Deel

0
Tweet about this url
Ontdek de rijkdom

Het beroemde Geirangerfjord. (Foto: CH/Visitnorway.com)

Ontdek de rijkdom

Noorwegen is een land van contrasten. Met natuurwonderen als Middernachtzon, Noorderlicht en diverse landschappen. Dat keer op keer blijft verbazen.

Feiten doen het altijd goed om mij te imponeren. Dus ik laat de gids leeg lopen. ,,Noorwegen heeft minstens 200 bergtoppen die meer dan 2000 meter boven zeeniveau liggen. De kustlijn van Kaap Lindesnes in het zuiden tot de Noordkaap in het uiterste noorden meet maar liefst 2518 kilometer.” Hmm, het gaat bijna duizelen.

Een rondreis door Noorwegen is één grote ontdekkingstocht. En eenvoudig te doen met een auto, per fiets of met de Hurtigruten. En natuurlijk is het leuk om de bekende attracties als de Lofoten, de Preikestolen (een ongekende steile rots boven de Lysefjord) en het immense Geirangerfjord te bezoeken.

Met de auto op de Lofoten (CH - Visitnorway.com)

Ik sta letterlijk stil bij de Vøringsfossen in de regio Hordaland. In etappes valt het water hier 182 meter naar beneden. Opmerkelijk hoe natuurgeweld voor innerlijke rust kan zorgen. Iets wat de beroemde Noorse componist Edvard Grieg ook ontdekte. Hier deed hij inspiratie op voor Opus 66, ook wel bekend als de Negentien Noorse Volksliederen. De wind lijkt de melodie te kennen.

De foto's van kleine, kleurrijke bootjes tegen immense, groene rotswanden zijn indrukwekkend. Eén van de beste plekken is het wereldberoemde Nærøyfjord. Dat vanuit de dorpjes Aurland, Flåm en Gudvangen wandelend, maar ook eenvoudig peddelend kan worden bezocht. Dus stap ik in de kajak.

Dansen op de wind
De kajak gaat vooruit, al is het vooral wiebelend. De angst om om te slaan is gerechtvaardigd. Al is de wind opmerkelijk stil. Dit zijn misschien wel de mooiste fjorden van de wereld. Met namen die op de wind dansen, zoals Nærøyfjord en Geirangerfjord. De UNESCO bekroonde deze twee tot Werelderfgoed in 2005. Op dat lijstje staan bijvoorbeeld ook de Grand Canyon en de Taj Mahal.

Wonderlijk, iets anders schiet me niet te binnen. Het Nærøyfjord is een zijtak van het immense Sognefjord. Het fjord is 17 kilometer lang en, op het smalste deel, maar 300 meter breed. De omliggende bergen zijn soms wel 1.700 meter hoog. Waardoor de rotsen hier echt op je af komen.

Enkele rivieren in het Hardangerfjord van boven. (Foto: Johan Berge VisitNorway.com)

Al zoek ik ook graag de minder bekende plaatsen. Langs de kust, in de bergen en natuurlijk de fjorden. Naar watervallen, natuurgebieden, en vooral ook de landschappen, die uit een sprookjesboek lijken te komen. En ook naar staafkerken, het Vikingverleden en andere cultuurgoederen.

Actief versus rust
Met de trein reizen, dat kan natuurlijk ook. Als een slang slingert de trein zich door het landschap. Soms langs de oever, dan weer op een hoogte van enkele honderden meters. Mijn spieren krijgen hun welverdiende rust. Vanuit mijn ruime fauteuil moet ik mijn vriend gelijk geven. Actief bezig zijn voelt beter dan lui onderuit zitten. Ondanks de spierpijn.
Rondreis door Noorwegen ,,Noorwegen biedt meer dan genoeg mogelijkheden om rond te reizen. Keer op keer verbaas ik me over het gemak waarmee het gaat. Met welk vervoermiddel ik ook ga.''

Corno van den Berg

Goed voorbereid op pad

Zorg wel dat je goed voorbereid op pad gaat. Het weer in Noorwegen is in de zomermaanden vaak heel aangenaam, maar kan – vooral in de bergen – ook snel omslaan.

Laat je inspireren door …


Daar moet je op voorbereid zijn. Bergans of Norway is hét outdoor kledingmerk van Noorwegen en weet als geen ander zijn uiterst betrouwbare uitrusting met design te combineren. Met gevoel voor technische details, kleur en een eigen kijk op functionaliteit en design zet Bergans collecties neer waar een Scandinavische frisheid vanaf straalt.

Laat je inspireren door …


De materialen die in de producten worden verwerkt zijn innovatief en gelden als de top in high performance materialen die op dit moment op de markt verkrijgbaar zijn. Voor meer informatie over Bergans of Norway en verkoopadressen:

Meer info: