Deel

0
Tweet about this url
Mooiste landschap op aarde

De beroemde Trolltunga (Foto: Buro Scanbrit)

Mooiste landschap op aarde

Noorwegen moet je zelf ooit eens beleven.
Ontdek alle bijzondere reizen naar Noorwegen

Het mooiste landschap ter wereld. Dat is wat je vaak hoort over de Noorse Fjorden. Met unieke attracties als Prekestolen, Kjeragbolten en Trolltunga, de ‘tong van de trol’.

Witte bakkebaarden, bijpassende blauw-witte kleding, een kapiteinspet en een brede glimlach. De kapitein komt even kijken als de historische haven met houten huizen dichterbij komt. Dorpjes zijn spaarzaam in dit deel van Europa. Dit is Ålesund, één van de beste vertrekpunten voor de Noorse fjorden. En aankomstpunt, want de beroemde Hurtigruten stopt er.

Oude postboot
Deze voormalige postboot bracht vroeger de post. En is nu omgebouwd voor toeristen. Dit is dé manier om de fjorden te verkennen. Je mag de boot af, voor een paar uur of een paar dagen. Om daarna weer verder te reizen. Een ideale mix van reizen, genieten, rusten en actief zijn wanneer je dat wilt.


Het stadje Ålesund.

Zelf op onderzoek is ook een van mijn favoriete reisdoelen. Zo kom ik in het onbekende Hjørundfjord, één van de langste fjorden. Het ligt tussen Ålesund en het beroemde Geirangerfjord. Rotsen glijden voorbij, wolken en de zon spelen verstoppertje met elkaar en een zeearend is op jacht naar een maaltje vis.

Werelderfgoed van UNESCO
Alles is een opmaat naar het weidse Geirangerfjord en het ongekend smalle Nærøyfjord staan op de prestigieuze Lijst van Werelderfgoed van UNESCO.

Hier laat Moeder Natuur zien hoe mooi steile rotsen, watervallen en bloemen kunnen zijn. Peddelend in een kajak voel ik me nietig. Dan pas merk ik hoe immens alles is. En het is heerlijk om te werken voor je uitzichten.

Want ja… Actief bezig zijn, dat hoort in dit landschap van elven en trollen. Waar opvallend veel Noren nog in geloven overigens. Je hoort je naam bijna geroepen worden. En als een echo door de bergen glijden. Keer op keer.

Tong van steen
Ik kies voor de Trolltunga. Vanwege de indrukwekkende foto’s die geregeld voorbij komen op Facebook en Twitter. Die wil ik ook maken.


Kajakken in het Geirangerfjord. (Foto: CH/Visitnorway.com)

Een immense tong van steen in een woest landschap. Met daarop piepkleine toeristen; die springen, met hun voeten over de rand hangen of andere extreme capriolen uit halen. Bizar. Ja, dat wil ik ook. De gids kijkt me recht in de ogen aan. En checkt mijn kleding en vooral de schoenen.

Vrouwelijke berggeit
,,Dit is een pittige wandeling van in totaal zo’n tien uur. Maar wat je er voor terug krijgt maakt het goed,“ lacht de vrouwelijke gids. Of eerder: vrouwelijke klimgeit, zo blijkt al snel. Zo lichtvoetig ben ik niet. Gelijk krijgt ze wel. Het is lastig kiezen. Zijn de helblauwe meren of de vergezichten het mooist?

Boven ben ik bekaf, mijn tong hangt bijna op mijn schoenen. Hoe toepasselijk schiet door mijn hoofd. Dit is Noorwegen in optima forma. Je moet dit unieke landschap op diverse manieren beleven. Vanaf het water, bij de watervallen en meren, maar ook vanaf hoogte. Dan komt het tot leven. Ik ook weer, straks. Ik ga even op de tong liggen, de wind door mijn haren en verder niets.


Het Geirangerfjord van boven. (Foto: CH/Visitnorway.com)
The Great Outdoors ,,The Great Outdoors staat voor het Buitenleven en Wildernis. Dit ultieme genieten kan al op minder dan drie uur vliegen. De afgelopen maanden reisde ik naar IJsland, Noorwegen, Ierland, Schotland, de Kanaaleilanden en Zweden.”

Corno van den Berg

Het spectaculaire fjordenlandschap heeft veel te bieden: gezellige oude Hanzesteden, prachtige gletsjers, beboste berghellingen en lange zomerdagen. Alle ingrediënten voor een heerlijke vakantie...

Ontdek bijvoorbeeld het noordelijke fjordengebied tijdens de ‘Terje’ rondreis en bezoek Ålesund. En na de 'Ingunn' rondreis kennen de Hardangerfjord en Sognefjord geen geheimen meer! Klik hier voor het volledige aanbod naar de Noorse fjorden.

Laat je inspireren door …

Overnacht in het Juvet Landscape Hotel
Dit fraaie hotel in Valldal ligt midden in de natuur. De kamers bestaan uit in kubussen verspreid in het bos. Door het grote raam heb je het gevoel in de natuur te slapen.

Laat je inspireren door …

Ontdek Ålesund Actief
Maak een tocht met een RIB boot naar Runde eiland en zie de stad vanaf het water, al rustig rond peddelend door de stad.

Wil jij ook graag Noorwegen ontdekken?
Neem dan contact op met Buro Scanbrit.
Website: www.buroscanbrit.nl
Telefoon: +31 (0)20 - 462 10 30
E-mail: info@buroscanbrit.nl
Volg ons op: Facebook en Twitter.