Deel

0
Tweet about this url
Jersey en Guernsey

Zeilbootjes langs de kust van Jersey. (foto: Corno van den Berg)

Jersey en Guernsey

De Kanaaleilanden moet je zelf beleven. Hierbij enkele bijzondere reizen:
Ga lekker actief op pad en ontdek de mooiste plekken...

Onengels Engels. Zo voelt het. Ze hebben hier beter weer, eten met een Mediterrane sfeer en toch is het net Engeland.

Stoffige wandelschoenen (met kaki afritsbroeken) naast dure Italiaanse merkschoenen (en maatpakken). De mannen staan gebroederlijk aan de bar met een biertje in de hand na te praten over de dag. Zomaar een beeld in een kroeg in het stadje St Helier op het eiland Jersey.

Het is één van de vooroordelen die ik ken over Jersey. Dit is een belastingparadijs voor de Engelsen, dus vind je hier veel juppen die in de financiële sector werken. Een ander vooroordeel dat ik hoorde was dat ouderen graag naar de Kanaaleilanden op relaxvakantie gaan. Hmm, ik ga juist lekker actief op pad; wandelen, kajakken en fietsen.

Een visser vangt een makreel bij de Corbière Vuurtoren op Jersey. (foto: Corno van den Berg)

Eilandhoppen op Jersey en Guernsey. Twee kleine eilandjes voor de kust van Frankrijk. En ja Frankrijk is te zien vanaf de eilanden. Met goudgele stranden en ruige kusten, een verfijnde keuken en vaak opvallend goed weer. Maar waar je wel links moet rijden en met Engelse ponden kunt betalen.

Bijzonder fietsen
Links fietsen, dat wil ik toch eens proberen. Op de pedalen is dé manier om beide eilanden goed te verkennen. Al kunnen sommige heuvels venijnig zijn. Net als kruispunten, want voor ik het weet zit ik op de rechterkant… Er zijn talloze fietspaden, maar op de openbare weg fietsen kan ook. Van de kust fiets ik door het rustige hart van het eiland met rustieke weilanden, kleine dorpjes en vooral veel rust.

De wegen zijn vaak smal, maar zelfs daar krijg je heel veel ruimte van de medeweggebruikers. En, de inwoners zijn opvallend vriendelijk. ,,Want ja, iedereen kent elkaar hier,” lacht gids Arthur Lamy. Dus wordt er lustig op los gegroet, voorrang aan me verleend en voel ik me als God in Frankrijk. Euh, Engeland.

Het opmerkelijke La Hougue Bie. (foto: Corno van den Berg)

Een wonderlijke ontdekking
Een ganggraf. Dat is een nieuw woord voor me. Maar het past wel bij deze vreemde gang in een heuvel. De toenmalige bewoners maakten van zo’n 70 stenen een 9,6 meter lang hunebed, waar ze zand op gooiden. En waar eeuwen later een kapel op werd gebouwd. Maar het graf intrigeert; het dateert van ongeveer 3500 v.Chr., waardoor het ouder is dan de Egyptische piramides. La Hougue Bie, ik had er nog nooit van gehoord.

Het is slechts een bistro op de lokale vismarkt, klein en opvallend. Als je het niet zou weten loop je er zo aan voorbij. Maar op de website Tripadvisor zag ik dat dit volgens de bezoekers 'the gem of Jersey' moet zijn. Dat moet ik proeven. En ja, vis hebben ze hier in overvloed. En bij alle drie gangen spelen inktvis, mosselen en andere schelpdieren, kreeft en garnalen en hoofdrol. En proef ik de Mediterrane invloeden van olijfolie, speciale kruiden en verse groenten.

Een verse vismaaltijd wordt klaargemaakt langs de kust. (foto: Corno van den Berg)

Ruige kust
Verrassend genoeg heeft elk eiland een ruig deel; met rotsen, eilandjes en lange, maar ook kleine stranden. Op Jersey is dit het noorden van het eiland, maar op Guernsey juist het zuiden. De ‘klifpaden’ slingeren langs de kust. Met her en der vuurtorens aan het einde van het land, maar ook dichte bossen en opvallend veel zandstrandjes.

Maar de strandjes kun je lang niet altijd zien. Het hangt af van het getij. De Kanaaleilanden hebben één van de grootste getijdenverschillen ter wereld. Eb en vloed kan wel elf meter schelen hier. In talloze haventjes zie ik de boten op de modder liggen en worden waterexcursies aangepast aan de getijden.

Een ochtendje kajakken op zee. (foto: Corno van den Berg)

Want het water moet je hier beleven. En het tochtje van een uur met de veerboot naar Guernsey telt niet, vind ik. Lekker bezig zijn is leuker, net als zelf je pad bepalen. Dus ga ik op pad. De grot is donker. Ik peddel naar binnen, ook al schijnt buiten de zon, mijn ogen moeten wennen. Eenmaal weer buiten kom ik een meeuw met haar jong tegen. Beiden kijken me aan. Iets zegt me dat ik niet dichterbij moet komen. Dit is zeekajakken langs de ruige kust.

Dobberend op de golven zie je de eilanden heel anders. Het is kenmerkend voor de Kanaaleilanden; het is heel anders dan je denkt. Keer op keer.
The Great Outdoors ,,The Great Outdoors staat voor het Buitenleven en Wildernis. Dit ultieme genieten kan al op minder dan drie uur vliegen. De afgelopen maanden reisde ik naar IJsland, Noorwegen, Ierland, Schotland, de Kanaaleilanden en Zweden.”

Corno van den Berg

Of je nu rust zoekt, of liever een pittige kustwandeling wilt maken. Slenteren door een pittoreske havenstad of eilandhoppen. De Kanaaleilanden hebben veel te bieden. De mix van Engelse en Franse invloeden maakt het een unieke bestemming!

De Kanaaleilanden boek je bij Buro Scanbrit
Buro Scanbrit biedt verschillende reizen aan waarbij de eilanden worden gecombineerd. Bijvoorbeeld de Lewis (nu met korting!) of de Helier & Peter reis. De reizen zijn inclusief vlucht, hotels, transfers en ferryovertocht.

Laat je inspireren door …

Wil je iets unieks?
Boek dan een zeilvakantie naar de Kanaaleilanden. Wil je liever op één eiland verblijven, of zelf een reis samenstellen? Buro Scanbrit biedt diverse accommodaties aan op Jersey, Guernsey, Alderney, Herm en Sark. Bijvoorbeeld het Moores Central Hotel op Guernsey of The Royal Hotel in St. Helier. Ontdek net als Corno Jersey of Guernsey op de fiets en boek gelijk de fietshuur bij je reis.

Laat je inspireren door …

Klik hier voor het volledige aanbod van Buro Scanbrit naar de Kanaaleilanden.  

Wil jij ook graag de Kanaaleilanden ontdekken?
Neem dan contact op met Buro Scanbrit.
Website: www.buroscanbrit.nl
Telefoon: +31 (0)20 - 462 10 30
E-mail: info@buroscanbrit.nl
Volg ons op: Facebook en Twitter.