Deel

0
Tweet about this url
Goudgele stranden

Twee vrouwen op het strand.

Goudgele stranden

Rust, ruimte, zon, zee en zand. Niet bewust in die volgorde. De stranden van Mozambique behoren tot de mooiste ter wereld. Met palmbomen, warm water en ongekende vergezichten als overtuigend bewijs.

Stranden in Mozambique? Ja, ze hebben een kustlijn, maar bij Afrikaanse stranden denk je eerder aan Gambia, Zanzibar, Kenia en de Seychellen. Of de kusten van Marokko, Tunesië en Egypte natuurlijk. Mozambique zal bij weinig mensen in gedachten schieten. Mooi, des te meer meter strand heb ik. Al hebben ze hier wel heel veel strand.

Op het moment dat je voeten in het extreem fijn goudgele zand staan, ben je overtuigd. En anders gebeurt dat wel als je het zonnetje en het warme water voelt. Palmbomen en andere bomen zorgen voor het decor, dat vaak als idyllisch wordt omschreven. Ik ga er van mijmeren. Heerlijk, dat vakantiegevoel.

Een krab toont zijn vervaarlijke scharen.

Het is hartje zomer. En ja, de kalender vertelt december, dus bij ons winter… Een groepje vissers op het strand bij Vilanculos trekt langzaam netten uit het water. Ze worden geholpen door iemand die de netten keer op keer losmaakt van stenen. Een tafereel dat zich hier elke ochtend in de vroege uurtjes herhaalt.

Familievissers
In twee groepen trekken ze het net aan land. Zwaar werk, meer dan een half uur staan ze te trekken aan de netten. Waaronder ook enkele vrouwen met een baby op hun rug. De vangst van voor mij totaal onbekende vissen lijkt me mager voor deze familie van acht. Maar ze lijken tevreden en laten ze graag zien. Een deel is voor henzelf, de rest voor de lokale markt en restaurants.

Andere vissers zijn dieper op zee geweest met hun boot, de traditionele dhow. Aan boord van zo’n klein houten zeilschip legt een scheepsjongen uit hoe deze bijzondere boten tot stand komen. ,,In het dorp woont meestal één goede botenbouwer. Die is maanden bezig met één boot. En je maakt dan af en toe een praatje met hem over de voortgang van je boot.”

Niets geen harde deadlines; je moet gewoon geduld hebben. Want het hout kan best wel eens op zich laten wachten. En soms zit het mee, of tegen.  De visser, en ik dus ook, moet bukken voor de giek, want we gaan overstag. De wind komt schuin van links, dus dit duurt nog wel even. ,,De kwaliteit van het hout bepaalt hoe duur hij wordt. Sommigen gaan vijf jaar mee, anderen vijftien jaar. Deze tocht halen we wel,” zegt hij lachend.

Rust en ruimte vind je nog genoeg in Mozambique.

In de verte zijn Benguerra Island en Bazaruto Island zichtbaar, twee van de diverse eilandjes voor de kust. Ideaal voor wie rust zoekt. Tijdens een wandeling; bij zonsopkomst, maar zeker ook bij zonsondergang. Een krab had dezelfde gedachte en laat zijn imposante scharen zien. Pas na een foto laat ik hem zijn weg vervolgen.

En op Pansy Island liggen de wonderlijke overblijfselen van zeeëgels. Deze ‘sand dollars’ zoals ze vaak worden genoemd, zijn erg gewild al mag je ze niet invoeren. De stranden hier lenen zich keer op keer voor een ontdekkingstocht. Geen wonder dat veel Zuid-Afrikanen hier hun vakantie door brengen. Dit is hun Mediterraan gebied. Maar ik heb dit net iets liever…
Magisch Mozambique ,,Goudgele stranden, rijke natuur en intrigerende mensen. Dat hoorde ik over Mozambique. Toen Willem-Alexander en Maxima er een huis kochten, en toen weer niet, moest ik er meer van weten. Dus huurde ik een 4x4-auto en startte de motor.”

Corno van den Berg

De stranden van Mozambique zijn het ontdekken meer dan waard. Met onder meer deze bijzondere accommodaties:

Laat je inspireren door …

Casa Rex
Casa Rex is één van de beste hotels in Vilanculos, met een heerlijk restaurant. Het kleine boutique hotel is gebouwd op een duin en biedt uitzicht op de turkooizen zee. De kamers zijn ruim en het zwembad verkoelend.

Laat je inspireren door …

Indigo Bay
Indigo Bay Island Resort ligt aan een lang zandstrand op het paradijselijke Bazaruto Island. Dit is één van de tropische eilanden voro de kust van Mozambique. Het luxe hotelresort heeft veel faciliteiten en excursies om de omgeving te verkennen.
Lees verder op: Untamed Travelling