Deel

0
Tweet about this url
Zoek het zuiden

De vuurtoren van Lindesnes (foto: Anders Martinsen).

Zoek het zuiden

Zelf het zuiden van Noorwegen ontdekken? Kijk dan hier:
Ontdek de zomer in het zuiden
Dwaal door Lindesnes
Ontdek het Telemark-kanaal

Zuid-Noorwegen, niet direct een gebied waar je aan denkt. Maar wie Noorwegen echt wil beleven moet hier eigenlijk beginnen. En langzaam omhoog reizen.

Een ontdekkingstocht in onbekende regio’s als Telemark. Al gaat er wel ergens een lichtje branden. Telemark, is dat niet die bijzondere bochtentechniek voor technici op de ski’s? Ja, dus. Enkele tips voor de regio:

Telemark-kanaal: cruise van kust naar de bergen
Neem actief het Telemark-kanaal. Je fietst eerst, daarna stap je op de boot en weer op de fiets. Zo leg je de route van 105 kilometer van Skien naar Dalen af. Via 18 sluizen gaat het schip van 0 naar 72 meter boven zeeniveau. Het kanaal ziet er bijna nog net zo uit als honderd jaar geleden.

Het Telemark-kanaal. (Foto: Vidar Askeland VisitNorway.com)

Edvard Munch's zomerdorp
Het is het jaar van Edvard Munch, de kunstschilder die vooral bekend werd door ‘De Schreeuw’. In Kragerø deed hij veel inspiratie op. Hij dwaalde hier veel door de smalle straatjes met houten huizen. In 2013 kun je onder leiding van een gids rondleidingen volgen en zo het landschap leren lezen.

Wandelen in Hægefjell, Lifjell, Rjukan en Rauland
Hmm, de relatief onbekende Hægefjell-berg met een hoogte van 1021 meter klinkt ook goed. Of de ruige Lifjell die talloze toppen boven de 1000 meter heeft. De top is 1081 meter, waar je wandeling wordt beloond met een bijzonder uitzicht. Andere opties zijn wandelen in Vrådal of Rauland. In Rjukan en Rauland zijn stenen paden gemaakt door Sherpas uit Nepal. Deze wandelingen zijn voor iedereen en duren 1-2 uur.

Cruise met de M/S Fram
Maar het is nu voorjaar. De sneeuw heeft plaats gemaakt voor gras en bloemen. De Nisser is na het voorjaar weer ontdooid. Dit 35 kilometer lange meer is eenvoudig te ontdekken via een cruise met de M/S Fram.

De Gaustatoppen. (Foto: Ove Bergersen VisitNorway.com)

Gaustatoppen; Zuid-Noorwegen's hoogste berg
Nordic Walking, ook zo’n naam die hier recht doet. Er zijn wandelpaden genoeg. Onder meer naar de Gaustatoppen, met 1883 meter de hoogste berg in Telemark. Waar je eenzesde van Noorwegen kan zien. Die je ook op de makkelijke manier kunt doen; met de kabelbaan. Binnenin de berg.

Mooi hoe je toch nog kan worden verrast. De ruige kustlijn van Noorwegen is bekend, al denken wij aan de fjorden. Maar het populairst bij de Noren zelf is de zuidkust, die zij Sørlandet noemen. Het klimaat is lekker, er zijn stranden en het water is opvallend warm door de golfstroom. Ook enkele tips:

Vuurtoren van Lindesnes
Al snel valt op dat Noorwegen veel diverser is dan je vooraf denkt. Met opmerkelijk veel variaties van water. En hoe de mens er mee om gaat. Zoals de vuurtoren van Lindesnes, ik had er nog nooit van gehoord. Het is Noorwegen’s meest zuidelijke punt.

Blindleia
Blindleia is een populaire boottocht langs de beschutte kust. Van Lillesand vaar je in zo’n 20 km. naar Kristiansand. Er is een dagelijkse cruise in de zomer, maar je kunt ook een boot huren.

Cultuurgoed in Setesdalen
Het ‘oude Noorwegen’, oftewel een zilversmid, volksmuziek en de productie van het Noorse national kostuum, de ‘bunad’. De vallei van Setesdal strekt zich uit Evje in het zuiden tot Hovden, voor zo’n 147 kilometer. Het populairst is het plaatsje Valle.Lyngør, één van de dorpjes in Zuid-Noorwegen. (Foto: Matti Bernitz VisitNorway.com)

Lyngør
De vakantiehuisjes zijn opvallend van kleur: wit, rood of geel. In combinatie met heuvels en rotsen. En hier een daar een dorpje. Wat zeker geldt voor het eiland Lyngør, dat bekend staat als het best bewaarde gemeenschap van heel Noord-Europa.

Het landschap van Lista
Lange, witte stranden en kleine dorpjes. En, dit deel is beroemd vanwege het licht, dat fotograferen, schilders en andere kunstenaars aantrekt. Bezoek ook de Lista-vuurtoren en het ‘Amerikaanse’ dorpje Vanse.
Rondreis door Noorwegen ,,Noorwegen biedt meer dan genoeg mogelijkheden om rond te reizen. Keer op keer verbaas ik me over het gemak waarmee het gaat. Met welk vervoermiddel ik ook ga.''

Corno van den Berg

Beleef Noorwegen

Norske Turist Service organiseert als reisbureau al sinds 1953 reizen naar Noorwegen. Wij zijn dé Noorwegen vakantie reizen specialist en exclusief vertegenwoordiger van Hurtigruten, de bootreis langs de Noorse fjorden.

Laat je inspireren door …

De wereld van HURTIGRUTEN
Een tocht met Hurtigruten langs de Noorse kust belooft onvergetelijke indrukken. Al 120 jaar varen passagiers en vrachtgoederen de 2500 zeemijlen tussen de oude Hanzestad Bergen en Kirkenes in het noorden, op de klassieke postboot route. Laat het géén droom blijven!
Ontdek het zelf

Laat je inspireren door …

Noorwegen, een echte belevenis!
Noorwegen is een land waar de lucht en het water "zuiver" is, waar men nog alleen kan zijn, één met de natuur en de dieren die er leven. Wij zorgen ervoor dat de drukte van alle dag even voor een aantal weken wordt vergeten.
Ontdek het zelf

Laat je inspireren door …

Rondreis Noorwegen per bus!
Tijdens deze 19-daagse busreis ziet u vrijwel alle hoogtepunten van Noorwegen: we nemen je mee dwars door het fjordengebied met bezoek aan steden als Bergen, Molde en Trondheim.
Ontdek het zelf