Deel

0
Tweet about this url
Typisch Kalahari

Een kudde gnoes loopt voorbij. Foto: Melvin Mak

Typisch Kalahari

Wil jij meer weten over de Kalahari? Kijk dan verder op Droomplekken.nl:
Ontdek de Droomplek
Lees meer over de !Xaus Lodge

De wekker van de mobiele telefoon klokt zes uur in de ochtend. Als een sirene loeit hij door mijn chalet. De wekker is het enige nut van de telefoon, want in de Kalahari ben je echt weg van huis.

Ietwat slaapdronken onder de douche gaat de koude kraan wat verder open. Fris en fruitig als een Zuid-Afrikaanse Chardonnay wordt de geur van de Kalahari opgenomen in mijn herinneringen. Voorgoed.

door Melvin Mak

Het uitzicht over de zoutpan lijkt oneindig. In de wijde omgeving zijn geen wegen, huizen of andere bebouwing te zien. Hoe kan het ook anders in een gebied wat ruim 25 keer groter is dan Nederland?

Klaas en Abraham aan het spoorzoeken. (Foto: Melvin Mak)

De manager van de lodge, Abraham de Klerk, komt naast me staan. „De zoutpan zorgt ervoor dat het natuurlijke grondwater zouter is dan het water in de Dode Zee. Het water is na behandeling een stuk milder.”, leg hij me uit. Toch schiet je bloeddruk als een raket omhoog als je na het tandenpoetsen per ongeluk een slok uit de kraan neemt.

'Oggendstappie' met een Bosjesman
Abraham voelt zich thuis in de natuur en begeleidt een ‘oggendstappie’, oftewel een ochtendwandeling door de bush. Hoewel je waarschijnlijk een andere naam zou verwachten bij een Bosjesman, is Klaas Kruiper ook van de partij. „Klaas Kruiper?”, hoor ik mezelf denken. Zijn springbokleren string is verwonderlijk, maar zeker ook zijn naam.

Het uitzicht van !Xaus Lodge. (Foto: Melvin Mak)

Al wandelend zijn de kleine dingen te zien waar je met een jeep zo voorbij zou rijden. Zoals hagedissen, sporen van dieren, insecten en andere tropische verrassingen. Door de bijzondere ligging op het warme Afrikaanse continent en toch dichtbij de koude Zuidpool is de Kalahari gevormd tot een halfwoestijn van extremen. In de zomer kan de temperatuur oplopen tot boven 50⁰C terwijl de winterse nachttemperatuur rond -10⁰C kan schommelen. Verbazingwekkend dat er in dit gebied dieren en mensen leven die beide temperaturen overleven.

Abraham en Klaas leggen ondertussen uit welke wortels eetbaar zijn en welke bladeren en grassen als medicijn gebruikt worden door de Bosjesmannen. „Groeit hier het middel tegen diverse soorten kanker? Mogelijk wel…”, spreekt Abraham hoopvol. Klaas knikt bevestigend.

Lees verder over Typisch Kalahari.
Op reis met een reisjournalist ,,Ik krijg veel vragen over mijn vak. Hoe word je reisjournalist? Heb je tips? Kan ik mee? Enz. Toen dacht ik: Ik ga enkele reisjournalisten in spe het vak laten zien. Op een Droomplek: de Kalahari. In deze Special ontmoet je de deelnemers en hun verhalen."

Corno van den Berg

Laat je inspireren door …

Corno van den Berg: ,,Trots! Deelnemer Andel de Haan heeft de Zuid-Afrika Media Award voor het beste online artikel gewonnen. Andel was één van de deelnemers aan de Win-Actie 'Op reis met een reisjournalist' van Droomplekken.nl. Het is een bijzondere prestatie voor iemand die voor deze Win-Actie nog nooit een reisartikel had geschreven. Ze was tijdens de reis al erg enthousiast en erg leergierig. En het toont aan dat je heel snel furore kunt maken als reisjournalist."De opzet van de Win-Actie
De Actie 'Op reis met een reisjournalist' werd opgezet met de hulp van South African Tourism, Columbus Magazine en Metro. Het inschrijfformulier stond op Droomplekken.nl. Reisjournalisten in spe moesten in max. 250 woorden hun laatste reis (of een deel ervan) opschrijven. Honderden reizigers deden dit. Hieruit werd een selectie gemaakt, al was het niet makkelijk. Het niveau lag hoog.

Wat kon je winnen?
De drie geselecteerde winnaars kregen niet alleen een 9-daagse reis naar Zuid-Afrika, maar ook een gegarandeerde publicatie in een toonaangevend medium. In Columbus (magazine), in Metro (krant) of Droomplekken.nl (internet). Wat de deelnemers een vliegende start geeft in de reisjournalistiek.

Ook meedoen?
Zou jij ook zo'n bijzondere reis willen winnen? Door het succes is de kans groot dat er in 2013 opnieuw zulke acties zullen verschijnen. Hou Droomplekken.nl dus in de gaten ....