Tenerife: Lekker eten en drinken

Met Spaans eten is weinig mis. Op Tenerife wordt er nog iets aan toegevoegd; guachinches. Dit zijn restaurantjes bij mensen thuis. In de woonkamer, in een garage, noem maar op.


Corno van den Berg

Corno van den Berg

Met Spaans eten is weinig mis. Op Tenerife wordt er nog iets aan toegevoegd; guachinches. Dit zijn restaurantjes bij mensen thuis. In de woonkamer, in een garage, noem maar op.

Voor ieder wat wils

Tenerife is het ideale eiland om te genieten van lekker weer, prachtige natuur, verrassende steden, lekker eten en meer. Je vliegt er met diverse airlines meerdere malen per week in ca. 4,5 uur naartoe.

Stel je eigen reis samen of kies voor een arrangement bij een reisorganisator. Meer weten over Tenerife?

Lees deze special of ga naar de website!

De onbekende 'guachinches'

Het bordje langs de weg is piepklein, net als de woonkamer zo blijkt al snel. Op het bordje staat ‘guachinche’, meer niet. Dit is typisch iets van Tenerife.

Gauchinche-kok
De zoon bakt vis in zijn kleine keukentje. (Foto: Corno van den Berg)

Op talloze plaatsen vind je ze, de 'guachinches''. Al moet je wel goed opletten, want de bordjes zijn klein. Rond La Orotava en La Laguna vind je meer dan honderd van dit soort eetkamers aan huis.

Dit fenomeen is ooit ontstaan bij lokale wijnboeren, die zo probeerden hun eigen wijn aan de man te brengen. En bij de wijn kreeg je dan een hapje.

En als je honger had (of de fles leeg wilde drinken) kreeg je een complete maaltijd. Ik probeer diverse wijnen (en hapjes) en wordt aangenaam verrast.

Als ik om de rekening vraag moet ik twee keer kijken.

Het was te verwachten; de lunchkaart biedt een zeer beperkte keus. De eigenaresse wijst slechts drie dingen aan. ,,Deze zijn vers,” zegt ze eerlijk.

Zoals het konijn en de vis. Goh, waren ze altijd maar zo eerlijk in een restaurant. Ik neem de vis, die ‘cherne’ wordt genoemd. Wij kennen hem als zeebaars.

Oh, en ik kies de papegaaivis, die ik hier al zag zwemmen vanaf de boot. Een opvallend kleurrijke vis die ik eerder associeer met de Cariben. Ik kies ook de typische zoete aardappelen van het eiland, die in zout zeewater worden gekookt.

Haar zoon maakt alles klaar in de keuken. Ik hoor hem geregeld fluiten; hij heeft er duidelijk zin in.

We proosten op de dag. De huiswijn is meer dan prima. De eigenaresse drinkt gezellig mee. Er komt vers (en nog warm) brood met mojo op tafel. Mojo zijn typisch Canarische sausjes, een soort tapenades. Die in twee soorten op tafel komen, tezamen met knoflookboter.

Dorpje-zonsondergang
Guachinches vind je in allerlei dorpjes. (Foto: Corno van den Berg)

De pikante (dat proef je direct) is Mojo Picon. Ik wil weten wat er in zit. Het blijkt een mix te zijn van paprika, plantaardige olie, knoflook, zeezout, Spaanse peper, komijn, azijn en een handjevol kruiden.

De heerlijke Mojo Verde (groen) bevat koriander (of peterselie), plantaardige olie, knoflook, zout, Spaanse peper en komijn.

Papegaaivis
De papegaaivis op mijn bord. (Foto: Corno van den Berg)

Terwijl ik nog zit te smikkelen, verschijnt de vis op tafel. De papegaaivis is wel wat graterig, maar op zich goed van smaak. Al is hij mooier dan dat hij echt lekker is. Dit in tegenstelling tot de zeebaars, die smelt op de tong. En ik ben niet echt een aardappeleter, maar deze zijn prima te pruimen.

Als ik om de rekening vraag moet ik twee keer kijken. Een glas wijn kost 1,10. De vissen zijn 7,20 bij elkaar. De aardappelen 1,20 en het brood met sausjes 0,50. Een zeer uitgebreide lunch voor tien euro. Goh.

Waarom hebben we dit in Nederland niet? De gastvrouw lacht als ze mijn gezicht ziet. Al ben ik niet de eerste die zo reageert volgens mij. De fikse fooi is meer dan verdiend. Ik ga vaker zo lunchen hier, dat is duidelijk. Zoekt en gij zult vinden…

Foto-Album

Het is vaak een lastige keuze; moet ik eerst foto's maken (en het eten wordt koud) of val ik meteen aan? Hier zie je een selectie tijdens mijn speurtocht naar de guachinches van Tenerife.

De weg bij Masca. (Foto: Corno van den Berg)
Nieuwe trend: Vis uit blik, maar dan wel bewerkt. (Foto: Corno van den Berg)
Het voorjaar op Tenerife. (Foto: Corno van den Berg)
Vlees op de grill (links) en een dorpje op Tenerife (rechts). (Foto's: Corno van den Berg)
Het landschap onderweg. (Foto: Corno van den Berg)