Deel

0
Tweet about this url
De verrassende keuken

De verrassende keuken

Zelf de keuken ontdekken? Kijk dan bij:
De smaken van Istrië

Door het rijke verleden is de keuken van Istrië divers. Italiaanse invloeden worden vermengd met Istrische tradities, wat de zintuigen keer op keer wakker maakt. Al is het wel lastig kiezen.

Istrië wil zich graag gastronomisch op de kaart zetten. De lokale bewoners lunchen uitgebreid, terwijl het diner een van de hoogtepunten van de dag is. Meer en meer restaurants winnen prijzen, met name door hun lokale keuken met verse ingrediënten.  En dus worden de ‘toeristenrestaurants’ meer en meer ingeruild voor regionale eetgelegenheden en kleine taveernes, die hier ‘konoba’ heten.

Konoba Feral ligt in het kustplaatsje Fažana, ietwat achteraf. Dat is een goed teken. Een kleine deur eindigt in een soort patio. Even rustig zitten, al verschijnt direct een zelfgebrande alcoholische aperitief. Altijd lekker bij het lezen van de uitgebreide menukaart. Naast me lepelt de ober ook nog diverse gerechten van het huis op.


Wijn proeven bij Trapan.

Maar ik heb een dilemma, al is het een heerlijk dilemma. Neem ik vis of vlees, oftewel de kust versus het binnenland? Bestel ik een voorafje? Durf ik een traditioneel gerecht aan?  Neem ik wel of geen zelfgemaakte pasta, zoals ‘pljukanci’ waarbij de pasta op inktvistentakels lijkt.

Wat een keuzes.  En dan heb ik het nog niet eens over de wijnen en meerdere soorten olijfolie en brood die op tafel verschijnen. Allemaal uit lokale keuken. Het verbaast me niets dat het lunchen hier gemiddeld anderhalf uur duurt. Ik vraag maar aan de ober wat ‘Ik lust alles, jij mag kiezen’ in het Istrische dialect betekent. Lijkt me wel handig voor deze reis.

Later bij wijnproeverij Trapan leer ik alles over Malvasia; in Istrië synoniem voor witte wijn. Venetiaanse kooplieden namen deze druif mee uit Griekenland. Door de vruchtbare kalkhoudende bodem van Istrië werd het een unieke soort, waarbij je in het aroma fruit en noten proeft. Een kenner vertelt: ,,Het ‘mondgevoel’ is rijk en vol en de afdronk meestal schoon en fris.” Mijn mening is ook zoiets: Heerlijk bij vis, maar ook zo even tussen door.

Al eerder kreeg ik een glas rode wijn, de inmiddels bekende Istarski Teran aangeboden. Dit familielid van de Refosc-druif heeft zich ook aangepast. Bij wijnmaker Kabola leer ik dat sommigen nog in kruiken worden gerijpt, zoals de Romeinen deden.  ,,De wijnboeren hebben veel ervaring met deze druif, al generaties lang. De Teran is geen allemansvriend, het is een lastige druif om wijn van te maken.” Hmm, ik proef daar niets van.


Het fraaie Wijnhuis Kabola.

Ik zit op het strand onder een parasol met uitzicht op zee, een baai en het Middeleeuwse dorp Rovinj. Het is heerlijk stil bij restaurant Blu, hier kan ik wel wat tijd door brengen. Wat ik ook al bij restaurant Monte had in de smalle straatjes van Rovinj. En eigenlijk op talloze plekken. Ik verdrink bijna in de Mediterranne gerechten, met diverse Italiaanse invloeden. En de verrassingen van de Istrische keuken.

Een lunch was voor mij vaak een tussendoortje. Ik wil altijd snel weer op ontdekkingstocht. Wie door Istrië reist merkt vanzelf dat het verandert. Langzaam, maar gestaag. En ach, dan kan ik dat toetje van pannenkoek met vers gemalen hazelnoten ook nog wel op eten.




De onbekende kant van Istrië ,,De Romeinen noemden het ‘Terra Magica’, oftewel magisch land. Het is populair vanwege zon en stranden. Maar Istrië heeft een ruig binnenland en bijzondere keuken. Hoog tijd voor een ontdekkingstocht met de zintuigen.”

Corno van den Berg

Tijdens mijn rondreis heb ik goed gegeten (en gedronken) bij onder meer deze restaurants. Ik ben dol op variatie, dus varieerde het van stadslokalen tot luxe restaurants.

Laat je inspireren door …

Restaurant Monte – Rovinj
Gezellige eetgelegenheid met Nederlandse eigenaresse. Het ligt in het hart van het oude Rovinj, vlak bij de beroemde Campanile van de Sv. Eufemija-kerk.
Ontdek het zelf

Laat je inspireren door …

Karlic Tartufi
Een bijzondere excursie: Truffels zoeken in het bos met een hond en daarna allerlei gerechten proberen. Diep in het hart van Istrië.
Ontdek het zelf

Laat je inspireren door …

Wijnproeven
Bij diverse beroemde wijnhuizen kun je hun diverse soorten wijn proeven. Waaronder Trapan en Kabola. Ook is deze wijn inmiddels via de importeur in Nederland te koop.
Ga kijken bij: Trapan, Kabola en Wijnimporteur Terra Magica

Tekst en fotografie: Corno van den Berg. Deze special is gemaakt in samenwerking met het Verkeersbureau van Istrië.