Deel

0
Tweet about this url
The Wild Atlantic Way

Een ruïne langs een strand in West-Ierland. (foto: Corno van den Berg)

The Wild Atlantic Way

Wil jij zelf ook de Wild Atlantic Way ontdekken?
Ontdek dan hier hoe...

Zelf de bochtige wegen door bossen en open vlaktes met schapen verkennen. Stoppen in dorpjes. En ruige Ieren en guitige dieren ontmoeten.

De vin komt langzaam naast de boot omhoog, de dolfijn draait zijn lijf en kijkt me met één oog aan. Onze afstand is slechts een meter. Het dier is nieuwsgierig en komt opnieuw naar de boot. Om eronder te duiken, er voor te springen of om te spelen met de luchtbellen uit de motor. En nee het is niet Fungie, die wereldnieuws werd door jarenlang in de haven van het noordelijker gelegen Dingle te verblijven.

De dolfijn bij de boot. (foto: Corno van den Berg)

Zelfs de noeste kapitein van de walvissafari is verrast en maakt foto’s met zijn mobiel. Oh ja, foto's, dat was ik in alle emotie vergeten. De dolfijn geeft me gelukkig nog 15 minuten de tijd, want hij blijft in de buurt. De verhalen kloppen. De wateren hier zijn extreem rijk aan dieren door de Warme Golfstroom. Ik ontmoet een groep grijze zeehonden, zie jan-van-genten als raketten jagen op vis, ontmoet alken op zee en veel meer. Geen walvissen vandaag. Of de vreemde reuzenhaaien, want die worden hier ook nog wel eens gespot.

Op mijn reizen vermijd ik vaak de toeristische plekken van een land, zeker als ik een tweede keer ga. Maar bij Ierland wil ik het nog eens goed over doen, want ik had destijds niet te best weer. Dus doe ik onder meer de Ring of Kerry en het schiereiland Dingle. Lekker dwalen over The Wild Atlantic Way; 2500 kilometer langs de Ierse kust.

Twee grijze zeehonden in Ierland. (foto: Corno van den Berg)

Totaal verregend
Een tijd terug was ik ook in West-Ierland geweest. En totaal verregend, meerdere dagen. Maar nu is het weer erg mooi. De lucht is blauw, aan de horizon is geen wolk te bekennen. Terwijl gisteren de mist nog al mijn zicht ontnam. Ik ga vroeg op pad,  want de beroemde Ring of Kerry ligt er blakend bij.

De goudgele stranden van Ierland; het klinkt wat tegenstrijdig. Op goed geluk volg ik bordjes van stranden met vaak moeilijke namen. En ik word keer op keer aangenaam verrast. Kinderen spelen in het zand, een vrouw laat haar hond zwemmen en enkele Ieren willen hun melkwitte bovenlijf bruinen. Ik loop nog in mijn regenjas, want ja dit is Ierland en het is mei. ,,Ik heb vrij genomen vandaag. Het is 20 graden”, lacht een Ier me toe en hij springt in het ijskoude water.

Puisten in zee
De Skellig Islands, twee puisten in zee waar talloze zeevogels als papegaaiduikers leven. De tocht per boot duurt maar liefst 2,5 uur, wat bij stevige golven een ware uitdaging is. Hier leefden ooit monniken, de ruïnes zijn nog te zien. Eenmaal aan land vallen de guitige vogels letterlijk uit de lucht. Ze laten zich vallen op de graspollen en stuiteren zo over het eiland. Een wonderlijk gezicht. Oh ja, ik moet foto’s maken…


Zo zien de stranden in West-Ierland er uit bij mooi weer. (foto: Corno van den Berg)

Wandelen langs de kust is een echte hobby van me. En in Ierland struikel je over de wandelpaden. Dus gaan de schoenen aan en de benen in beweging. De zeelucht is fris en vult de longen. Hij maakt ook opvallend hongerig dus stop ik bij Portmagee, één van de dorpjes die hier over het landschap liggen uitgestrooid.

