Deel

0
Tweet about this url
De rijke cultuur

Een tocht met de Batana is uniek.

De rijke cultuur

In Istrië struikel je over de cultuur. Kijk zelf verder:
Kunst & Cultuur

Istrië kent een wild verleden, dat nog letterlijk op straat ligt. Wie de steden bezoekt ziet de diversiteit vanzelf. En wordt ondergedompeld in het rijke verleden.

Ik stap in de batana, een bijzondere roeiboot met een platte bodem. De schipper staat rechtop en roeit op zijn gemak door de haven van het fotogenieke plaatsje Rovinj.  De zon gaat onder, het zachte licht geeft de zee en het middeleeuwse stadje kleur. Een man pakt zijn gitaar en begint te spelen. Vier anderen zingen mee met de noten.

Het zijn vissersliederen, lange tijd gingen vissers hier zo de zee op. Opmerkelijk genoeg zingen de mannen ook gedeeltelijk door hun neus. Wat zo uniek is dat de Unesco het op de lijst van Cultureel Erfgoed heeft geplaatst. Tegenwoordig kun je als toerist mee  op een tocht, waarbij je een bijzonder uitzicht hebt op het stadje.


De Venetiaanse leeuw kom je op Istrië nog veel tegen.

Daarna volgt een typische maaltijd vol verse vis in een taveerne. Tijdens het eten denk ik na over de gelijkenis met Venetiaanse gondels, al zijn die toch echt anders. Het hele stadje voelt sowieso aan als klein Venetië, dat slechts zo’n 200 kilometer verderop ligt. Maar Rovinj is veel goedkoper, denk ik nog als een echte Nederlander.

Het is typerend voor een rondreis door Istrië, waar de geschiedenis nog overal zichtbaar is. Zoals de huizen op het stadsplein in Poreć, waar Venetiaanse rijkdom naast Mussolini’s stilistische bouw te zien is. En overblijfselen van de Romeinen in schril contrast staan met de Habsburgse overdadigheid.

Mijn gids vertelt uitgebreid over de geschiedenis van het schiereiland. Istrië werd bezet door de Romeinen, die het land opbouwden, waarna het werd geplunderd door de Goten en de Langobarden. De Franken en de Habsburgers bouwden het weer op en tot de Tweede Wereldoorlog hoorde het bij Italië. Al was die laatste periode door het fascistische gezag opnieuw geen fijne voor de bewoners.

Hierover peinzend rij ik op mijn gemak het stadje Pula binnen en ineens verrijst er een immens amfitheater. Pal voor me. Onder leiding van Augustus hebben de Romeinen dit meesterwerk gebouwd, waarschijnlijk tussen 2 voor Christus en 14 na Christus. Het bood vertier aan maar liefst 23.000 mensen die hier naar de op leven en dood-gevechten tussen gladiatoren alsook wilde dieren  kwamen kijken.

Het ovale gebouw is maar liefst 155 meter groot. Ik kijk rond en tuur omhoog. Opmerkelijk is dat de buitenste ring volledig bewaard is gebleven, de vier torens in de ringen zijn niet standaard bij dit soort bouwwerken. De Venetianen spaarden het bouwwerk in 1583 voor de sloophamer.  Tegenwoordig kun je hier in de zomermaanden opera- en toneelvoorstellingen, rockconcerten alsook het Kroatische filmfestival zien.


Pootafdrukken van dino's op Brioni.

Ook op de Brioni-eilanden (of zoals de Kroaten zeggen Brijuni) kom ik talloze overblijfselen van de Romeinen tegen. En nog veel meer op dit nationaal park. Wat, eerlijk is eerlijk, dit is wel één van de meest bijzondere nationale parken ter wereld waar ik ooit ben geweest.

Je vindt op Veli Brioni (het grootste eiland) een opmerkelijke golfbaan, want de greens zijn van zand. Wat echt wel even wennen is. Iets verderop staan de luxueuze vakantieverblijven en officiële ontvangstruimtes van de voormalige Joegoslavische leider Tito.

Oh, en er is een uniek safaripark.  Tito ontving hier onder meer Elizabeth Taylor, Richard Burton, Sophia Loren en Gina Lollobrigida. Veel gasten namen exotische dieren mee uit hun land als kado. Koningin Juliana en prins Bernhard waren hier ook, al denk ik niet dat zij ook zo’n soort geschenk gaven. Los van het feit dat ik niet zou weten wat een typisch Nederlands dier is.

Mijn speurtocht naar de eerste bewoners van Istrië, levert nog wel wat bijzonders. Dinosaurussen, hun pootafdrukken aan de kust zijn indrukwekkend. Deze dieren liepen hier zo’n 145 tot 65 miljoen jaar geleden rond. Dus waren zij eigenlijk de eerste echte bewoners in Istrië, verreweg. Je hebt altijd baas boven baas.
De onbekende kant van Istrië ,,De Romeinen noemden het ‘Terra Magica’, oftewel magisch land. Het is populair vanwege zon en stranden. Maar Istrië heeft een ruig binnenland en bijzondere keuken. Hoog tijd voor een ontdekkingstocht met de zintuigen.”

Corno van den Berg

Het nog relatief onbekende Istrië ligt aan de warme Adriatische Zee, op slechts 200 kilometer van bijvoorbeeld Venetië. Het schiereiland lijkt op een hart en is door het warme klimaat populair bij Nederlanders. Zijn idyllische ligging zorgt voor vier gelijk verdeelde seizoenen, een weelderig groen voorjaar, een kleurrijke herfst, een aangename zomer en een milde winter …

Gegevens Istrië

Oppervlakte
2.820 km2

Aantal inwoners
206.344 (2001)

Kustlenge 445,1 km. De grillige kust is twee keer langer dan alle wegen bij elkaar. De Westelijke kust van Istrië is 242,5 km lang, incl. eilanden 327,5 km. De oostelijke kust van Istrië is 202,6 km lang, met de bijbehorende eilandjes 212,4 km.

Zeetemperatuur
De temperatuur van de zee is het laagst in maart: tussen 9,3°C en 11,1°C. Het hoogst is deze in augustus; tussen 23,3°C tot 24,1°C.

Meer info:

Tekst en fotografie: Corno van den Berg. Deze special is gemaakt in samenwerking met het Verkeersbureau van Istrië.