Deel

0
Tweet about this url
De tips van de workshop

De tips van de workshop

Volg Corno van den Berg en krijg al zijn tips...
Via Droomplekken.nl
Via Facebook
Via Twitter

Op reis met een reisjournalist

Reisjournalist is een beroep dat erg tot de verbeelding spreekt. Om te laten zien wat er bij een artikel schrijven komt kijken nam ik drie lezers die graag reisjournalist willen worden mee. Op praktijkcursus; in de Kalahari. Het artikel van één van de lezers vind je hier.

Bewust koos ik voor een relatief bekend, maar niet al te veel bereisd gebied. Bij deze reis verbleven we meerdere dagen in een lodge die wordt beheerd door diverse minderheidsgroepen in de Kalahari. Op het programma; diverse jeepsafari’s (overdag, maar ook ’s avonds in het donker), een bezoek aan een dorpje van San (Bosjesmensen) en een wandelsafari.

Gedurende de trip kwamen talloze onderwerpen aan bod. De eerste keuze is veelal het onderwerp van het artikel. Bij artikelen zoals deze kun je je het beste beperken tot één onderdeel. Een ochtendwandeling is daarvoor zeer geschikt. Tussendoor kun je in je artikel wel andere ervaringen op je reis belichten. En je moet een gebied zoals de Kalahari goed neer zetten, met achtergrondinformatie en bijzonderheden.

Een must is de lezer mee te nemen naar de plek waar je bent. Dit kan via een levendige metafoor of een pakkende beschrijving van wat je ziet, hoort, proeft, enz. Zodat lezers een gedegen beeld krijgen van het landschap, de mensen, de dieren, enz. Waarbij je keuzes moet maken wie en wat je wel opvoert in je artikel.

Verwondering is een mooi element voor een reisverhaal. Zeker als je een Bosjesman die ‘Klaas Kruiper’ heet tegen het lijf loopt. Een zinnetje als ‘Wat zegt hij nou?’ trekt de lezer direct het artikel in. Verwondering kan goed in een inleiding in combinatie met informatie over de plek waar het zich afspeelt. De inleiding is essentieel. Veel lezers beslissen na het lezen van de kop en de inleiding of ze de rest gaan lezen, dus daar is veel tijd aan besteed.

Eén van de grootste uitdagingen is om anekdotes, observaties en achtergrondinformatie naadloos in elkaar over te laten lopen. De alineaopbouw is daarbij van groot belang. Veel tijd is besteed aan het maken van de diverse alinea’s. Het is slim om te beginnen met één onderwerp per alinea. Ik schrijf altijd eerst alles op wat ik wil vertellen. Dan later schaaf ik de alinea’s bij en eventueel gooi ik alinea’s weg.

Ook fotografie komt tijdens deze bijzondere studiereis uitgebreid aan bod. De vroege ochtenduurtjes met mooi licht, fel zonlicht versus weinig avondlicht, scherpte/diepte, enz. En, wat voor apparatuur neem je mee? Met aandacht voor veel gemaakte fouten zoals tegen de zon in fotograferen. En, groeit er geen struik uit iemands hoofd?  Voor beginnende reisjournalisten kan het geen kwaad al vroeg te beginnen met fotograferen, ook al gaat er een fotograaf mee. Je gaat er beter door kijken.

 

Corno van den Berg schrijft al jaren voor tijdschriften en kranten. Hij is de oprichter van de reissite Droomplekken.nl, waar hij al mijn ervaringen deelt. Hij is ook een fervent fotograaf.
Op reis met een reisjournalist ,,Ik krijg veel vragen over mijn vak. Hoe word je reisjournalist? Heb je tips? Kan ik mee? Enz. Toen dacht ik: Ik ga enkele reisjournalisten in spe het vak laten zien. Op een Droomplek: de Kalahari. In deze Special ontmoet je de deelnemers en hun verhalen."

Corno van den Berg

Laat je inspireren door …

Corno van den Berg: ,,Trots! Deelnemer Andel de Haan heeft de Zuid-Afrika Media Award voor het beste online artikel gewonnen. Andel was één van de deelnemers aan de Win-Actie 'Op reis met een reisjournalist' van Droomplekken.nl. Het is een bijzondere prestatie voor iemand die voor deze Win-Actie nog nooit een reisartikel had geschreven. Ze was tijdens de reis al erg enthousiast en erg leergierig. En het toont aan dat je heel snel furore kunt maken als reisjournalist."De opzet van de Win-Actie
De Actie 'Op reis met een reisjournalist' werd opgezet met de hulp van South African Tourism, Columbus Magazine en Metro. Het inschrijfformulier stond op Droomplekken.nl. Reisjournalisten in spe moesten in max. 250 woorden hun laatste reis (of een deel ervan) opschrijven. Honderden reizigers deden dit. Hieruit werd een selectie gemaakt, al was het niet makkelijk. Het niveau lag hoog.

Wat kon je winnen?
De drie geselecteerde winnaars kregen niet alleen een 9-daagse reis naar Zuid-Afrika, maar ook een gegarandeerde publicatie in een toonaangevend medium. In Columbus (magazine), in Metro (krant) of Droomplekken.nl (internet). Wat de deelnemers een vliegende start geeft in de reisjournalistiek.

Ook meedoen?
Zou jij ook zo'n bijzondere reis willen winnen? Door het succes is de kans groot dat er in 2013 opnieuw zulke acties zullen verschijnen. Hou Droomplekken.nl dus in de gaten ....