Deel

0
Tweet about this url
Agrotoerisme Anders

Vader en zoon checken een olijfboom in bloei.

Agrotoerisme Anders

Zelf dit meemaken? Kijk dan bij:
Agroturizam Tikel

‘Slapen bij de boer‘ is leuk. Maar in Istrië gaat dat wel iets anders. Je kunt de ultieme rust proeven, maar ook actief zien hoe een boerenbedrijf werkt.

De weg is doodlopend. En ik zie ergens een andere boerderij. Dit heet nou complete rust, al trekken de vogels er zich weinig van aan. Ik maak kennis met de boerenfamilie van Agroturizam Tikel bij het gehucht Ŝpinovci. Alhoewel, sommige leden knikken even en gaan door met hun werkzaamheden.

Het is lunchtijd, dus dochter Marijana zet zelfgemaakte pasta met een kippensaus voor. Ook verschijnt zelfgeteelde sla en vers brood met lokale olijfolie op tafel. Iets later volgen gebakken aardappelen en een stuk mals rundvlees alsook lamsvlees.  Geen saus of wat dan ook, maar alleen pure smaken. Om het weg te spoelen krijg ik een karafje zelfgemaakte witte wijn.  Maar dat hoeft niet, want het smaakt opperbest.


Het welkomstbord van Agroturizam Tikel.

Natuurlijk mag ik de truffelhonden aaien. En voeren ook als ik dat wil. En ik mag helpen met de druivenoogst. Of olijven plukken. Boer Mario vindt het allemaal best. Hij gaat even op zijn gemak zitten. ,,Eh nee, ik heb geen dieren als koeien en geiten meer. Olijven en druiven zijn tegenwoordig lucratiever, al is het nog moeilijk om het hoofd boven water te houden.”

Zijn zonen komen er bij zitten, al zeggen ze nog niets. Ze komen wat verlegen over. ,,We hebben dit bedrijf al zo’n 300 jaar,” legt vader uit. Ik vraag zijn zonen of ze niet liever in de stad willen leven. Denis twijfelt even, maar de stad ademt geen natuur zegt hij. Geen frisse lucht, geen levende organismen, en geen rust en ruimte. Ja, die vind je op het platteland nog volop.


Het toetje van de lunch: verse ham en wijn.

Met liefde laat hij me zien hoe de olijfbomen groeien en de  druivenstruiken bloeien. Je kunt er ook overnachten; een voormalige stal is omgebouwd tot luxe kamers.  Mijn vragen zorgen ervoor dat hun schuchterheid langzaam verdwijnt. Ik moet verplicht de zelfgerookte ham proeven. Wat vervelend, denk ik nog glimlachend.

Al snel komt de zelfgemaakte wijn op tafel. De stoelen worden bijgeschoven en de verhalen komen los; over het leven. Wat opvalt is dat ze vol trots praten over hun vak. Of eigenlijk hun passie. Waar je als toerist dus kunt toekijken en/of helpen. Ik kies straks wel ...
De onbekende kant van Istrië ,,De Romeinen noemden het ‘Terra Magica’, oftewel magisch land. Het is populair vanwege zon en stranden. Maar Istrië heeft een ruig binnenland en bijzondere keuken. Hoog tijd voor een ontdekkingstocht met de zintuigen.”

Corno van den Berg

Het nog relatief onbekende Istrië ligt aan de warme Adriatische Zee, op slechts 200 kilometer van bijvoorbeeld Venetië. Het schiereiland lijkt op een hart en is door het warme klimaat populair bij Nederlanders. Zijn idyllische ligging zorgt voor vier gelijk verdeelde seizoenen, een weelderig groen voorjaar, een kleurrijke herfst, een aangename zomer en een milde winter …

Gegevens Istrië

Oppervlakte
2.820 km2

Aantal inwoners
206.344 (2001)

Kustlenge 445,1 km. De grillige kust is twee keer langer dan alle wegen bij elkaar. De Westelijke kust van Istrië is 242,5 km lang, incl. eilanden 327,5 km. De oostelijke kust van Istrië is 202,6 km lang, met de bijbehorende eilandjes 212,4 km.

Zeetemperatuur
De temperatuur van de zee is het laagst in maart: tussen 9,3°C en 11,1°C. Het hoogst is deze in augustus; tussen 23,3°C tot 24,1°C.

Meer info:

Tekst en fotografie: Corno van den Berg. Deze special is gemaakt in samenwerking met het Verkeersbureau van Istrië.