Tenerife; Grotten, vulkanen en El Teide

Tenerife heeft twee gezichten. Het is bekend vanwege het lekkere weer en de stranden. Maar het heeft ook de hoogste berg van Spanje. In het voor- en najaar is het dan ook een ideale plek voor wandelaars en natuurliefhebbers.


Corno van den Berg

Corno van den Berg

Tenerife heeft twee gezichten. Het is bekend vanwege het lekkere weer en de stranden. Maar het heeft ook de hoogste berg van Spanje. In het voor- en najaar is het dan ook een ideale plek voor wandelaars en natuurliefhebbers.

Voor ieder wat wils

Tenerife is het ideale eiland om te genieten van lekker weer, prachtige natuur, verrassende steden, lekker eten en meer. Je vliegt er met diverse airlines meerdere malen per week in ca. 4,5 uur naartoe.

Stel je eigen reis samen of kies voor een arrangement bij een reisorganisator. Meer weten over Tenerife?

Lees deze special of ga naar de website!

Grotten, vulkanen en El Teide

Dat Tenerife een vulkaanlandschap heeft weten veel mensen. Maar dat het ook de hoogste berg van Spanje herbergt is minder bekend. In deze speeltuin van Moeder Natuur vind je ook veel lavagrotten. Ik ga op ontdekkingstocht.

maan-tenerife-nationaal-park

Ontdek het eiland per huurauto

Om het eiland te verkennen had ik een huurauto van Sunny Cars. Eenvoudig op te halen op de luchthaven. Ik kon kiezen uit een kleine auto, een cabrio, SUV of jeep. In alle vrijheid kon ik het eiland ontdekken. Rondtoeren doe je 100% zorgeloos want werkelijk álle benodigde verzekeringen zijn inbegrepen. Happy Travels!

Ontdek het zelf: Sunny Cars

De zon gaat langzaam onder. De Teide verdwijnt langzaam in het donker. De beroemde pilaren met de mooie naam Roques de García staan als stenen poortwachters op wacht. Het is windstil. Termen als onaards en maanlandschap zijn nog nooit zo realistisch geweest.

De zon gaat, de maan komt. Het licht verandert per minuut; rood, geel en een flinter groen kleuren de hemel. De zonsondergang is mooi, maar de maansopkomst net zo. De vele toeristen zijn weg. Sterker nog, er is niemand. Iets waar ik me vaak over verbaas.

De voetmassage is bij je ticket inbegrepen.

De volgende dag wil ik de berg op. Maar de top op 3.718 meter is onbereikbaar; er ligt nog teveel sneeuw. De kabelbaan gaat wel. Hij brengt me van 2.356 naar 3.555 meter. Dat is hoog genoeg voor hoogteziekte. Gelukkig heb ik daar nooit last van. Van dit soort hoogtes word ik juist erg blij.

De kabelbaan naar de top. (Foto: Corno van den Berg)

Ik kan eindeloos kijken. Onder me zie ik in de verte overal wolken. Boven me tuur ik naar de hemel. In het landschap zijn vele puisten zichtbaar. Van deze hoogte is goed te zien dat Tenerife tientallen vulkanen herbergt. Volgens de officiële cijfers zelfs 320. En dat op één eiland.

Her en der ligt er nog sneeuw. De wind heeft ook hier huisgehouden, waardoor de meest vreemde vormen in de sneeuw zijn ontstaan. Ze passen goed bij de lavavelden vol met vreemde sculpturen. Het zijn stuk voor stuk kunstwerken. Wel bijzonder, je zit op de Canarische Eilanden, maar ook op een van de meest ruige plekken van Europa.

Wonderlijke sneeuwvormen op El Teide. (Foto: Corno van den Berg)

De geur van zwavel komt plots voorbij waaien. Iets verderop zie ik een paar opvallend geelgekleurde ‘fumaroles’. Dit zijn gaten in de aardkorst waar (hete) dampen uit ontsnappen. Goh, het landschap wordt nog onaardser. Raar, maar waar.