The Ring of Kerry is overbekend, maar de eronder gelegen Ring of Beara is nog ruiger, rustiger en het ontdekken waard. Met klinkende namen van dorpjes als Gortgariff, Derreenacarrin en Aughabrack. Ik steek het schiereiland over via de Healy Pass en rij via de donkere bossen, zo de laagvlaktes op en de laaghangende bewolking in.

Vreemd verkeer
Het verkeersbord geeft aan dat ik 100 kilometer per uur mag rijden. Maar de bochtige weg leent zich voor maximaal 60. De verantwoordelijkheid ligt hier overduidelijk bij jezelf. Zo reis ik graag, ook geen route vooraf, geen verplichte stops, niets. En dan kom je vanzelf wel leuke dingen tegen. En dus zoek ik ook de onbekendere delen van de Ierse kust op.

,,Koud?" Een groepje vrouwen duikt het water in. Dit is Lough Hyne, volgens de verhalen heeft dit meer aan de kust het schoonste water van heel Europa. De vrouwen uit de regio zwemmen hier zomers en in de winter. Nu is het 12 graden en het kan 8 graden worden. Dit moeten de echte Ierse vrouwen zijn....

 


Het baken bij Baltimore dat nog steeds wordt gebruikt. (foto: Corno van den Berg)

Ik reis door naar Baltimore in het uiterste zuiden. Ooit werd dit rustige vissersdorpje aangevallen door piraten. De Nederlandse piraat Jan Janszoon van Haarlem leidde in 1631 de aanval. Deze handelaar nam 108 bewoners gevangen en maakte slaven van hen. Inmiddels zijn de piraten alweer eeuwen weg. Tegenwoordig zie je alleen nog maar wegpiraten, omdat ze niet op de linkerbaan blijven rijden. En die komen ook vaak uit Nederland…

Vier seizoenen. Wie door West-Ierland reist zal het herkennen. Laaghangende mist, die overgaat in regen, waarna de zon door breekt. Het hoort bij dit gebied, al zie je altijd zonnige foto's in brochures. Hmm ja, die heb ik nu ook. Zo is Ierland, je kunt hier alle seizoenen meemaken. Elke dag weer.
The Great Outdoors ,,The Great Outdoors staat voor het Buitenleven en Wildernis. Dit ultieme genieten kan al op minder dan drie uur vliegen. De afgelopen maanden reisde ik naar IJsland, Noorwegen, Ierland, Schotland, de Kanaaleilanden en Zweden.”

Corno van den Berg

Stel je voor dat je langs de uiterst westelijke rand van Europa rijdt. De Wild Atlantic Way is een fantastische en indrukwekkende 2500 km lange kustroute in Ierland langs stranden, kliffen, havens en schitterende uitkijkpunten. Ga op avontuur langs de meest wilde, meest boeiende kustroute in de wereld!

Wild Atlantic Way boek je bij Buro Scanbrit
Buro Scanbrit biedt diverse korte vakanties naar de Wild Atlantic Way. Je verblijft dan 3 nachten in een sfeervol hotel of B&B langs de route. Wil je langer verblijven? Combineer dan de verschillende korte vakanties tot een complete reis langs de hele Atlantische kust.

Laat je inspireren door …

Rondreis
Het is ook mogelijk om een complete rondreis door Ierland te boeken, waar de Wild Atlantic Way in is opgenomen, zoals de Flora en de Niall rondreis. Voor de wandelliefhebbers biedt Buro Scanbrit een 5-daagse reis aan over het schiereiland Dingle. Of combineer de mooie landschappen met de heerlijkste eetadresjes in de ‘Good Food Kinsale & Kenmare’ reis.

Klik hier voor het volledige aanbod van Buro Scanbrit naar de Wild Atlantic Way.

Laat je inspireren door …

Ook Ierland en de Wild Atlantic Way ontdekken?
Neem dan contact op met Buro Scanbrit.
Website: www.buroscanbrit.nl
Telefoon: +31 (0)20 - 462 10 30
E-mail: info@buroscanbrit.nl
Volg ons op: Facebook en Twitter.