Deel

0
Tweet about this url
Verken Fjell-Noorwegen

Wandelen op de Bessegen. (Foto: Chris Arnesen/visitnorway.com)

Verken Fjell-Noorwegen

Meer info over Fjell-Noorwegen? Bekijk dan deze tips:
Verken Lillehammer
Ga lekker actief op pad
Ontdek Fjell zelf

Veel mensen reizen direct naar de fjorden. Dat is zonde. Ze vergeten de speeltuin van de Noren zelf. Welkom in de regio Fjell-Noorwegen, waar Moeder Natuur regeert.

De muskusos kijkt me even aan. Om daarna op zijn gemak door het riviertje naar de overkant te lopen. Geen angst, niets. Zijn immense kop met hoorns torenen boven de dikke vacht uit. Deze meer dan imposante dieren zijn het toonbeeld van dit gebied. Onverwoestbaar, ruig en vooral indrukwekkend.

Gids Arne spreidt zijn armen naar de hemel. Het is een man van theater, maar in dit decor en met deze hoofdrolspelers is het logisch. ,,Fjell, het betekent niet voor niets ‘berg’ in het Noors,” zegt hij. Dit is Dovrefjell Nationaal Park. Ik word letterlijk gekleineerd door bergtoppen, snelstromende rivieren en tientallen watervallen.

En, dit is één van de weinige plekken waar je muskusossen kunt zien. Oerdieren in een oerlandschap. Dovrefjell is bijzonder door de ligging, met een extreem klimaat. In de zomer kan het hier boven de 20 graden worden, in de winter duikt het kwik opvallend vaak tot min 20. En zoals zo vaak: talloze dieren en planten hebben zich aangepast.

Het is juni en dus voorjaar. Al ligt er in de bergen nog her en der sneeuw. Maar de zon zorgt voor kleine stroompjes smeltwater. En zweet dat van mijn voorhoofd parelt. De beklimming van de heuvel valt tegen. Dwalen over de heuvels en bergen, dat droomde ik al toen ik nog een kind was.

Een bezoek aan Lillehammer. (Foto: Jørgen Skaug)

Lillehammer ligt aan de E6, de levensader die loopt van het zuiden naar het noorden van Noorwegen. In 1994 vonden in Lillehammer de Olympische Winterspelen plaats. ,,Hmm, dat is het jaar dat ik begon als reisschrijver,” bedenk ik terwijl ik kennis maak met de uitgebreide keuken van Noorwegen.

Naast veel verse vis alsook stokvis, krijg ik ook diverse soorten vlees. En ik probeer graag dingen. Gelukkig spreken de bedienden bijna allemaal goed Engels. Op mijn lijstje staan ook het openluchtmuseum Maihaugen, het Olympisch Museum en de Olympische springschans. Ja, ook in de zomer kun je hier vanaf. Ik kijk wel…

Week vol verrassingen
Een weekje in de regio Fjell Noorwegen is een week vol verrassingen. De gids weet dat iedereen die hier komt onder de indruk is van de bergen, de rivieren en de gletsjers. Ze hebben allemaal direct beeld bij de beroemde fjorden en de Noordkaap, maar dit ruige deel van Noorwegen kennen ze nauwelijks.

Een felgekleurd zwemvest doet alle gedachten snel verdwijnen. ,,Doe deze om,” lacht Arne. De kolkende Sjoa-rivier beheerst mijn blikveld. Dit is dé plek in Scandinavië om te raften en kajakken. ,,Nee, zwaar is het niet. Althans niet overal.” Het water suist door de kloof; ik hoor de stroomversnellingen roepen.

Het beklimmen van de Galdhøpiggen. (Foto: Julia Helgesen)

Het koude water slaat af en toe in mijn gezicht. Al hoefde ik door de adrenaline niet echt wakker te worden. Het is eerder een impuls om nog sneller te gaan. Peddelen, meedeinen, vasthouden, sturen en weer verder… Maar ook dobberen hoort er bij en je door de stroming laten meevoeren door het landschap.

De blik van de gids is goud waard. Jaja, het is worstelen met de namen, zoals de Galdhøpiggen. Maar uiteindelijk snapt hij wat ik bedoel. Natuurlijk kent hij de 2.469 meter hoge berg ook. De hoogste berg van Noorwegen is ideaal om te beklimmen. Of eigenlijk meer ‘bewandelen’. De vele kolossale gletsjers om je heen kleineren je.

Het is opvallend genoeg niet de meest populaire wandeling in Noorwegen. Dat is een bijzondere dagwandeling over de Besseggen-richel. Ik begrijp al snel waarom. Steile paden met uitzicht op de ruigte van het Jotunheimen Nationaal park. Met een diepblauw meer aan de ene kant en een diepgroen meer aan de andere kant.

Noren hebben een kleurrijk voorstellingsvermogen. In de Noorse mythologie leeft het landschap. Jotunheimen is het thuisland van de Jötun, een land waar reuzen leefden. ,,Denk aan mannelijke en vrouwelijke beesten van onvoorstelbare afmetingen.” De gedachte die opkomt is ’Moeder Aarde’, iets abstracters lukt me niet.

De volgende dag kijkt de gids me aan. Er zijn nog veel andere activiteiten die je hier kunt ondernemen. En ja, per mountainbike klinkt erg goed. Er zijn sowieso talloze fietsroutes, met name in de omgeving van Valdres. Dat ga ik zeker doen. Of een gletsjerwandeling? Of vissen in Gjøvik? Ik kom bijna tijd tekort.
Rondreis door Noorwegen ,,Noorwegen biedt meer dan genoeg mogelijkheden om rond te reizen. Keer op keer verbaas ik me over het gemak waarmee het gaat. Met welk vervoermiddel ik ook ga.''

Corno van den Berg

Reis met Color Line

Color Line is de grootste cruiseferry maatschappij van Noorwegen en vaart alleen met de nieuwste en modernste schepen. Je hebt de keuze om te reizen met Color Line Cruises of Color Line SuperSpeed.

Laat je inspireren door …

Overtocht van Kiel naar Oslo
Met een Color Line cruise begint uw vakantie gelijk. Op de 20 uur lange route van Kiel naar Oslo varen de Color Fantasy en Color Magic beide voorzien van vele winkels, restaurants, zwembaden en luxe hutten.
Auto- Voordeelpakket (2 personen + auto) Kiel - Oslo.
Prijs: vanaf 269 euro
Ontdek het zelf

Laat je inspireren door …

Met de auto naar Noorwegen
Wil je ook voordelig en snel van Denemarken naar Noorwegen? Dat kan via Hirtshals naar Kristiansand of Larvik. Met de Color Line SuperSpeed. SuperSpeed Autovoordeelpakket incl. 2 personen + auto.
Prijs: vanaf 70,- euro
Ontdek het zelf