Deel

0
Tweet about this url
Natuur, steden en whisky

Storr bij zonsopgang. (foto: Mike)

Natuur, steden en whisky

Wil jij ook naar Schotland? Bekijk dan:
Ga lekker actief op pad en ontdek de mooiste plekken...

Een Schot is een natuurliefhebber. Hij is ook wat stug, houdt van ruige landschappen en whisky. Ik had wel een Schot kunnen zijn.

Het regent. Pijpenstelen welteverstaan, maar ook superlatieven in de enige kroeg die ik zie. Al is het meer een omgebouwde keuken zo lijkt het. Dit is een wijk in Glasgow, dat net als Edinburgh en Aberdeen een stad met een eigen sfeer is. En een ideaal begin voor een reis door Schotland. Hier wilde ik vroeger als klein jongetje al heen om het voetbal te ‘beleven’.


Muziek in een bar in Schotland. (foto: JP Endicott)

Een tweetal mannen aan de bar vragen naar de plannen van deze toerist. Want ja, ik zie er wel iets anders uit dan de mooie, verweerde koppen van hen. In mijn beste Engels leg ik uit dat ik de Schotse eilanden, de steden en een forse scheut whisky ga mengen tot mijn lievelingsdrankje.

Dubbele tongval
Op hun beurt proberen de mannen in hun beste Schots mij uit te leggen waar ik dan allemaal heen moet. Maar het geroezemoes en de dubbele tongval maken het er niet makkelijker op. Het groepje muzikanten in de hoek ook niet. Wel gezelliger, want dit is zoals ik Schotland graag zie. En wil ervaren.

Een gevoel dat me opnieuw bekruipt als de volgende ochtend de zon schijnt. De zonnestralen komen als slierten door de wolken met hier en daar een spat blauw. De lage groene vegetatie op de rotsen maakt het tafereel af. Her en der zie je scherp uitstekend gesteente met eindeloze uitzichten over zee.

Ik zou er bijna spontaan van gaan schilderen. Alleen al om het eiland Skye niet te vergeten. Dat eigenlijk An t-Eilean Sgitheanach heet; de gids laat het zingend uit zijn mond komen. Hij heeft er zin in, en ik ook. Dit is zo’n gebied waar je veel over hoort en dus moet je het ook beleven. De wandelschoenen gaan aan, de telefoon uit en het tempo wordt opgevoerd.


Urquhart Castle (foto: Buro Scanbrit)


Het is net Zeeland
Skye is net zo groot als de provincie Zeeland, maar heel anders. Dit is ultiem Schotland, zo zie ik het. De meerdaagse trektocht voert langs de Old Man of Storr, een verweerd rotsblok die het klimaat van Schotland jaar in, jaar uit lijkt te weerstaan. Al zie ik dat overal, zoals ook bij Quiraing.

Volgens de gids zijn de Cuillin Hills nog mooier. Ik laat me over halen en ga op pad. En ja, achter elke berg ligt een meer bizarre rotsformatie, een groenere berg of weidser uitzicht. Of nog een kasteel uit lang vervlogen tijden. Inspiratie om hier te blijven wandelen is geen probleem. Een heerlijk gevoel overvalt me. Ik verdrink bijna in zoveel natuur.

De honderden whiskybrouwerijen openen haar deuren voor liefhebbers. Toepasselijk liggen ze vaak op afgelegen locaties. Het is een duik in de talloze geuren van de ingrediënten. De oude verhalen over het ruige verleden passen ook. Ik loop naar buiten. Het drankje bevalt goed. Ditmaal toost ik alleen, in alle stilte, met een onmetelijke horizon. Ik zeg, proost!


De ruigte van Schotland. (foto: Buro Scanbrit)
The Great Outdoors ,,The Great Outdoors staat voor het Buitenleven en Wildernis. Dit ultieme genieten kan al op minder dan drie uur vliegen. De afgelopen maanden reisde ik naar IJsland, Noorwegen, Ierland, Schotland, de Kanaaleilanden en Zweden.”

Corno van den Berg

Genieten van ruige natuur en helemaal tot rust komen: dat kan in Schotland.

In de Schotse Hooglanden liggen diverse nationale parken, met als hoogste bergtop de Ben Nevis. Diepe meren, middeleeuwse kastelen en steencirkels, de lokale bevolking staat te popelen de bijbehorende legendes te vertellen. En als je de hele dag actief bent geweest is het heerlijk om bij te komen in een van de gezellige pubs. Laat je verrassen door dit geweldige land!

 

Laat je inspireren door …

Faílte! Welkom!
De leukste vakantie naar Schotland boek je bij Buro Scanbrit. Als je er even helemaal uit wilt zijn om strandwandelingen te maken, op zalm te vissen in een snel stromende rivier, whisky wilt proeven of je te laten overdonderen door de prachtige natuur, ga dan op vakantie naar Schotland. Klik hier voor het volledige aanbod naar Schotland bij Buro Scanbrit.

Laat je inspireren door …

Korte vakanties
Ga lekker uitwaaien in Schotland en maak kennis met de ruige natuur en typische Schotse cultuur tijdens een korte vakantie. In een paar dagen krijg je al een goede indruk van deze veelzijdige bestemming!

 

Ongerepte eilanden
Maak de reis 'Islay' naar het uiterste randje van Europa en ontdek de rijke cultuur van de westelijke Schotse eilanden. Je vindt hier ongerepte natuur, een vriendelijke bevolking en een wereld vol magie en mystiek!

Wil jij ook graag Schotland ontdekken?
Neem dan contact op met Buro Scanbrit.

Website: www.buroscanbrit.nl
Telefoon: +31 (0)20 - 462 10 30
E-mail: info@buroscanbrit.nl
Volg ons op: Facebook en Twitter.