Deel

0
Tweet about this url
Ervaringen van de winnaars

De winnaars in Zuid-Afrika. V.l.n.r. Melvin Mak, Manon Sas en Andel de Haan (Foto: Corno van den Berg)

Ervaringen van de winnaars

Volg reisjournalist Corno van den Berg en krijg al zijn tips...
Via Droomplekken.nl
Via Facebook
Via Twitter

Hieronder lees je de reacties van de drie winnaars van de praktijkworkshop in Zuid-Afrika. Na afloop gaven ze commentaar op de 9-daagse reis die ze hadden gewonnen.

Melvin Mak:

,,Een nieuwe e-mail. ‘Uitslag Win-actie Droomplekken en Zuid-Afrika’, geeft mijn computer aan. ,,Vast zo’n standaard mail waarin ik bedankt word voor…”, Ik kan mijn eigen gedachte niet afmaken; ik ben één van de drie winnaars van de reis.

Laat je inspireren door …

,,De reis bracht ons naar de Kalahari, wereldstad Kaapstad en de Karoo. Drie plekken in Zuid-Afrika die voor mij nieuw waren. Ik heb mogen ervaren hoe een schema van een persreis in elkaar zit. In korte tijd zoveel mogelijk zien en doen. Tijdens zo een reisschema doe je enorm veel ervaringen op. Maak je ’s ochtends vanuit een jeep een foto van een luipaard, ’s middags zit je aan het V&A Waterfront in Kaapstad en lijkt de Kalahari opeens wel weer heel ver weg."

,,Corno heeft ons veel informatie gegeven over het vak Reisjournalistiek. Hoe verzamel ik de beste informatie, hoe stel ik mijn camera net iets anders in zodat mijn foto mooier is en hoe gebruik je de relatief schaarse tijd zo goed mogelijk. En niet onbelangrijk: Vergeet niet te genieten. Want ook dat draagt bij aan je ervaring en komt een artikel ten goede."

'Corno en South African Tourism, baie dankie vir die pragtige ervaring!'

Manon Sas

Laat je inspireren door …

,,Van harte! Je bent één van de drie winnaars van de reis naar Zuid-Afrika! Het kan dus echt.. een reis winnen naar Zuid-Afrika. Nee, géén vakantie, een reis. Om precies te zijn: een bootcamp reisjournalistiek. De reis is inmiddels achter de rug. Hoe was het?"

Vooraf
,,Wie wil er niet naar Zuid-Afrika?! Ik verwacht een mooie reis met hier en daar tips & tricks over het schrijven van een goed reisverhaal. Met als toetje een publicatie. Bij de eerste telefonische kennismaking met Corno blijkt dat we serieus aan de slag gaan met schrijven én fotografie. Ook zoomen we in op inside information als ‘hoe werkt het met persreizen?’ en ‘Hoe positioneer en profileer je jezelf?’ Op dat moment stel ik mijn verwachtingen bij: dit is méér dan een leuk tripje met wat tips. Het begint op een plezierige manier te kriebelen!''

De reis
,,Allereerst: wat is Zuid-Afrika een prachtig land en wat komen we op mooie plekken! Een prachtige setting voor een praktijkcursus reisjournalistiek. Corno geeft voortdurend tips en feedback. Dit varieert van fotografietips en journalistiek basics tot de ins & outs als het gaat om persreizen en jezelf positioneren en profileren. Oh ja, ik vergeet bijna de stevige feedback op mijn eerste concept in een hippe hotellobby in Kaapstad. Conclusie: don’t give up your dayjob (just yet!). De feedback stimuleert ook; ik kan niet wachten om weer aan de slag te gaan!''

,,We reizen volgens een strak schema om zoveel mogelijk te zien. ‘Dit is nog een lieve persreis’ zegt Corno. ‘Lief’ in de zin van: te doen, niet al te uitputtend. En dat klopt. Als ik zelf op reis ben, haal ik ook het onderste uit de kan. Belangrijk verschil is dat ik hier met een journalistenoog rondkijk. Snel wat feitjes checken, doelgericht doorvragen of die mooie quote noteren! Bovendien: tussendoor gaat de laptop geregeld open. En foto’s maken is opeens heel belangrijk. Hoe gaaf is het als je met mooie platen thuiskomt die zo in de Columbus of op Droomplekken kunnen? En hoe moeilijk…"

Wat blijft bij?
,,Negen dagen om je de kneepjes van het vak eigen te maken is natuurlijk veel te weinig. Toch pik je verbazingwekkend veel op in zo’n korte tijd. Enkele punten die zijn bijgebleven:"

,,1. Houd het luchtig en gebruik humor en verwondering
Twee onmisbare aspecten: humor en verwondering! Voor mij met stip op 1.

2. Kies de juiste ingrediënten
Waarom zou een reiziger naar deze bestemming gaan? Wat heb je hier beleefd en hoe heb je dit ervaren? Nuttige vragen bij het schrijven van een artikel. Deel ook relevante achtergrondinformatie.

3. Laat het zien zoals het is
Fotografeer je een gele bloemenzee van bloeiende protea’s in de Karoo? Zo ziet het er slechts een paar maanden per jaar uit. Vertel ook hoe het op andere momenten is. ‘Laat het zien zoals het is’ lukt niet altijd. Met enige aarzeling schrijf ik een niet gehoorde leeuwen-brul in mijn hoofdartikel. Ssssst, niet doorvertellen!

