Deel

0
Tweet about this url
Een eerste kennismaking

Het beroemde Romeinse amfitheater van Pula.

Een eerste kennismaking

Je kunt Istrië zelf eenvoudig ontdekken. Kijk dan op:
Officiële site van het Verkeersbureau
De wonderlijke Brioni-eilanden
Campings van Istrië

Istrië; ik heb er vooraf niet echt een beeld bij. Bewust, zodat ik kan worden verrast. Wat dan ook prompt gebeurt, keer op keer op dit schiereiland in Kroatië.

In de vroege ochtend dwaal ik langs het strand. De door wind en water geslepen kiezels zijn klein, groot en alle maten er tussen in. Ik hoor de golven zachtjes kabbelen. De gele krijtrotsen links en rechts zorgen voor een bijzonder decor. Zeker in combinatie met het felblauwe water, dat opvallend helder is. Vissen zwemmen aan de waterkant. Pijnbomen maken het kleurenpalet compleet.

Ik stap op de fiets, die je op Istrië op talloze plaatsen kunt huren. De temperatuur is aangenaam, ook al is het nog vroeg. Enkele vissers gaan met hun boten op pad, De eerste strandgenieters leggen hun handdoekje en koelbox neer voor een strandontbijt. De lokale veerboot zit vol met mensen die naar hun werk gaan. Dat is met name een activiteit die ik graag bewonder op mijn reizen.


Het stadje Rovinj aan de kust.

Een kustlijn van ruim 400 kilometer, helder water en veel zon. Dat wist ik vooraf. En dat het op slechts 50 kilometer van Italië ligt. Vanaf Utrecht is het zo’n 1.400 kilometer (twaalf uur rijden). Vandaar dat ik veel gele Nederlandse kentekens zie. Ik ben vooral benieuwd naar de mensen, de keuken en het achterland zoals dat zo mooi heet.

In Italië en op Malta was ik al op onderzoek gegaan naar de lekkerste olijfolie. En hoorde ik over de bijzondere olijfolie van Istrië. Geregeld wordt het verkozen in de Top Drie van beste olijfoliën ter wereld. Het was destijds al het goud van de Romeinen, die op Istrië de bomen planten en de olie oogsten. Ik wandel over de eilanden, iets wat op Istrie sowieso een populaire bezigheid is.

De ruïnes van een soort fabriekje op de Brioni-eilanden laten zien wat hier tweeduizend jaar geleden gebeurde. De maalstenen en het ook nu nog gevulde waterreservoir zijn stille getuigen. De slim aangelegde irrigeerkanalen voor water en/of olijfolie slingeren door de diverse gebouwen.


Romeinse overblijfselen op de Brioni-eilanden.

Ingenieus, maar dat had gevoel had ik al eerder bij die wonderlijke Romeinen. En destijds maakten ze ook al wijn. Al is Kroatische wijn nu pas aan een opmars bezig in Nederland (en de rest van de wereld). En kun je bij meer wijnboerderijen de wijnen op hun boerderijen proeven. Het past bij dit land, dat langzaam wordt ontdekt.

Veel Nederlanders staan hier graag op campings, terwijl sommigen hier een tweede huis hebben gekocht. En op televisie zag ik recent een item over luxe villa’s met zwembad die je kunt huren. Istrië is meer en meer populair aan het worden. Ik snap het wel.
De onbekende kant van Istrië ,,De Romeinen noemden het ‘Terra Magica’, oftewel magisch land. Het is populair vanwege zon en stranden. Maar Istrië heeft een ruig binnenland en bijzondere keuken. Hoog tijd voor een ontdekkingstocht met de zintuigen.”

Corno van den Berg

Ik verbleef gedurende deze reis onder meer in onderstaande accommodaties. Dit varieerde bewust nan luxueuze strandhotels tot sfeervolle stadshotels. Kijk zelf maar of het wat voor je is.

Laat je inspireren door …

Hotel Park Plaza Histria – Pula
Gelegen aan zee met talloze voorzieningen. Het ligt net buiten Pula en was zeer geschikt als kennismaking met Istrië.
Ontdek het zelf

Laat je inspireren door …

Hotel Lone – Rovinj
Een heus designhotel dat je zelf moet ontdekken. Het ligt bij de zee, terwijl het beroemde plaatsje Rovinj op loopafstand ligt.
Ontdek het zelf

Laat je inspireren door …

Valamar Villa Parentino
Een hotel met appartementen op 100 meter van de zee en 30 meter van het stadscentrum van Poreč. Lekker levendig met vissers die voor de deur op pad gaan.
Ontdek het zelf

Laat je inspireren door …

Hotel Valamar Sanfior – Rabac
Een hotel net buiten Rabac, maar wel bij de boulevard en aan talloze rustige stranden. Een perfekte plek om zelf de onbekende oostkust te verkennen.
Ontdek het zelf

Laat je inspireren door …

Hotel Amfiteatar - Pula
Dit hotel ligt op een steenworp afstand van het beroemde Romeinse Amfitheater en het stadscentrum van Pula. Ideaal om 's avonds of in de namiddag nog op pad te gaan.
Ontdek het zelf

Tekst en fotografie: Corno van den Berg. Deze special is gemaakt in samenwerking met het Verkeersbureau van Istrië.