Deel

0
Tweet about this url
Welkom in Wildernisland

De ondergaande zon op de Vatnajökull. (Foto: Corno van den Berg)

Welkom in Wildernisland

IJsland moet je zelf beleven. Hierbij enkele bijzondere reizen:
Verken IJsland Off-road in een 4WD
Ontdek hoofdstad Reykjavik en omgeving

IJsland. Het had eigenlijk Wildernisland moeten heten. Of Vulkaanland. Of Vreemdland, want op IJsland is alles anders. Een bezoek is als je eerste date. Ietwat nerveus ga je op pad, maar je wordt op slag verliefd.

Die nervositeit is lang gevoed. Als het woord IJsland de afgelopen jaren viel, vlogen geheid de mooiste benamingen om mijn oren. ,,Betoverende, onaangetaste natuur.” Of: ,,Oneindige gletsjers en betoverende maanlandschappen.” Dus als ik dan eenmaal voet aan wal zet zijn de verwachtingen hoog gespannen.

Verwegistan en omstreken
En het werd ook wel tijd. Na jarenlang de wildernissen in Verwegistan en omstreken te hebben verkend heb ik een nieuw motto. Een speurtocht naar superlatieven als bijzondere wildernissen, berggebieden en meer, maar dan dichtbij huis. Op maximaal drie uur vliegen. En IJsland staat als eerste op het lijstje. Als absolute favoriet.

De Vatnajökull, ik struikel al bijna over de naam. Net als over mijn onhandige stijgijzers. Jaja, wijdbeens over het ijs lopen, had de gids vooraf gezegd. Anders gaat je broek er aan. Of erger, dan maak je hard kennis met het ijs. Ik wandel over één van de gletsjertongen van dit ruige vulkaangebied.


Wandelen op de gletsjer. (Foto: Corno van den Berg)

Eén ijsbijl vliegt in het ijs. En nog één, waarna ik mijn voeten met stijgijzers ook in het ijs duw. Pff, weer een halve meter hoger. Ik kijk omhoog langs het opvallend blauwe ijs. Die steile ijsmuur is nog wel erg hoog. Deze briljante sport heet ijsklimmen, en het toneel is een van de vele gletsjerspleten hier. Als ik puffend boven kom voel ik me de 'koning van het ijs'. Het rode licht van de ondergaande zon geeft mijn voldoening extra kleur.

IJsland maakt de avonturier in je los. Oh, en de geheim agent. Want het was James Bond die op het gletsjermeer Jökulsárlón een groepje geboefte uitschakelde. In twee films maar liefst: View to a Kill en recent nog Die another Day. Ikzelf ben in een hevig gevecht verwikkeld met een zeehond die tussen de vreemd gevormde ijsschotsen door zwemt.

In gevecht met een zeehond
Elke keer als ik hem wil vastleggen, duikt hij acuut onder water. Ik geef niet op, en zijn bovenmatige nieuwsgierigheid zorgt er voor dat ik uiteindelijk een foto kan maken. De gids trekt een stuk ijs uit het water. ,,Het is miljoenen jaren oud, dit komt van de gletsjers en drijft uiteindelijk de zee in. Wie wil er eeuwenoud ijs in zijn whiskey?”

Eeuwenoud ijs voor in een drankje. (Foto: Corno van den Berg)

Het drankje is een heerlijk opwarmertje. Dat was de zeehond ook. Maar nu volgt het echte werk; een walvissafari. De kapitein lepelt de soorten op die zich hier geregeld laten zien. ,,De dwergvinvis, de witsnuitdolfijn, de bruinvis en natuurlijk de bultrug. Maar ook bijzondere soorten als de gewone vinvis en de Noordse vinvis. En soms de orka.”

Oke, ik ben meer dan overtuigd en tuur over de reling. Vogels als de kleurrijke Jan-van-Gent, guitige papegaaiduikers, de malle zeekoet en lompe aalscholver vliegen voorbij. Net als talloze meeuwen, maar die grijze veelvraten hebben niet echt mijn interesse. Het regent bijna walvissen, ik weet soms niet waar ik moet kijken. En klikken al helemaal niet, ik ben toch te laat. Ja, dit is echt een ‘whale hotspot’.

Superlatieven
De planning is perfect. Na alle excursies loop ik door het ruige binnenland van IJsland. Geen bomen, wel korstmossen die de rotsen kleuren. Met onderweg genoeg tijd om na te denken over wat ik heb meegemaakt. En te voelen. Terwijl ik geniet van dit landschap schieten de overbekende superlatieven van vrienden me te binnen. Wolken hangen voor de steile bergen, de wind is gaan liggen. Ik ook maar even, met de ogen open. IJsland wil ik me herinneren, heel lang.

Een walvissafari op IJsland. (Foto: Buro Scanbrit)
The Great Outdoors ,,The Great Outdoors staat voor het Buitenleven en Wildernis. Dit ultieme genieten kan al op minder dan drie uur vliegen. De afgelopen maanden reisde ik naar IJsland, Noorwegen, Ierland, Schotland, de Kanaaleilanden en Zweden.”

Corno van den Berg

Houd je van een actieve vakantie met natuurspektakel, dan ben je hier op de goede plek. Want IJsland zelf is óók actief: vulkanen veranderen het gezicht van het eiland continu. Er zijn gletsjers, veelkleurige lavavelden, huizenhoog spuitende geisers maar ook vriendelijke groene dalen.

Pak een 4WD, trek erin rond en kijk je ogen uit! En duik eens in het warme water van de beroemde Blue Lagoon na een dag swingend Reykjavik. IJsland houd je graag bezig!

Wil jij ook graag IJsland ontdekken?
Neem dan contact op met Buro Scanbrit.
Website: www.buroscanbrit.nl
Telefoon: +31 (0)20 - 462 10 30
E-mail: info@buroscanbrit.nl
Volg ons op: Facebook en Twitter.