Deel

0
Tweet about this url
Top 5 Onbekend

De Atlantic Road. (Foto: Terje Rakke)

Top 5 Onbekend

Er is genoeg te ontdekken. Zoals de Nationale Toeristische Routes. En de Sami-cultuur. Of het eten. Of architectuur in de wildernis. En meer.

Na een week rondreizen komt een vreselijk cliché in me op. Is dit nou 'buiten de gebaande paden', zoals je zo vaak hoort? Maar Noorwegen is zo groot en ruig dat er soms niet eens paden zijn. Nederlanders zijn dol op de term, al is niet helemaal duidelijk wat de gebaande paden zijn. Hieronder een Top 5 van minder bekende excursies.

Nationale Toeristische Routes
Noorwegen telt 18 Nationale Toeristische Routes. Het zijn landelijke routes langs fjorden, kusten, bergen en watervallen. Volgens de gids ‘waar de tijd heeft stil gestaan en het heden en verleden elkaar naadloos kruisen.’ En je vindt ze overal in Noorwegen. Met mooie, onbekende namen als: Jæren die ook bekend is als de Viking Road. Hij loopt van Kristiansand naar Haugesund, synoniem voor de ruigste kust van Noorwegen. Andere routes die aanspreken zijn die van Rondane, en klassiekers als de weg over de Lofoten en bij Varanger.

Sami
Ze behoren tot de oorspronkelijke bewoners van Noorwegen en houden hun cultuur nog grotendeels in stand. Trots als ze zijn op hun afkomst. Je kunt ze bezoeken en leren over hun leven, waar zowel moderne als traditionele waarden worden gekoesterd.


Lekker om te proeven: Verse koningskrab. (Foto: Shigeru Ohki)

Land van culinaire mogelijkheden
Koningskrab stond al een tijdje op mijn verlanglijstje om te proeven. Net als kabeljauw die buiten hangt te drogen in de zon. De vis wordt ontdaan van kop en ingewanden. Na 3 maanden buiten, wordt de vis in houten pakhuizen nagedroogd. De Vikingen keken het af van de Indianen aan de Oostkust van Canada. Dit was rond het jaar 1000. De naam is simpel; de vis werd gedroogd op stokken. En ja je hebt ook klipvis, deze werd op klippen te drogen gelegd door de Portugezen. Hierbij wordt de verse vis niet direct ingezouten, waardoor het iets anders smaakt. Mooi hoe iets dat ooit noodzakelijk was nu tot een culinaire dis is verworden.

Skibladner
Zoals ook de Skibladner. Dit is de oudste stoomboot ter wereld, de raderboot stamt uit 1856. Hij maakt tochten over het mij eveneens onbekende Mjøsa-meer. Hmm, dit is wel het grootste meer van Noorwegen. Terwijl ze hier ook de Hurtigruten hebben, een oude postboot die langs (en door) de fjorden vaart.

Het is een mix van bekend en onbekend terrein. Een mix van bekende attracties en dingen die ik zelf ontdek op internet. En waar ik dus nog geen beeld bij heb. Reizen met veel voor- en napret, waarbij de verrassingen overheersen. Een tocht door Noorwegen zoals het hoort te zijn.

Uitzicht vanaf Snøhetta. (Foto: Anders Gjengedal VisitNorway.com)

Uitkijkpunt Snøhetta
Maar soms word je verrast door iets nieuws, iets onbekends. Het Snøhettapaviljongen in Dovrefjell is architectuur waar je stil van wordt. Dit op zijn minst gezegd opmerkelijk gebouw is verkozen tot Gebouw van het Jaar tijdens het prestigieuze World Architecture Festival 2011.

Een stilistisch uitkijkpunt op 1200 meter hoogte in het ruige landschap. Oftewel; gemaakt om bijvoorbeeld rendieren te spotten. Architectuur in de bergen, of eigenlijk in symmetrie met de bergen. Ideaal om letterlijk even op adem te komen na een wandeling.

Het ligt in een regio, die nog niet zo bekend is in Nederland. Fjell Noorwegen, het berggebied van Noorwegen. Terwijl veel toeristen het links laten liggen. De ongebaande paden liggen dus links, denk ik nog. Typisch plekken die je op internet ontdekt.
Rondreis door Noorwegen ,,Noorwegen biedt meer dan genoeg mogelijkheden om rond te reizen. Keer op keer verbaas ik me over het gemak waarmee het gaat. Met welk vervoermiddel ik ook ga.''

Corno van den Berg

Reis met Color Line

Color Line is de grootste cruiseferry maatschappij van Noorwegen en vaart alleen met de nieuwste en modernste schepen. Je hebt de keuze om te reizen met Color Line Cruises of Color Line SuperSpeed.

Laat je inspireren door …

Overtocht van Kiel naar Oslo
Met een Color Line cruise begint uw vakantie gelijk. Op de 20 uur lange route van Kiel naar Oslo varen de Color Fantasy en Color Magic beide voorzien van vele winkels, restaurants, zwembaden en luxe hutten.
Auto- Voordeelpakket (2 personen + auto) Kiel - Oslo.
Prijs: vanaf 269 euro
Ontdek het zelf

Laat je inspireren door …

Met de auto naar Noorwegen
Wil je ook voordelig en snel van Denemarken naar Noorwegen? Dat kan via Hirtshals naar Kristiansand of Larvik. Met de Color Line SuperSpeed. SuperSpeed Autovoordeelpakket incl. 2 personen + auto.
Prijs: vanaf 70,- euro
Ontdek het zelf