één van de twee zussen die het enige Rooibos Theehuis ter wereld hebben opgericht. In een huisje vol met soorten thee, koekjes met rooibos en heel veel meer. Een lekkere struinwinkel. ,,We hebben ook rooiboskoffie, maar dan zonder koffie." Euh, huh?

Ze twijfelt even. ,,Oké, dan geef ik je zeven kenmerkende theesmaken." En giet mijn kopje vol. Maar je mag niet zomaar proeven. ,,Je moet je hand op het kopje doen en het aroma vol inademen.” Dan pas mag ik proeven. Rooibosthee met diverse ingrediënten als munt, vanille en meer. En ja, lekker is het zeker.

De naam rooibos is sinds kort beschermd. Als je vanaf nu rooibosthee koopt komt het uit dit deel van Zuid-Afrika. De reden is simpel. De thee wordt steeds populairder en dus wil iedereen een graantje meepikken, of in dit geval een theeblaadje. Net als eerder met champagne, Parmaham, Goudse kaas en meer bijzondere producten is gebeurd.

Een rooibosproeverij in Clanwilliam. (Foto: Corno van den Berg)

De naam komt van de thee, niet van het groene struikje. Op zich terecht, want de struik is verre van bijzonder. Het behoort tot het fynbos, dat alleen in Zuid-Afrika is te vinden. Al lijken het meer struiken, maar dan wel in duizenden soorten. Met ook voor ons bekende soorten als gladiolen en aloë’s. Het vormt een wereld op zich.

Plotseling maken de rotsen plaats voor wijnstruiken. Goh, dat is toch wel apart. Dit is de beroemde Cederberg wijnboerderij, ja op het randje van de wildernis die Cederbergen heet. Ik zit op zo'n duizend meter hoogte. De zon schijnt, al kan het in de nacht ongenadig koud worden. Gelukkig hebben de druiven er minder last van dan ik.

Overal kom ik wijn tegen en bekijk ik de etiketten met mooie namen als Vredendal en Spruitdrift. Ergens gaat er wel een belletje rinkelen. Bij Zuid-Afrikaanse wijn denken we vaak aan Stellenbosch en omgeving. Maar de westkust produceert ook al jaren prijswinnende wijnen.

Wijn proeven bij Klawer in het westen van Zuid-Afrika. (Foto: Corno van den Berg)

Om negen uur in de ochtend openen de diverse wijnproducenten hun deuren. Voor een rondleiding en natuurlijk een proeverij. Al vind ik het daar nog iets te vroeg voor. Maar een lunch met een wijntje kan wel. Zeker met typische Zuid-Afrikaanse bobotie er bij. Ik ben overtuigd.

,,Ga jij hier over schrijven?” vraagt de serveerster. ,,Ja, tuurlijk,” zeg ik. Ze kijkt alsof ze het betreurt. Alsof dit deel juist onbekend moet blijven. Hmm, ze heeft wel een punt…
De onbekende kant van Zuid-Afrika ,,Zuid-Afrika; maar dan buiten de gebaande paden. Denk aan een ongekende bloemenzee na hevige regens, de unieke Sardine Run, witte leeuwen en meer. Waarbij ik erg afhankelijk was van het weer."

Corno van den Berg

Kuoni / Tenzing Travel heeft een leuke route uitgestippeld door de Karoo, waarbij de elementen wildlife, cultuur en natuur goed worden afgewisseld. U overnacht in eerste klasse accommodaties en verblijft meestal langer dan één nacht op dezelfde plek, dat zorgt voor rust in uw programma. Zoals u van Kuoni / Tenzing Travel mag verwachten, is de reis nog geheel op maat aan te passen.

Highlights
- Kariega Game Reserve
- Cradock en omgeving
- Camdeboo National Park

Prijs: 694,-
Ga kijken: 8-daagse autoreis the Eastern Cape

INBEGREPEN
Autoreis volgens beschrijving in genoemde of gelijkwaardige accommodaties • volgens beschrijving (O=Ontbijt) • Informatiemap en routebeschrijving, kaarten (deze ontvangt u ter plaatse tijdens de Meet & Greet op de luchthaven).
 

Deze twee reizen zijn gemaakt in samenwerking met South African Tourism en Kuoni/Tenzing Travel.