Deel

0
Tweet about this url
Het groene binnenland

Het plaatsje Motovun in de heuvels van Istrië.

Het groene binnenland

Wil je zelf het hart van Istrië zien?
Zie alle attractries

Met een GPS dwars door het ruige binnenland, met een hond op zoek naar truffels en dwalen door idyllische dorpjes bovenop heuvels. Op verkenningstocht in het binnenland.

De medewerker van het autoverhuurbedrijf vraagt of ik een GPS nodig heb. Ik denk nog: ,,Dat is handig, want ik zal de plaats- en straatnamen wel moeilijk kunnen lezen. De Kroatische taal ben ik niet geheel machtig.” Maar al snel blijkt dat sommige bestemmingen eigenlijk alleen met GPS-coördinaten zijn te bereiken. Een uitdaging; altijd leuk.

Ik moet glimlachen. Ik wil zwarte truffels in de bossen van Istrië gaan zoeken, maar het begint al met het zoeken van de bestemming. Het beroemde truffelhuis Karlić Tartufi vind je in het hart van Istrië en ligt in een gehucht midden in de heuvels.


Blackie en Ivan met een verse truffel.

GPS-coördinaten invoeren is niet lastig, maar ik kan maar zeven cijfers intoetsen. Terwijl ik er echt acht heb op mijn rondreis. De twijfel slaat toe. Ik rij van de kust een klein uur door de heuvels van Istrië, over smalle wegen naar steeds kleiner wordende dorpjes. Zonder enige zekerheid of ik goed rij, wat ook wel wat avontuurlijks heeft.

Eenmaal in het gehucht aangekomen kennen ze de familie van truffeljagers goed. Hun luxueuze huis, met aangrenzende villa, valt op in het boerenland. Truffel zoeken is ‘big business’. Eigenaresse Radmila Karlić: ,,Het hele jaar kun je hier zwarte truffels vinden, maar van september tot januari ook de extreem dure witte truffels. Voor de witte gaan we ’s nachts op pad, zodat niemand ziet waar we ze vinden. Want iedereen houdt iedereen in de gaten.”

Hond Blackie (het is zijn echte naam) is blij; uitgelaten zelfs. Hij wil dolgraag het bos in. Zoon Ivan heeft hem vier jaar training gegeven. Ik loop met hem het bos in, wandelen is populair in Istrië. ,,Eerst krijgt hij kleine stukjes truffels te eten, dan worden die voor hem in de grond verstopt. Steeds dieper. Ook gaat elk jong dier mee met een ervaren hond, om te zien  hoe het werkt,” legt Ivan uit.

Als een heuse speurhond dwaalt de viervoeter door het bos, de neus op de grond. Met name op plekken waar eerder truffels zijn gevonden. Ivan moedigt hem met korte commando’s aan. Totdat hij begint te graven, dan neemt hij het over met een klein schepje. Voor elke vondst krijgt de hond als dank een paar snoepjes.


Het rustieke binnenland van Istrië.

,,Wij gebruiken honden in plaats van varkens. Ze zijn sterker, maar ook eenvoudiger van het opeten van de truffels af te houden.” We vinden twee zwarte truffels, zo groot als golfballen. Waarde: zo’n honderd euro. Hoog tijd om het te proeven. Ik kijrg kaas met truffel, omelet met truffel, truffelsalami en lokale olijfolie voorgeschoteld. Oh, en huisgemaakte rakija, een soort cognac. In diverse smaken, of eigenlijk vruchten.

Bewust reis ik nog wat rond in het gebied, via kronkelende wegen langs weidevelden en het Butoniga-meer. Maar geen verkeersbordjes. Dus moet ik weer op de GPS vertrouwen. Ditmaal wil ik uitkomen bij het plaatsje Motovun, dat bovenop een heuvel ligt. Dat maakt het wel iets makkelijker. Ietsje, want bossen zijn er hier genoeg.

Het Middeleeuwse stadje kijkt uit over de vele kleine huizen, wijnvelden en truffelbossen. Het is hier erg groen. Opnieuw is het heerlijk om te dwalen door de kleine straatjes, ditmaal te voet en met de camera in de hand. Schoolkinderen spelen op het dorpsplein, wat oudere vrouwen zitten op een bankje bij te praten.

De verrukkelijke truffels heb ik al op, dus wordt het hoog tijd voor een lokale wijn. Het terrasje op de stadsmuur, de zon en het uitzicht doen de rest. Ik begrijp waarom de truffels van Karlić de gehele wereld over gaan en bijvoorbeeld ook Nederlandse restaurants bereiken.
De onbekende kant van Istrië ,,De Romeinen noemden het ‘Terra Magica’, oftewel magisch land. Het is populair vanwege zon en stranden. Maar Istrië heeft een ruig binnenland en bijzondere keuken. Hoog tijd voor een ontdekkingstocht met de zintuigen.”

Corno van den Berg

Het nog relatief onbekende Istrië ligt aan de warme Adriatische Zee, op slechts 200 kilometer van bijvoorbeeld Venetië. Het schiereiland lijkt op een hart en is door het warme klimaat populair bij Nederlanders. Zijn idyllische ligging zorgt voor vier gelijk verdeelde seizoenen, een weelderig groen voorjaar, een kleurrijke herfst, een aangename zomer en een milde winter …

Gegevens Istrië

Oppervlakte
2.820 km2

Aantal inwoners
206.344 (2001)

Kustlenge 445,1 km. De grillige kust is twee keer langer dan alle wegen bij elkaar. De Westelijke kust van Istrië is 242,5 km lang, incl. eilanden 327,5 km. De oostelijke kust van Istrië is 202,6 km lang, met de bijbehorende eilandjes 212,4 km.

Zeetemperatuur
De temperatuur van de zee is het laagst in maart: tussen 9,3°C en 11,1°C. Het hoogst is deze in augustus; tussen 23,3°C tot 24,1°C.

Meer info:

Tekst en fotografie: Corno van den Berg. Deze special is gemaakt in samenwerking met het Verkeersbureau van Istrië.