Deel

0
Tweet about this url
Op safari in Kruger

Op safari in Kruger


Mozambique kun je via de hoofdstad Maputo bereiken, en daar een auto huren. Populairder is het om Johannesburg als vertrekpunt te nemen. En via het wereldberoemde Kruger Nationaal Park te reizen.

Een slingerende grindweg en verder niets. Ja, een olifant of impala her en der. En dan plots een hek. Dit is de grenspost Giriyondo tussen Zuid-Afrika en Mozambique. Welkom in het grensoverschrijdende Transfontier Nationaal Park, waar de komende jaren alle belemmeringen als hekken en dergelijke moeten verdwijnen.

Behalve de grensformaliteiten. Die zijn nog echt op zijn Afrikaans, overal is een mannetje voor. Dus moet je de tijd hebben. Net als geduld. En wat kleingeld, jammer genoeg. Want ook al heb je alle formulieren voor elkaar, bij de vierde check merk ik dat de beambte het toch probeert. Hij twijfelt. Maar hij laat me zonder een fooi gaan, wat bij andere reizigers niet zo blijkt te zijn. Omkoping is hier nog heel gewoon.

Typisch Kruger: Leeuw met auto.

Safari in Kruger was vroeger al een droom. Toen ik nog maar net kon lopen zag ik de massa aan dieren en het ruige landschap op televisie en riep: ‘Daar wil ik heen.’ Inmiddels is het de vijfde keer in Kruger, maar ik blijf me verbazen. Zeker op de ochtend dat drie leeuwen (mannetjes ook nog) besluiten op een van de verharde wegen te gaan lopen. Minutenlang.

De mannetjesleeuwen zorgen voor een heuse verkeerschaos, al zijn ze er totaal niet van onder de indruk. Sterker nog, ze lijken te genieten van de aandacht. Alsof ze denken: “Als de vrouwtjes niet onder de indruk zijn, dan maar de toeristen.” Tot ze genoeg hebben van alle fotocamera’s en geruisloos verdwijnen.

Kruger is bijzonder omdat je hier met je eigen auto op safari kunt. Dit kan met een gewone auto op de verharde wegen. En met een 4x4 kun je de onverharde paden op, ook bij regen. Al kan een jeepsafari met gids en chauffeur ook nog steeds. Maar zelf spotten naar wild is leuk, al is dat nog lastig genoeg. Ik mis toch echt de ervaren ogen van een gids, maar ben dubbel zo blij als ik zelf iets spot. En ik bepaal zelf de route.

Een zeldzame wilde hond in Kruger NP.

Zodra de hekken in de ochtend open gaan, ga ik op pad. Vooraf heb ik online gekeken welke verharde alsook zandpaden populair zijn bij dieren. En dan met name bij roofdieren; deze zijn altijd al een fascinatie geweest. Ook vraag ik aan andere reizigers wat ze hebben gezien.

En via de moderne media heb ik al de Kruger Sightings app gedownload om de meest recente ontmoetingen te kunnen lezen. Hierdoor mis ik bijvoorbeeld de troep Afrikaanse wilde honden niet, die aan het uitrusten is van de jacht. Ik ontbijt met een broodje bij de dieren, heerlijk. Het jachtluipaard dat de weg oversteekt een dag later is toeval, zeker in dit deel van Afrika. Goh.

In het restcamp, één van de diverse overnachtingsplekken in Kruger, kijk ik uit over één van de rivieren in het park. Olifanten komen drinken in het laatste licht, net als Afrikaanse buffels. Een nijlpaard met jong komt juist aan land om te eten. De roep van een Afrikaanse visarend haalt me uit mijn gedachten. Ja, dit is precies wat ik wilde toen ik jong was.
Magisch Mozambique ,,Goudgele stranden, rijke natuur en intrigerende mensen. Dat hoorde ik over Mozambique. Toen Willem-Alexander en Maxima er een huis kochten, en toen weer niet, moest ik er meer van weten. Dus huurde ik een 4x4-auto en startte de motor.”

Corno van den Berg

Vanuit Johannesburg kun je eenvoudig naar Kruger National Park rijden per huuratuo. Onderweg en in het park kun je deze accommodaties bezoeken:

Laat je inspireren door …

Kings Walden Garden Manor
Kings Walden Garden Manor in Tzaneen is ideaal gelegen voor wie vanuit Johannesburg naar Kruger National Park rijdt. Deze luxe lodge biedt een bijzonder uitzicht over de omgeving en sfeervolle kamers en een grote, kleurrijke tuin met groene meerkatten.

Laat je inspireren door …

Letaba Rest Camp
In Kruger vind je talloze (dure) privélodges, maar ook diverse (goedkope) Rest Camps. dit is ideel voor iemand die niet te veel geld wil uitgeven, maar wel middenin het park wil zitten. Deze liggen vaak langs de rivieren in het park en zijn ideaal om je speurtocht naar het wild te beginnen. Je kunt zelf je eten maken, maar ook in een restaurant eten.
Lees verder op: Untamed Travelling