Deel

0
Tweet about this url
Zon in Noord-Noorwegen

De Noordkaap met de zon. (Foto: Bjarne Riesto NorthernNorway.com)

Zon in Noord-Noorwegen

Zelf op onderzoek in het noorden van Noorwegen?
Zie de Lofoten
Sta stil bij de Noordkaap
De natuur van Vesterålen

Een zon die niet onder gaat, in een decor dat tot de meest unieke ter wereld behoort. Misschien wel het mooiste licht dat je ooit zult zien.

Het einde van de wereld, binnen handbereik. Dit is Noord-Noorwegen. Ik tuur naar de horizon, waar de zon in een waas van goudgeel licht hangt. Mensen picknicken op het plateau, het is al bijna middernacht.

Welkom bij het festijn dat Middernachtzon heet. Ja hoor, ik wil wel wachten om te zien of hij echt niet onder gaat. Een zon die 24 uur schijnt, wat wil een mens nog meer. Op één van de mooiste plekken ter wereld. Ondanks de diverse mensen is het hier rustig, alsof iedereen respect heeft voor Moeder Natuur. En zij is lief voor ons: juni en juli zijn de zachtste maanden van het jaar. Ideaal voor een nacht met een hapje en een drankje.


De Sami in Noorwegen. (Foto: Johan Wildhagen VisitNorway.com)

Ik ga op bezoek bij de Sami. En ja, de oorspronkelijke bewoners leven in de zomer nog altijd zo. Ze beantwoorden de vraag zelf maar, omdat ze weten dat die leeft bij alle bezoekers.  Ik zit in de wigwam-vormige tent. Boomstammen dienen als stoel, rendierhuid als kussen. Vader en zoon drinken een bessenthee bij het houtvuur.

Hun roodblauwe kleding, inclusief muts, is sierlijk en kleurrijk. Rendieren zijn hun leven. Als je durft, kun je meehelpen weggelopen rendieren te vangen met een touw. Wat niet eenvoudig is. En ze terug naar de groep brengen. Ik voel me klein tussen zo’n grote groep dieren in een leeg landschap.

De buitenlucht maakt hongerig. Het verse rendiervlees moet ik zelf boven het houtvuur roken. Het donkerrode vlees moet ik af en toe bij mijn oor houden: als het zachtjes sist is het gaar. En verse zalm. Daarnaast krijg ik bij deze lunch gestampte veenbessen en brood geserveerd.

Geen gewone safari
Hoog tijd voor een safari, maar dan anders. Je hebt hier diverse keuzes. Met als hoofdrolspelers de kleurrijke papegaaiduiker, de immense koningskrab en vriendelijke reuzen: walvissen.

De Lofoten en het naastgelegen Vesterålen bieden talloze bijzondere excursies. Waaronder zeiltochten van enkele uren tot een 24 uurs zeiltocht bij daglicht. Waarbij je speurt naar walvissen, zeearenden (die wel heel dichtbij komen) en met veel geluk kun je zelfs orka's tegen komen. Je durft niet eens te gaan slapen.

Onhandig ziet het er wel uit. Zijn vleugels flapperen, het diertje probeert bij te sturen, maar dat lukt niet echt. Met een heuse buikschuiver landt de papegaaiduiker op de graspol bij zijn nest. Deze dieren zijn niet alleen leuk om te zien, maar ook uitermate grappig. Onbedoeld. Ze broeden op diverse plaatsen in Finnmark en op Lovund/Helgelandskysten.

Het indrukwekkende landschap van de Lofoten. (Foto: VisitNorway.com)

De bemanning op de vissersboot is ruig. Oorbellen, ongeschoren gezichten en priemende ogen. Zoals het hoort bij dit soort excursies. Ze checken de grote stalen kooien op zee. Ik mag helpen, maar alleen als ik de bevelen van de bemanning opvolg. Dit is niet voor watjes.

We zoeken de koningskrab, die je alleen in Finnmark kunt zien. Een dier met een spanwijdte van twee meter als je zijn poten uitstrekt. Hij is 15 kilo zwaar en kan je vinger afknippen met zijn scharen. Lelijk, maar wel met uitermate lekker vlees. Dat je uitgebreid mag proeven. Waar je wel iets voor moet doen. Zoals alles hier. Heerlijk.
Rondreis door Noorwegen ,,Noorwegen biedt meer dan genoeg mogelijkheden om rond te reizen. Keer op keer verbaas ik me over het gemak waarmee het gaat. Met welk vervoermiddel ik ook ga.''

Corno van den Berg

Neem de Hurtigruten

BBI Travel is dé reisspecialist voor reizen naar Noorwegen. Ook als liefhebber van natuur en avontuur ben je bij BBI Travel aan het juiste adres. Bij BBI Travel boek je ook cruises met de beroemde Hurtigruten.

Laat je inspireren door …

Beleef de mooiste zeereis ter wereld
BBI Travel heeft door het hele jaar speciale vertrekdata geselecteerd, waarop je tegen gereduceerd tarief kunt reizen. In tegenstelling tot de reguliere Hurtigruten tarieven zijn de tarieven voor deze ’extra voordeeldata’ niet flexibel, maar blijvend laag afgeprijsd. Je bespaart zo honderden euro’s op de mooiste zeereis die je ooit zult maken.
Complete reis:
Prijs: 1672 euro
Ontdek het zelf

Laat je inspireren door …

Ontdek de kust van Noorwegen
Reis meer dan 4500 km langs de Noorse fjordenkust; meer dan waar ook leer je Noorwegen en haar bevolking kennen. Met de BBI Travel voordeeldata maak je deze unieke reis tegen de best mogelijke tarieven.
Ontdek het zelf

Laat je inspireren door …

Hurtigruten Classic Cruise 2013
Bergen - Kirkenes - Bergen incl. KLM-vluchten. ’s Werelds meest authentieke zeereis. Nu € 200 extra voordeel op alle 2013 vertrekdata!
Ontdek het zelf