4. Fotografie = essentieel
Als je zonder fotograaf op reis gaat, is het een grote pré als je zelf goed fotografeert (en dat is een understatement!). Ondanks de talloze praktische tips en véél experimenteren bleek de stap van klikklakcamera naar een spiegelreflex best groot. Bovendien wonnen de mannen met gemak de wedstrijd ‘Wie heeft de langste?’. Die ene stip? Oh, een luipaard… Ik begrijp nu heel goed die honger naar die nóg betere lens!

5. Laat je zien
Wil je verder in dit vak? Laat dan zien wie je bent en wat je kunt. Durf keuzes te maken, zorg voor een heldere positionering, leg contacten en maak slim gebruik van social media. Kortom: laat je zien!  

6. Geniet!
Behoeft geen toelichting. En: is goed gelukt! "

'Baie dankie! Dit kijkje in het leven van een reisjournalist had ik niet willen missen! Het kriebelt om meer te schrijven, ik oriënteer me op een goede camera en zie stiekem mijn naam onder diverse mooie publicaties staan. Wie weet… Bovenal was het een supermooie reis met – niet te vergeten – geweldig leuke reisgenoten. Corno, Andel en Melvin en natuurlijk sponsor Tourism South Africa: baie dankie!'

Andel de Haan

Laat je inspireren door …

,,‘Gewonnen! Een reis naar Zuid-Afrika’. Normaal gesproken zou ik met een luttele muisklik een bericht als deze naar mijn junkmail verplaatsen, en me scharen bij de massa die denkt ‘Ik win toch nooit wat’. –maar ook nooit ergens aan meedoet- Tja.. hét toppunt van een self fulling prophecy."

,,Dit keer is het anders. Als uitzondering op de regel heb ik meegedaan met een wedstrijd die Corno van den Berg met www.droomplekken.nl had uitgeschreven in de Metro. Twee weken later tref ik bovenstaande informatie aan in mijn mailbox. Een maand later zit ik in Zuid-Afrika, loop ik leeuwen en stokstaartjes tegen het lijf en krijg ik de fijne kneepjes van de reisjournalistiek onder de knie."

In een week tijd heeft Corno heeft me een kijkje gegeven in zijn keuken: in het reilen en zeilen van een reisjournalist. En dat is me een leventje! Het Zuid-Afrika avontuur was dan ook zeker geen vakantie te noemen; het was veel meer dan dat! Een week met alles erop en eraan. Met een intensiteit van top niveau, hebben we de allermooiste plekken van Zuid Afrika in beeld en in woord gebracht.

En geleerd hoe je dat het beste kunt doen qua schrijven en fotografie. En ook hoe je je als reisjournalist in spé kunt profileren. Een greep uit de belevenissen: zwetend op safari in de Kalahari -het gebied is nog gaver dan de rijm-, ronddraaien in een kabelbaanbakje van de Tafelberg, Malay cooking bij locals thuis in Kaapstad en als slotact; niet oog in oog met een leeuw, maar met werelds meest grappige diertjes; de stokstaartjes in de Karoo.

Gedurende de dagen kregen we informatie en tips van Corno. En let op: geen saaie hoorcolleges! Maar in de praktijk tips en advies en deze direct toepassen. Dat is hoe Corno doceert. In het begin was het nog even wennen, maar op een gegeven moment zag ik meer. Was ik eerst nog 'met een reisjournalist op pad'. Al snel was ik 'áls reisjournalist op pad!'"
Op reis met een reisjournalist ,,Ik krijg veel vragen over mijn vak. Hoe word je reisjournalist? Heb je tips? Kan ik mee? Enz. Toen dacht ik: Ik ga enkele reisjournalisten in spe het vak laten zien. Op een Droomplek: de Kalahari. In deze Special ontmoet je de deelnemers en hun verhalen."

Corno van den Berg

Laat je inspireren door …

Corno van den Berg: ,,Trots! Deelnemer Andel de Haan heeft de Zuid-Afrika Media Award voor het beste online artikel gewonnen. Andel was één van de deelnemers aan de Win-Actie 'Op reis met een reisjournalist' van Droomplekken.nl. Het is een bijzondere prestatie voor iemand die voor deze Win-Actie nog nooit een reisartikel had geschreven. Ze was tijdens de reis al erg enthousiast en erg leergierig. En het toont aan dat je heel snel furore kunt maken als reisjournalist."De opzet van de Win-Actie
De Actie 'Op reis met een reisjournalist' werd opgezet met de hulp van South African Tourism, Columbus Magazine en Metro. Het inschrijfformulier stond op Droomplekken.nl. Reisjournalisten in spe moesten in max. 250 woorden hun laatste reis (of een deel ervan) opschrijven. Honderden reizigers deden dit. Hieruit werd een selectie gemaakt, al was het niet makkelijk. Het niveau lag hoog.

Wat kon je winnen?
De drie geselecteerde winnaars kregen niet alleen een 9-daagse reis naar Zuid-Afrika, maar ook een gegarandeerde publicatie in een toonaangevend medium. In Columbus (magazine), in Metro (krant) of Droomplekken.nl (internet). Wat de deelnemers een vliegende start geeft in de reisjournalistiek.

Ook meedoen?
Zou jij ook zo'n bijzondere reis willen winnen? Door het succes is de kans groot dat er in 2013 opnieuw zulke acties zullen verschijnen. Hou Droomplekken.nl dus in de gaten ....