Deel

0
Tweet about this url
Rijke onderwaterwereld

Een walvishaai (foto: Zac Wolf).

Rijke onderwaterwereld

Meer info over duiken en snorkelen:
Scubadviser met veel tips
De trips van Scuba Mozambique
Hotspot Tofo

Walvishaai, reuzenmanta en zeekoe. De kust van Mozambique is rijk aan zeedieren en niet alleen dit  drietal. De onderwaterwereld moet je ontdekken, duikend of snorkelend. Dus ga ik het water in, keer op keer.

De boot moet door de branding heen. Wat op zich al een opgave is. Met het water tot mijn middel duw ik de boot vooruit. En spring aan boord, vlak voor de volgende golf toeslaat. Het is winderig in Tofo, één van de beste plekken ter wereld om walvishaaien. Dit is de grootste vis ter wereld, ze kunnen wel vijftien meter lang worden. Dus dat zou moeten lukken, denk ik dan.

Volgens kenners is november tot en met februari de beste tijd. Dan volgen de dieren de warme zeestroom die voor krill en plankton zorgt. En de verhalen van enkele duikers zijn hoopvol. Zij stonden oog in oog met talloze reuzenmanta’s, die ook op dit jaarlijkse vreetfestijn af komen. Jammer genoeg mag ik niet duiken, anders had ik allang in het water gelegen.

Een reuzenmanta van dichtbij. (Foto: Jon Hanson)

Dus maar op een snorkelexcursie, want ze komen geregeld naar de oppervlakte. De kapitein en snorkelgids turen over het water. Ik ook, op zoek naar een teken van leven. Dolfijnen laten zich zien, maar het is verder rustig. Te rustig, ik zie het aan het gezicht van de gids. Twee uur later moet hij toegeven dat het niet gaat lukken vandaag. ,,Soms zie je er vijf achter elkaar, dan geen één.”

Die lastige Moeder Natuur
Ik ken Moeder Natuur langer en heb nog meerdere dagen hier. Maar het geluk blijft uit, want het waait te hard. Twee dagen mag ik de zee niet op. Dus gaat de reis naar het noorden voort. Met meer kansen, met onbekende snorkelplekken, die ik zelf wil ontdekken. Maar Moeder Natuur is grillig, dat weet ik zo door de jaren heen wel.

Maar ook het beroemde Two Mile Reef bij Bazaruto. Deze plek wordt door kenners The Aquarium genoemd. En met reden, want de kleuren van de vissen en het koraal doen bijna zeer aan de ogen. Een soepschildpad hapt naar lucht en zakt weer naar zijn rustplek. Even kijkt hij naar me, maar mijn flippers en bril vallen niet genoeg op bij de kleurrijke vissen.

De boot vaart tussen opvallend hoge zandduinen door, langs een kolonie van flamingo’s en een mantarog laat het water naast ons opspatten. Bij de volgende snorkelbeurten laten nog veel meer bijzondere zeedieren zich zien. Waaronder een murene, die maar wat graag van rots naar rots zwemt.

Een dugong op zoek naar zeegras. (Foto: Julien Willem)

Ook wil ik zelf op ontdekkingstocht. Tussen de rotsen langs de kust waren veel lokale mensen aan het vissen. Ideaal voor een snorkeltochtje. Tussen speelse papegaaivissen en talloze andere soorten. Met bijzonder zonlicht dat door de golfslag lijkt te spelen met het koraal.  En een rode koraalduivel, die zijn giftige stekels liet zien.

De omgeving van Vilanculos en vooral het eiland Bazaruto zijn de plek voor de zeekoe, of eigenlijk doejong zoals het dier heet. Dit dier leeft van Afrika tot en met het Great Barrier Reef in Australië. Overal zie ik het zeegras, zijn favoriete maaltje.

In de Bazaruto Archipel leven de meeste doejongs van heel Afrika. Het water is ongekend helder, maar hoe ik ook zoek, ik zie deze zachtaardige dieren niet. Wonderlijk, het drietal dieren waar ik voor kwam zie ik niet, maar het overige is zo verrassend mooi dat het me nauwelijks deert.   
Magisch Mozambique ,,Goudgele stranden, rijke natuur en intrigerende mensen. Dat hoorde ik over Mozambique. Toen Willem-Alexander en Maxima er een huis kochten, en toen weer niet, moest ik er meer van weten. Dus huurde ik een 4x4-auto en startte de motor.”

Corno van den Berg

De bijzondere onderwaterwereld van Mozambique is eenvoudig te ontdekken. Met onder meer deze bijzondere accommodatie:

Laat je inspireren door …

Blue Footprints
Uitzicht over een verlaten strand en felblauwe zee. Blue Footprints ligt afgelegen aan de kust van Mozambique en biedt veel mogelijkheden voor excursies op en in de zee.
Lees verder op: Untamed Travelling