Deel

0
Tweet about this url
Scherenkust en Dalarna ...

Het rustieke binnenland van Zweden. (foto: Buro Scanbrit)

Scherenkust en Dalarna ...

Zweden moet je ooit eens hebben bezocht. Wil je dat ook?
Bekijk dan de mooiste reizen

Zweden verrast. De talloze eilanden voor de kust en het binnenland vormen een ideale mix om actief bezig te zijn. Vol bijzondere ontmoetingen.

Een pootafdruk van een beer. Een Europese bruine beer. Het zien geeft een wonderlijk gevoel. Je hoopt er op, maar tegelijkertijd schrik je ook wel. Het grootste roofdier van Europa loopt hier ook. Ik betrap mezelf er op dat ik om me heen kijk. Naar een glimp van deze machtige dieren. Maar ik zie niets. Jammer en geruststellend tegelijk.

Zweden heeft de grootste berenpopulatie van Scandinavië. En misschien wel ter wereld. Dus de kans er hier één tegen het lijf te lopen is aanwezig. Dit is het relatief onbekende Fulufjället Nationaal Park; wildernis in Midden-Zweden. Ik ben op zoek naar dieren en de midzomernachtzon; de volgorde maakt me niet zoveel uit.


Een eland in Zweden. (foto: Buro Scanbrit)

Het pad voert langs rivieren, berkenbossen en veel moerassen. Een groot en uitbundig gebied. In het ritme van mijn voetpassen dwalen mijn gedachten af. Waarom hebben wij dit soort natuur niet in Nederland? Komt dat door het klimaat? Plotseling steekt een eland over het pad.

Even kijkt hij naar me om daarna op zijn gemak verder te sjokken. Opnieuw schiet een vraag door mijn hoofd. Waarom lopen er bij ons eigenlijk geen elanden? Ander landschap, ander voedsel? Mijn gedachten gaan los. Dit is een heerlijk gevoel; vrij. Midden in de vrije natuur een vrije geest…


De bekende rode huisjes van Dalarna. (foto: Buro Scanbrit)

Dalarna, de kenner weet dan genoeg. Dit is de regio van de kenmerkende rode huisjes, het alom aanwezige groen van de bossen, de vele meren en de zon die niet onder gaat in midzomer. Oh, en de bewoners die trots zijn op hun Zweedse tradities, hun handwerk en nijverheid.

Handwerk die vooral bekend is van het Dalapaard. Dit is een uit hout vervaardigd paardje dat al sinds de 17e eeuw symbool staat voor het landschap van Dalarna. En inmiddels populair is in heel Zweden. En ook bij toeristen. Je kunt zien hoe ze met de hand worden gemaakt en beschilderd in een museum in Nusnäs. Al snel merk ik dat ik de vaste hand mis daarvoor. En het geduld.

Een scheer. Wat een gek woord. En wat is het? Het woordenboek rept over een klein rotsachtig eiland. Ja, daar ligt de Zweedse kust vol mee. Al heeft Zweden vooral groepjes eilanden.  Daarom wordt het ook wel de Scherenkust genoemd. Die ze in het oosten hebben, maar ook in het westen en rond de hoofdstad Stockholm.


De beroemde scherenkust van Zweden. (foto: Buro Scanbrit)

Begroeiing is schaars op de eilandjes. Het klimaat alsook het zoute zeewater maakt het voor planten en struiken bijna onmogelijk. Je kunt dit gebied het beste per kajak ontdekken. En met de midzomernachtzon kun je dit 24 uur lang doen. Met mooi, zacht licht.

Lekker actief, en het is een mooi contrast met het binnenland. Door de rotsen vallen de golven mee en kan ik veel om me heen kijken.  Een zeearend vliegt over en een paar zeehonden laten zich zien.
De gids vraagt wat ik de rest van de dag wil doen. Wil ik aan land om te wandelen? Wil ik een lunch maken boven een kampvuur? Of kamperen ergens? Ik heb direct keuzestress. ,,Zweden kent het Allemansrecht, waardoor je als toerist bijzondere rechten krijgt,” zegt hij glimlachend.

,,Je mag je vrij over andermans land of water bewegen, zolang dit geen ongemak voor de eigenaar veroorzaakt. En je mag enkele dagen kamperen met een tent op het land van een ander, al is het netjes vooraf om toestemming te vragen. Je mag bloemen, bessen en paddenstoelen plukken voor eigen gebruik. Een kampvuur mag ook, behalve als er een vuurverbod geldt.” Hmm, dit is eigenlijk de ultieme vrijheid. Ik blijf hier nog maar even.
The Great Outdoors ,,The Great Outdoors staat voor het Buitenleven en Wildernis. Dit ultieme genieten kan al op minder dan drie uur vliegen. De afgelopen maanden reisde ik naar IJsland, Noorwegen, Ierland, Schotland, de Kanaaleilanden en Zweden.”

Corno van den Berg

Op zoek naar ongerepte natuur, rust en ruimte? Ga dan naar Zweden! Buro Scanbrit biedt diverse reizen voor een ontspannen vakantie in de natuur.

Zweden is geliefd bij families met kinderen en ook als je lekker actief bezig wilt zijn dan biedt Zweden volop mogelijkheden. Fietsen, kanoën, een houtvlot bouwen of op zoek naar elanden en bevers, het is allemaal mogelijk. Klik hier voor het volledige aanbod naar Zweden bij Buro Scanbrit.

Laat je inspireren door …

Familievakantie met korting
Zweden is ook zeer geschikt voor gezinnen met kinderen. Er is veel ruimte voor spannende en stoere activiteiten zoals mountainbiken, kanoën of survivaltochten. Sta oog in oog met een eland tijdens een elandensafari of een beer bij een bezoek aan het Orsa Berenpark. Boek nu de rondreis Lars met € 100 korting.

Laat je inspireren door …

Ga bruine beren spotten
Altijd al beren in het wild willen zien? Tot en met juli kun je in Lofsdalen met een ervaren gids op zoek naar de bruine beer. Vanuit een wildernishut zijn de beren te zien in hun natuurlijke leefomgeving. De excursie (incl. 1 overnachting) is te boeken bij een verblijf in Lofsdalen Stugby.

Laat je inspireren door …

Doe een kanovakantie
Hou je van de natuur en ben je sportief, dan is een kanotocht de manier om je vakantie door te brengen. Het Glaskogen natuurgebied in de provincie Värmland is hét kanogebied van Zweden. Talloze meren, rivieren en beekjes staan hier met elkaar in verbinding en vormen een waar eldorado voor de kanoliefhebber. Bekijk hier het aanbod kanovakanties van Buro Scanbrit.

Wil jij ook graag Zweden ontdekken?
Neem dan contact op met Buro Scanbrit.
Website: www.buroscanbrit.nl
Telefoon: +31 (0)20 - 462 10 30
E-mail: info@buroscanbrit.nl
Volg ons op: Facebook en Twitter.