De vulkanen op Tenerife zijn ‘slapend’, zoals dat zo mooi heet. De laatste uitbarsting was in 1909. Al is dat in de geschiedenis van onze aarde nog minder dan een seconde. Ik kan hier letterlijk uren dwalen.

De fumaroles op El Teide. (Foto: Corno van den Berg)

En, uit de geschiedenisboeken blijkt nog iets bijzonders; om de 110 tot 120 jaar barst er een vulkaan uit… Nu wil ik helemaal onder de grond kijken en er meer van weten.

,,De voetmassage is bij je ticket inbegrepen.” Mijn hoofdlamp schijnt vol in het lachende gezicht van gids Dragan Milenkovic. We zitten onder de grond in een lavagrot. Het is donker, op ons lichtschijnsel na. De vloer is erg ongelijk; het is niet eenvoudig om op de eeuwenoude lava te lopen.

Op stap in Cueva del Viento. (Foto: Corno van den Berg)

Dit is Cueva del Viento in Icod de los Vinos. Al snel voel ik waarom hij de ‘grot van de wind’ wordt genoemd. Ik voel overal tocht. Dit is de grootste lavagrot ter wereld na Hawaï. Een deel ervan is open voor toeristen. Overigens is dit de enige die te bezoeken is, al zijn er zo’n 250 grotten op Tenerife.

De tocht begint buiten op een opvallend steil stuk van het eiland. ,,Je zult vast wel de steile wegen van Tenerife inmiddels hebben ontdekt. Dit zijn simpelweg de oude routes van de lava,” zegt Dragan. We lopen tussen de bomen door en komen bij een open plek.

Op de ondergrond is goed te zien dat hier ooit lava stroomde. Het is net alsof een verfblik langzaam leeg loopt, wat ik ooit thuis meemaakte. Per ongeluk. Dragan haalt me uit mijn gedachten. ,,Hier kunnen nog geen bomen groeien, maar wel gras en wat struiken. Maar dat is een kwestie van tijd.”

De tocht voert over een van de oudste paden op Tenerife. (Foto: Corno van den Berg)

De grot kan via een trappetje worden bezocht. Dragan klimt als eerste naar binnen. ,,Deze grot is maar liefst 27.000 jaar oud. Toen was het een hele andere wereld. Massa’s kokend hete lava rolde toen de berg af. De buitenste kant koelde snel af, maar de hete lava rolde gewoon door. Zo ontstonden deze bizarre tunnels.”

Mijn lamp; ik moet hem uitdoen. Ik zal nog wel wat zien? Toch? Een seconde later is het pikdonker. Geen zon, geen maan. Niets. Zelfs geen geluid. Het is doodstil. En toch voel ik me springlevend.


Meer over Tenerife?
Dit is de vierde artikel over mijn reis naar Tenerife. Bekijk de andere artikelen met (veel foto's) hier.

Video: Mist jaagt over de bergen

Tijdens mijn rondreis over Tenerife zag ik de mist over de bergen jagen. Een machtig gezicht, kijk maar:

Foto-Album

Op dit eiland bleef ik foto's maken....

El Teide, met twee soorten wolken... (Foto: Corno van den Berg)
Mist komt over de bergen. (Foto: Corno van den Berg)
Los Roques (links) en El Teide (rechts). (Foto: Corno van den Berg)
Wandelen in een maanlandschap. (Foto: Corno van den Berg)
Een leuk weggetje om te verkennen... (Foto: Corno van den Berg)
De zonsopgang met mooie kleuren. (Foto: Corno van den Berg)
De weg naar El Teide (links) en de ingang naar de lavagrot (rechts). (Foto: Corno van den Berg)
Zo ziet autorijden op Tenerife er uit. (Foto: Corno van den Berg)
Sneeuw op de top van El Teide. (Foto: Corno van den Berg)
De zonsopgang bij El Teide. (Foto: Corno van den Berg)
Een fumarole is prachtig; de zwavelgeur is pittig. (Foto: Corno van den Berg)