Deel

0
Tweet about this url
Champagne bij de boer

Champagne bij de boer

Trentino biedt talloze bijzondere excursies, zoals:
Kijk zelf maar eens....
Agriturismo in Trentino
Slapen als Sisi

De naam doet anders vermoeden. Bij Ferrari denk je eerder aan snelle sportauto’s, dan aan champagne. Althans bij mij, want dit champagne-merk wint prijs na prijs. Ik volg een rondleiding, die wordt verkocht als proeverij. Alsof ze weten waar de meeste mensen voor komen. Het is als een kijkje in de keuken, en in de bar…

Het klinkt wat raar. De Champagne is officieel geen Champagne. Want het komt niet uit die streek, zelfs uit een ander land. Maar Giulio Ferrari had een droom. Hij wilde in Italië een bijzondere wijn creëren.

Die geïnspireerd was op de beste Franse Champagne. En deze 'spumante' wordt bij officiële wedstrijden geregeld hoger gewaardeerd dan die uit de streek zelf. Wat best opvallend is.

 

 

De Wall of Fame bij binnenkomst spreekt boekdelen. De ene oorkonde na de andere hangt aan de muur. Met lovende woorden over het bouquet, de geur en natuurlijk de smaak. Gelukkig hebben ook andere grote jongens als Moët & Chandon en Mercier prijzen gewonnen, maar het is een strijd die ook bij de liefhebbers leeft. Je houdt van de ene of de andere. Ik stap binnen bij Ferrari net buiten Trento en laat me graag overhalen.

Het lastige is dat over smaak te twisten valt, alleen is het niet te omschrijven. Tijdens de tour door de kelder laat de oenoloog veel termen vallen die relatief vaag zijn. Is de wijn amberkleurig, strogeel of groenachtig? Is de wijn zwaar, fruitig of fris? En neigt de smaak naar rode vruchten of meer naar geroosterd brood? Euh, goeie vragen, denk ik.

 

 

Na anderhalf uur weet ik veel meer over champagne. Het duizelt zelfs een beetje. Sterker nog, de overdaad aan informatie moet even worden weggespoeld. En natuurlijk kun  je na afloop goedkoop een fles kopen. Maar erg is het niet, de smaak is ‘vol, krachtig en tongstrelend’ zoals de gids het mooi omschreef.

De drie varkens komen aangehobbeld. Ze knorren blij in de modder. Ganzen duiken weg voor mijn voeten en wat paarden spelen in de wei. Welkom op de eco-farm, midden in de heuvels van Trentino. Opnieuw een rondleiding, maar nu door een ecologische boer. Over agriturismo: oftewel hoe ze kaas maken, brood en diverse soorten vlees. Alles wordt opgediend met melk en een alcoholische versnapering. Dat is de enige overeenkomst met de morgen, voor de rest is het contrast groot… Heerlijk.
Op bezoek in Trentino ,,Trentino kende ik vanwege de ruige Dolomieten. Maar de groene valleien verrasten me. Ze bieden een bonte mix van fiets- en wandelpaden en wilde natuur. Maar ook lekker eten & drinken en luxe."

Corno van den Berg

Ontdek Trentino

De regio Trentino ligt in het noorden van Italië. Betoverend zijn de beroemde meren zoals Molveno, Ledro, Caldonazzo en Levico. Stuk voor stuk met glashelder schoon water. Het zijn slechts enkele van de honderden meren waardoor Trentino ook wel 'Klein Finland’ wordt genoemd.

Met een rugzak en bergschoenen aan door bergen en dalen trekken. Midden in sprookjesdorpen terecht komen. En genieten van eindeloze uitzichten en landschappen met grillige spitsen, torenhoge rotsen, kastelen, wijn- en fruitgaarden. Er zijn ongebaande paden genoeg.

Dit is een goede plek om te genieten van het buitenleven. Trentino betekent wandelen of trekken, fietsen of klimmen, zwemmen, windsurfen, varen en roeien op één van de vele meren.

En wil je eens bijzonder kamperen? Dat kan aan een meer of midden in de bergen. De beste plek is het hart van de Dolomieten. Dat wordt omgeven door talloze meren. Maar er zijn meer toplocaties om je tentje op te slaan.

De spreekwoordelijke gastvrijheid van deze provincie heeft zich aan alle moderne behoeften aangepast. Met typische Italiaanse maaltijden, maar ook veel lokale gerechten. Tot slot zijn er steden als Trento en dorpen als Valsugana, waar je goed kunt uitrusten of het verleden kunt ontdekken in de musea, festivals en meer.

Proef zelf de smaak van Italië
Trentino is een gebied dat je zelf moet ervaren. Kijk zelf.

Deze special is gemaakt naar aanleiding van een bezoek aan Trentino.