Deel

0
Tweet about this url
De onbekende oostkust

Het strand, de zee en den bossen van de oostkust.

De onbekende oostkust

De oostkust is eenvoudig te ontdekken.
Maak kennis met Labin en Rabac

De kust van Istrië is bekend, maar dan heb je het over de populaire westkust. De oostkust is ruiger en nog groener. Dat wil ik wel ervaren.

Het riviertje stroomt door het bos, iets verderop kondigt een waterval zich aan. Het is zeker niet de grootste die ik ooit heb gezien, maar wel een aparte. Het water loopt over een rots en sijpelt er aan alle kanten van af. Als een soort grote kringfontein. Op de bodem van het bos zie ik overal het paarsblauw van bosviooltjes in bloei. Een heus genietmomentje.

Het slingerende pad volgt de ruim 3 kilometer lange route van Labin naar Rabac aan de kust. Het loopt dwars door loofbossen, als ik bij de kust kom zie ik zelfs palmen, olijfbomen, agaven en cipressen. En ik kan eenvoudig verder lopen langs de kust; zonder bebouwing, wegen of wat dan ook. Wel komt af en toe een kleine baai met een verlaten strandje voorbij.


Het loofbos dat aan de oostkust ligt.

Het pad is onderdeel van het lokale Sentona-project, waar ik nog nooit van had gehoord. En dat intrigeert me wel. Dus stap ik het National Museum in Labin binnen. Want Sentona was een godin van de Liburni (of Liburniërs) die hier voor de Romeinen leefden.

Over dit volk is opvallend weinig bekend, en Sentona wordt alleen in dit museum in Labin en in een andere plats in Kroatië (Rijeka) genoemd. Ik zoek de inscriptie over haar in een Romeinse steen uit de 1e of 2e eeuw. Ah, ze is de Godin van het Pad. Al weet ik niet echt wat daarmee wordt bedoeld.

Sentona staat tegenwoordig voor het ´fijne leven´, zoals de Romeinen dit ook al nastreefden. In de regio tussen Plomin and Raša serveren diverse restaurants het Sentona-menu, met traditionele gerechten vol lokale smaken bijvoorbeeld. Ook bijzondere hotels krijgen het keurmerk.


Mountainbiken langs de zee.

Onder dat goede leven hoort ook actief bezig zijn. Te voet op één van de diverse wandelroutes hier. Of op een fiets, wat veel Nederlanders hier al graag doen. Ook kun je mountainbiken langs de rotsige kust, wat een heuse uitdaging is. Normaal stoemp ik, zoals dat zo mooi heet, de berg op en stuiter ik er af.

Maar nu moet ik vechten tegen de klappen van kleine en grote stenen, al probeer ik ze zoveel mogelijk te ontwijken. Om na het ploeteren op een terras uit te puffen met een koel drankje. Al sputtert mijn lichaam tegen, het is heerlijk om actief en passief af te wisselen. Zeker hier in dit decor. Ja, dit is het goede leven…
De onbekende kant van Istrië ,,De Romeinen noemden het ‘Terra Magica’, oftewel magisch land. Het is populair vanwege zon en stranden. Maar Istrië heeft een ruig binnenland en bijzondere keuken. Hoog tijd voor een ontdekkingstocht met de zintuigen.”

Corno van den Berg

Het nog relatief onbekende Istrië ligt aan de warme Adriatische Zee, op slechts 200 kilometer van bijvoorbeeld Venetië. Het schiereiland lijkt op een hart en is door het warme klimaat populair bij Nederlanders. Zijn idyllische ligging zorgt voor vier gelijk verdeelde seizoenen, een weelderig groen voorjaar, een kleurrijke herfst, een aangename zomer en een milde winter …

Gegevens Istrië

Oppervlakte
2.820 km2

Aantal inwoners
206.344 (2001)

Kustlenge 445,1 km. De grillige kust is twee keer langer dan alle wegen bij elkaar. De Westelijke kust van Istrië is 242,5 km lang, incl. eilanden 327,5 km. De oostelijke kust van Istrië is 202,6 km lang, met de bijbehorende eilandjes 212,4 km.

Zeetemperatuur
De temperatuur van de zee is het laagst in maart: tussen 9,3°C en 11,1°C. Het hoogst is deze in augustus; tussen 23,3°C tot 24,1°C.

Meer info:

Tekst en fotografie: Corno van den Berg. Deze special is gemaakt in samenwerking met het Verkeersbureau van Istrië.