Deel

0
Tweet about this url
Typisch Kalahari (vervolg)

Klaas Kruiper in de Kalahari (foto: Corno van den Berg)

Typisch Kalahari (vervolg)

Wil jij meer weten over de Kalahari? Kijk dan verder op Droomplekken.nl:
Ontdek de Droomplek
Ontdek !Xaus Lodge

Klaas is gids in opleiding bij !Xaus Lodge en behoort tot de San gemeenschap. De San zijn beter bekend als ‘Bushmen’ of Bosjesmannen, de oorspronkelijke bewoners van de Kalahari. Gasten van de lodge dragen bij aan de ontwikkeling van de San.

Een deel van de opbrengsten wordt besteed aan onder andere medische voorzieningen, scholing en infrastructuur. Meubels en kunstwerken gemaakt door artistieke Bosjesmannen vind je terug in de lodge. In een replica San-dorp wordt kunst verkocht. De helft van de opbrengsten gaat direct naar de kunstenaar, de andere helft naar de ontwikkeling van de lodge.

De zonsondergang in de Kalahari (Foto: Melvin Mak)

Betoverend nachtleven
Abraham vertelt dat er ’s avonds dieren tevoorschijn komen die zich overdag niet laten zien. Achterblijven is geen optie nu de ‘sunset safari’ op het programma staat. Aangekomen bij een heuvel van oranje zand en gele bloemen zet Abraham de motor af. Met ‘droëwors’ en wijn is de zonsondergang nog mooier. Als de warme zon plaatsgemaakt heeft voor de maan, laten andere dieren zich zien. Door het licht van een zaklamp lichten de glinsterende ogen op van springhazen, vossen, antilopen en een zeldzame aardwolf.

Zodra het donker is valt de met sterren gespikkelde hemel direct op. En door het gebrek aan kunstlicht in de wijde omtrek lijken het er veel meer dan in Nederland. Het wonderlijke ‘blaffen’ van gekko’s en exotisch gesnater van vogels klinken als een volmaakte harmonie.

De geluiden afwisselend met de stilte doet beseffen dat de afstand naar huis groot is. Zo fiets je in het weekend nog tussen de Hollandse weilanden, en zo zijn ze ingeruild voor de Zuid-Afrikaanse Kalahari. Geen koeien maar gemsbokken, geen boeren maar Bosjesmannen.

Gnoes en gemsbokken
De volgende ochtend dringt het pas door dat de ervaringen in dit kleurrijk stukje Zuid-Afrika enorm speciaal zijn. En dat terwijl er nog zoveel dieren op de lijst niet zijn afgevinkt. Met vermoeide ogen tuur ik tussen de struiken.

De laatste kans om dieren te spotten in de Kalahari, en daar staat het gebied zo bekend om. Als we de laatste duinen afrijden en de gravelweg opdraaien wordt het geduld al snel beloond.

Een Kaapse vos in de vroege ochtend. (Foto: Melvin Mak)

Dier na dier laat zich zien. Gemsbokken lijken te genieten van de zonsopkomst en het vochtige gras. Een Kaapse vos laat zijn jong zien. Een luipaard paradeert over de vlakte als een model op de catwalk en honderden gnoes volgen in één lange lijn de leider van kudde.

Ik begeef me midden in de leefomgeving van de dieren en ze trekken zich er niets van aan. Een glimlach is niet te onderdrukken. Want dat dieren en mensen hier al eeuwen leven maakt de Kalahari toch wel extra bijzonder.
Op reis met een reisjournalist ,,Ik krijg veel vragen over mijn vak. Hoe word je reisjournalist? Heb je tips? Kan ik mee? Enz. Toen dacht ik: Ik ga enkele reisjournalisten in spe het vak laten zien. Op een Droomplek: de Kalahari. In deze Special ontmoet je de deelnemers en hun verhalen."

Corno van den Berg

Laat je inspireren door …

Corno van den Berg: ,,Trots! Deelnemer Andel de Haan heeft de Zuid-Afrika Media Award voor het beste online artikel gewonnen. Andel was één van de deelnemers aan de Win-Actie 'Op reis met een reisjournalist' van Droomplekken.nl. Het is een bijzondere prestatie voor iemand die voor deze Win-Actie nog nooit een reisartikel had geschreven. Ze was tijdens de reis al erg enthousiast en erg leergierig. En het toont aan dat je heel snel furore kunt maken als reisjournalist."De opzet van de Win-Actie
De Actie 'Op reis met een reisjournalist' werd opgezet met de hulp van South African Tourism, Columbus Magazine en Metro. Het inschrijfformulier stond op Droomplekken.nl. Reisjournalisten in spe moesten in max. 250 woorden hun laatste reis (of een deel ervan) opschrijven. Honderden reizigers deden dit. Hieruit werd een selectie gemaakt, al was het niet makkelijk. Het niveau lag hoog.

Wat kon je winnen?
De drie geselecteerde winnaars kregen niet alleen een 9-daagse reis naar Zuid-Afrika, maar ook een gegarandeerde publicatie in een toonaangevend medium. In Columbus (magazine), in Metro (krant) of Droomplekken.nl (internet). Wat de deelnemers een vliegende start geeft in de reisjournalistiek.

Ook meedoen?
Zou jij ook zo'n bijzondere reis willen winnen? Door het succes is de kans groot dat er in 2013 opnieuw zulke acties zullen verschijnen. Hou Droomplekken.nl dus in de gaten ....