Deel

0
Tweet about this url
Hoppen op de Hurtigruten

De Hurtigruten op de Lofoten. (Foto: Trym Ivar Bergsmo)

Hoppen op de Hurtigruten

De mogelijkheden met de Hurtigruten zijn groot. Kijk maar:
Ontdek alle reizen
Maak een cruise
Zie alle hoogtepunten met de boot

De cruise is mooi, maar vooral handig. Want je kunt de Hurtigruten heel goed gebruiken om rond te reizen. Je mag de boot net zo vaak op en af als je zelf wilt.

Een rondreis per boot. Hangend over de reling mijmer ik een eind weg. De kapitein komt even een frisse neus halen. Dit is zijn achtertuin. En zijn boot heet de Hurtigruten, een oude veerboot die al eeuwen lang de post rond brengt in de afgelegen dorpjes langs de fjorden. En zo mensen met elkaar verbindt.

Tegenwoordig vervoert hij vooral toeristen. Met deze omgebouwde postveerboot kun je van Bergen in het zuiden tot Kirkenes in het noorden varen. Of in omgekeerde richting. Het is een cruise; je slaapt en eet aan boord. En het is goed te combineren met de auto, fiets of benenwagen.

Roedoeloeva. (Foto: Terje Rakke)

Het is een reis van maar liefst 3.280 kilometer, die je in ruim een week kunt doen. Stops zijn er bij de 34 havens die je aandoet. Dit zijn steden als Trondheim en Tromsø, maar ook dorpjes. Waar je van de boot af mag, voor een paar uur of enkele dagen. Wat ongekende kansen biedt.

Eilandhoppen wordt dorphoppen. Alle aanlegplaatsen zijn helemaal ingesteld op deze manier van reizen. Je gaat enkele dagen de boot af om excursies te maken. Van een paar uur, een dag of een paar dagen. De boot komt dagelijks voorbij. Waardoor het geen standaardcruise is, maar ideaal voor een rondreis door Noorwegen.

Dus bezoek ik het stadje Bergen met zijn bijzondere houten huizen, ga een dagje vissen op zee, bind de wandelschoenen onder voor een meerdaagse wandeling op de Lofoten en maak een walvissafari in Vesterålen.

De Hurtigruten laat zich graag omringen door de Noorse fjorden. De kapitein knikt naar me, alsof hij begrijpt waarom ik hier ben. Eilanden glijden voorbij, net als zeevogels. Waaronder enkele zeearenden.

De boottocht is erg populair in het voorjaar en de zomer. Als de fjorden groen zijn, het klimaat aangenaam is en het tiert van het leven. Een trip die wordt omschreven als 'de mooiste zeereis ter wereld'.

Uitzicht vanaf het dek. (Foto: Trym Ivar Bergsmo)

Het is logisch dat de kapitein zichtbaar geniet. Hij voldoet dan ook aan het doorsneebeeld wat ik heb van een kapitein. Lange, witte bakkebaarden, gestreken streepjespak en pretoogjes. Een levensgenieter pur sang.

De kapitein ziet mijn bewondering voor zijn route. Hij wijst op de bezienswaardigheden op de route. Zoals de Raftsund tussen de Lofoten en Vesterålen en we varen langs de beroemde Lofotenwand. En de 'Zeven Zusters' en de 'Torghatten', een merkwaardig gat in een berg in Helgeland. En het heuse hoogtepunt: het 307 m hoge Noordkaap-plateau.

Honningsvåg is het smalste stuk van de reis. De veerboot wordt letterlijk gekleineerd door de rotsen. Ik verrek bijna mijn nek. De kapitein zegt niets. Hij weet dat iedereen onder de indruk is. En wanneer gepaste stilte op zijn plaats is.
Rondreis door Noorwegen ,,Noorwegen biedt meer dan genoeg mogelijkheden om rond te reizen. Keer op keer verbaas ik me over het gemak waarmee het gaat. Met welk vervoermiddel ik ook ga.''

Corno van den Berg

Laat je inspireren door …

Reis met BBI
Reis met de Hurtigruten langs meer dan 4500 km langs de Noorse fjordenkust; meer dan waar ook leer je Noorwegen en haar bevolking kennen. Met de BBI Travel voordeeldata maak je deze unieke reis tegen de best mogelijke tarieven.
Ontdek het zelf

Laat je inspireren door …

Reis met Norske Turist Service
Een tocht met Hurtigruten langs de Noorse kust belooft onvergetelijke indrukken. Al 120 jaar varen passagiers en vrachtgoederen de 2500 zeemijlen tussen de oude Hanzestad Bergen en Kirkenes in het noorden, op de klassieke postboot route. Laat het géén droom blijven!
Ontdek het zelf