Deel

0
Tweet about this url
The Wild Coast

Een Xhosa-huis langs de Wild Coast (foto: Corno van den Berg)

The Wild Coast

Zelf naar dit unieke gebied?
Ontdek de Wild Coast van Zuid-Afrika

Ruig, onontdekt en puur. Het zijn termen die opgaan voor de Wild Coast van Zuid-Afrika. Dit is het land van de Xhosa, waartoe ook Mandela behoorde.

Het bordje zegt: ‘Hole in the Wall’. Ik ben gek op die Afrikanen. Lekker nuchter, ze noemen iets gewoon wat het is. Zowel in het Engels als Afrikaans. Een gat in de muur, in dit geval een grote rots in de zee. Waar de woeste golven doorheen razen, met daarachter een rustig zandstrand. Het geeft de diversiteit aan van deze kust.

Het is het einde van de dag: het ‘gouden uurtje’. En inderdaad, het zachte licht van de zon geeft de rots een extra glans. Ondanks de zuidelijke ligging is de temperatuur aangenaam. Op blote voeten loop ik over het strand en door het water. Opvallende aloë struiken met hun oranje bloemen maken het beeld af. De schoonheid is synoniem voor het relatief onbekende zuidoosten van Zuid-Afrika.

'Hole in the Wall' langs de Wild Coast. (foto: Corno van den Berg)

De Wild Coast staat voor een ruige kustlijn van zo’n 250 kilometer. De illustere naam kreeg het van zeelieden, want het kan hier ongekend stormen. Volgens de verhalen ligt hier op elke 50 meter in zee wel een scheepswrak.

Waaronder ook Nederlandse schepen, zoals de Stavenisse die hier in 1686 ten onder ging in een storm. Zij waren de eerste blanken hier. Enkele schipbreukelingen bouwden zelf een sloep en wisten zo alsnog Kaap de Goede Hoop te bereiken. De rest probeerde het over land.

Ik kijk om me heen. Volgens mij is het landschap hier door de eeuwen heen weinig veranderd. Traditionele ronde hutten staan als speldenknoppen verdwaald in het heuvelachtige landschap. De muren hebben opvallende kleuren: gifgroen, hemelsblauw en lichtroze.

Een Xhosa-jongen tijdens zijn mannelijkheidsritueel. (foto: Corno van den Berg)

Dit is het land van de Xhosa, het volk dat naast Mandela ook bijvoorbeeld Desmond Tutu voortbracht. Binnen in één van de hutten is een vrouw bezig de vloer te ‘verversen’. Dat gebeurt met een mix van modder en koeienpoep. ,,Dit moet maandelijks,” legt ze uit terwijl ze de vloer glad strijkt. ,,De wanden van ons huis doen we ook op deze manier,” lacht ze, terwijl ze gewoon door werkt.

Het is een eenkamerhuis, zonder water of elektriciteit. Een bed en een keukentje, meer niet. Buiten scharrelen wat varkens en hangt de was te drogen op struiken. Ook al hebben de bewoners niets, ze zijn wel trots op hun afkomst. En kleuren daarom hun huizen als onderdeel van hun cultuur.

Jongens vissen langs de kust. (foto: Corno van den Berg)

,,Kijk naar de golven, wacht op het juiste moment en ren,” roept gids Nhaisa. De trotse Xhosa neemt me mee naar enkele grotten langs de kust die een belangrijke rol in hun cultuur geven. Maar om van grot naar grot te komen moet ik over rotsen lopen, tussen de golven door die op de kust slaan.

Ik ontwijk ze allemaal, op eentje na. Dus ben ik kletsnat en lacht Nhaisa zijn witte tanden bloot. Hoog tijd voor een pauze. Om te genieten van dit mooie stuk Afrika. We gaan lekker in de zon zitten; al doe ik het vooral om op te drogen.
De onbekende kant van Zuid-Afrika ,,Zuid-Afrika; maar dan buiten de gebaande paden. Denk aan een ongekende bloemenzee na hevige regens, de unieke Sardine Run, witte leeuwen en meer. Waarbij ik erg afhankelijk was van het weer."

Corno van den Berg

Ontdek deze 15-daagse reis georganiseerd door Tenzing Travel!
Dag 3 t/m 9 is rondom de Wild Coast. Als u op zoek bent naar een ander gezicht van Afrika, bent u bij de Wild Coast aan het juiste adres. Hier is het landschap groen en ruig met vele rivieren, watervallen en een prachtig blauwe zee. Met een ruime keuze aan activiteiten als vissen, hiken, kanovaren en mountain biken is het de perfecte plek voor iedereen die een beetje avontuur zoekt. Dit afgewisseld met de onontdekte wildparken in het Karoo Heartland maakt deze reis zeer bijzonder.

INBEGREPEN
Autoreis volgens beschrijving in genoemde of gelijkwaardige accommodaties • Maaltijden volgens beschrijving (O=Ontbijt, L=Lunch) • Informatiemap en routebeschrijving, kaarten (deze ontvangt u ter plaatse tijdens de Meet & Greet op de luchthaven).

HIGHLIGHTS
• Drakensbergen
• Wild Coast, prachtige vergezichten
• Mountain Zebra National Park
• Ganora Guest Farm
• Vallei der Verlatenheid
• Addo Elephant National Park

Prijs vanaf € 791,- incl auto, exclusief internationale vlucht.
Ga kijken: 15-daagse reis naar The Wild Coast


 

Deze twee reizen zijn gemaakt in samenwerking met South African Tourism en Kuoni/Tenzing Travel.