Tenerife: Strand en zee

Strand en zee, ze zijn op Tenerife naadloos met elkaar verbonden. Net als walvissen en dolfijnen. Deze dieren worden hier bijna dagelijks gespot. Langs de ruige kust van Los Gigantes bijvoorbeeld. Dat moet ik zien.


Corno van den Berg

Corno van den Berg

Strand en zee, ze zijn op Tenerife naadloos met elkaar verbonden. Net als walvissen en dolfijnen. Deze dieren worden hier bijna dagelijks gespot. Langs de ruige kust van Los Gigantes bijvoorbeeld. Dat moet ik zien.

Voor ieder wat wils

Tenerife is het ideale eiland om te genieten van lekker weer, prachtige natuur, verrassende steden, lekker eten en meer. Je vliegt er met diverse airlines meerdere malen per week in ca. 4,5 uur naartoe.

Stel je eigen reis samen of kies voor een arrangement bij een reisorganisator. Meer weten over Tenerife?

Lees deze special of ga naar de website!

Strand en zee; walvissen en dolfijnen

De opvallend ronde kop komt boven het zeewater uit. Ik zie de oogjes. Het is alsof het dier net zoveel interesse heeft in mij als ik in hem.

Griend
Ik ontmoet deze grienden. (Foto: Corno van den Berg)

Het is een jonge griend, een kleine walvissoort die voor de kust van Tenerife leeft. Hij zwemt rustig aan de zijde van zijn moeder.

De complete groep bestaat uit twaalf dieren. Onze boot blijft op gepaste afstand, zodat de dieren er geen last van hebben.

Ik ga nog een keer het water op. Want de ruige kust van Los Gigantes (de giganten) is sowieso al de moeite waard om vanaf zee te bekijken. En de naam slaat niet op de dieren, maar op de rotskust.

Dit is een echte ‘ontdekplek’, er is opvallend veel te zien.

Steile rotsen torenen hier uit de zee en geven op diverse plekken inkijkjes in het achterliggende heuvellandschap. Dat opvallend groen is door talloze struiken.

Je kunt het combineren. Eerst de beroemde Masca-wandeling maken door het achterland en dan je laten ophalen met een bootje langs de kust.

En op de terugweg even van de boot duiken om het zweet van je af te spoelen. Er zijn slechtere dagen te bedenken.

Een dolfijn laat zich zien. (Foto: Corno van den Berg)

Aan boord worden nootjes en (fris)drank geschonken. Maar ook dit gebied is het domein van een zeedier. Al is het wel even speuren. Maar dan zie ik de tuimelaars op hun gemak de golven nemen. Goh, dat het hier zo eenvoudig is om dolfijnen en walvissen te zien. Wonderlijk.

En er is meer. Ik zie bij het vissersplaatsje Los Gigantes zelfs dat er excursies zijn naar zeeschildpadden; zowel voor duikers als snorkelaars. Voor Europa is dat wel een heel bijzondere trip. Maar ik heb geen tijd meer. Dat moet dan de volgende trip maar.

De schoonheid van Los Gigantes. (Foto: Corno van den Berg)

Een van de uithoeken van het eiland is Teno, of eigenlijk de vuurtoren van Teno. Ooit een baken voor schippers, nu een must voor natuurliefhebbers. De weg er naar toe is zoals het moet zijn; slingerend en vol gaten. Met talloze uitkijkpunten, een wel heel pittoresk tunneltje en diverse vervallen gebouwen.

Dit is een echte ‘ontdekplek’, er is opvallend veel te zien. Aan de rechterkant slaan golven op de kust. En de vuurtoren zelf is zeer geschikt voor foto’s, met name bij zonsondergang.

De vuurtoren van Teno met wilde golven. (Foto: Corno van den Berg)

Links wandel ik naar de baai, waar je heerlijk kunt zwemmen. Iets verderop proberen vissers hun geluk uit. Talloze schijfcactussen en diverse vetplanten kleuren het zwarte lavazand. Sommigen zijn in bloei. In de verte zie ik steile rotsen in zee verdwijnen. Ik weet bijna niet waar ik eerst moet fotograferen. Heerlijk.

Foto Album

Tijdens de diverse excursies heb ik de camera vaak gepakt, maar ook vaak weggelegd.

Het wonderlijke landschap rond de kust. (Foto: Corno van den Berg)
Twee keer de vuurtoren van Teno. (Foto: Corno van den Berg)
Het lavastrand van Los Gigantes. (Foto: Corno van den Berg)
De zonsondergang bij Tenerife. (Foto: Corno van den Berg)
Een boot zorgt voor de veiligheid van de dolfijnen. (Foto: Corno van den Berg)
Ik zou hier zo kunnen verdwalen. (Foto: Corno van den Berg)