Deel

0
Tweet about this url
Avontuurlijk autorijden

Avontuurlijk autorijden

Wil je zelf rondrijden in Mozambique? Check dan deze tips:
Driving in Mozambique
Car hire in Mozambique and South-Africa

Avontuurlijk heet het. In een 4x4-auto door Afrika. Links rijden, overstekende mensen en dieren, gaten in de weg en soms zoeken naar je bestemming. Een intensieve manier om Mozambique te beleven.

De kust van Mozambique moet je voelen, zeggen ze vaak. Het pad door de duinen is niet eenvoudig voor de toch niet geringe 4x4-auto. Ik moet wat lucht uit mijn banden laten lopen om meer grip te hebben. Het mulle zand is door de vele bochten niet eenvoudig te nemen en sommige duinen zijn ongekend steil.

Het is duidelijk, even geen aandacht voor de omgeving. Tot het uitgerekte strand opduikt en ik vanzelf op de rem trap. Dan pas zie ik de kleuren. Die zijn overweldigend. Het zand is knalgeel, de lucht felblauw, net als het water. De klimplanten op de duinen zijn extreemgroen. Het is bijna zonde om hier een spoor doorheen te maken. Al is dat morgen door de wind weer weg.

Een waarschuwingsbord voor krokodillen.

In deze leegte rijden is heerlijk; je hoeft alleen de branding te vermijden. En het is stukken eenvoudiger. Althans, totdat ik een gifgroene slang tegen kom die op mijn pad ligt. Ik stop en kijk goed. Mijn kennis over slangen is beperkt, al weet ik dat Afrika enkele ‘jongens’ herbergt die je niet wilt tegen komen. Deze slang gaat in ieder geval niet aan de kant, hij vertrouwt op zijn gif. Dat is geen goed teken.

,,Zwarte mamba,” schiet door mijn hoofd. De bek is zwart, maar zelf zijn ze vaak lichter van kleur. Oh ja, en levensgevaarlijk en zeer agressief, dat weet ik. Het blijkt zijn broertje te zijn; de groene mamba. Ook eentje die je liever vermijd, hoe mooi het dier ook is. Terwijl ik een foto maak vraag ik me af waarom hij het strand is opgegaan. Waarschijnlijk voor een ontbijtje. Hmm, hoog tijd om verder te gaan.

De wegen in Mozambique zijn zeker niet slecht. De EN1 is de hoofdweg van noord naar zuid. Deze snelweg is verhard, maar opletten is het devies. Her en der kom je fikse gaten tegen, die ineens opduiken. Soms steken koeien over of mensen.

Vissers op het strand.

Verkeersregels hebben ze hier wel. Denk ik. Maar niet voor inhalen. Hier geldt; jij kunt best aan de kant gaan als iemand op de andere baan inhaalt. En dan hoeft die auto niet eens groter te zijn dan de jouwe. Maar het is ook vriendelijk: je wordt massaal via knipperend licht gewaarschuwd als de politie ergens staat te flitsen.

De weg is de levensader en dus kijk je je ogen uit. Dorpje na dorpje komt voorbij, onder de bomen verkopen vrouwen vers fruit. Kinderen verkopen nog warme gebakken cashewnoten. Maar ook geschoten wild zoals apen en herten wordt aangeboden. En geiten en kippen bijvoorbeeld. Soms zie je voor tientallen kilometers niets dan bos.

Auto´s worden beladen met mensen en goederen tot er letterlijk niets meer bij past. Voor een stuiver mag je mee. Bussen hangen daardoor scheef en pick-ups zakken door. Maar ergens heb ik het gevoel dat het al tijden zo gaat hier. Ik ben slechts een passant, eentje die met open mond staat te kijken.




Magisch Mozambique ,,Goudgele stranden, rijke natuur en intrigerende mensen. Dat hoorde ik over Mozambique. Toen Willem-Alexander en Maxima er een huis kochten, en toen weer niet, moest ik er meer van weten. Dus huurde ik een 4x4-auto en startte de motor.”

Corno van den Berg

Vanuit Zuid-Afrika is Mozambique per huurauto eenvoudig te ontdekken. Waarbij je kunt slapen in deze bijzondere accommodaties:

Laat je inspireren door …

African Rock Hotel
Dit hotel is ideaal om een reis vanuit Johannesburg te beginnen, of om te eindigen. Het ligt zo'n 11 km van het internationaal vliegveld, maar biedt door de kleinschaligheid toch een relaxte sfeer met een grote tuin en zwembad.

Laat je inspireren door …

Machampane Tented Camp
Machampane Wilderness Camp ligt in het Nationale Limpopo Park in Mozambique, dat grenst aan het beroemde Kruger National Park. Het biedt een onvergetelijke 'bushveld'-ervaring, je slaapt in safaritenten aan het water en kunt wandelsafari's maken, alsook een nachtsafari.

Laat je inspireren door …

Naara Eco Lodge
Naara Eco Lodge ligt op de route van Zuid-Afrika naar Tofo en Vilanculos. Het afgelegen Naara Lodge ligt aan de oevers van Lake Nhambavale nabij Chidenguele. De lodge bestaat uit luxe en-suite safaritenten op houten vlonders. Ook is er een zwembad en restaurant.
Lees verder op: Untamed Travelling