Deel

0
Tweet about this url
Mijmeren langs meren

Mijmeren langs meren

Iedereen kent meren als Lago Maggiore, Lago di Como en Lago di Garda. Maar het noorden van Italië telt talloze andere, kleinere meren. Waar je simpelweg het dagelijkse leven kunt aanschouwen, kunt wandelen of mijmeren.

Het water is extreem helder en heerlijk koel aan de voeten. Ik zie de bodem, spot her en der enkele waterplanten en bergforellen die schichtig weg schieten. Voor mijn silhouet of mijn voeten? Zuchtend als een oude man kijk ik om me heen. Het meertje is opvallend klein, slechts vijftig meter lang en dertig meter breed. Maar toch erg genietbaar.

Het is één van de tientallen kleine meren die hier liggen. In een fraai decor. Het ligt tussen de heuvels van Trentino. Met her en der wat rotsen, die lijken gedrapeerd te zijn in het landschap. En talloze loof- en naaldbomen die vechten om een plekje bij het water. Al met al, verfrissend en mooi tegelijk. Die je zomaar tegen kunt komen op een wandeling, fietstocht of een rit met de auto.

 

 

Ik ga op zoek naar de grotere meren, zoals Lago di Molveno, Lago di Caldonazzo, Lago di Giustina en Lago di Ledro. Mooie namen, maar ik had er nog nooit van gehoord. Ze zijn enkele kilometers groot en vormen het middelpunt van het leven hier. Trekpleisters voor opvallend veel mensen. Zeker op de dagen dat de zon zich laat gelden.

Een dagje aan het meer. Er zijn slechtere dingen te verzinnen. Ik ga zitten en zie oudere mannen langs het meer lopen op de boulevard van Molveno. Breed gebarend en druk discussiërend. Dit is hun dagelijkse ochtendgymnastiek. Ze slenteren op hun gemak naar de kleine plaatselijke markt. Zoals waarschijnlijk elke week.

Net als de visser, die zijn vangst laat zien. Deze zoetwatervissen komen mij bekend voor: het zijn diverse soorten forel en baars. Het meer van Molveno is beroemd om zijn verse vis. Dit meer valt vaker in de prijzen. Het goudgele strand kreeg in 2010 vijf vlaggen van de Guida Blu di Legambiente, de maximale erkenning toegekend aan de beste standen.

De winnaar is vooral de bezoeker, want het decor van deze strand- en bergbestemming is zeker bijzonder. Dit 4,4 km bij 1,5 km brede meer heeft opvallend blauw water. Een mooi contrast met de groene bomen er omheen en de witte rotsen her en der. Iets verderop komen de eerste gezinnetjes aan op het goudgele strand.

 

 

In de uren die volgen verschijnen kleine zeilbootjes op het water. En felgekleurde kano’s, terwijl enkele jongeren proberen te windsurfen. Maar de wind is te zacht vandaag. Mijn tocht gaat verder naar het Lago di Caldonazzo. De oostoever is onbewoond en ruig. Aan de noordelijke kant ligt het gehucht San Cristoforo al Lago.

In het westen en zuiden liggen stadjes als Calceranica al Lago en Caldonazzo. Met zwemstranden. Het water is in de zomer warm; zo’n 22 tot 25 graden. Twee kilometer oostelijker ligt het kleinere Meer van Levico. De twee waterpartijen zijn gescheiden door een bergketen, maar onderaards zijn deze meren via grotten verbonden. Zoals alles hier met elkaar is verbonden.

Het Ledromeer is het kleine broertje van het overbekende Gardameer. Dit meer is vooral in de zomer dé plek. En nog niet ontdekt door het grote publiek. Door de hogere ligging van ongeveer 600 meter is het hier in de zomermaanden aangenaam vertoeven. Je slaat twee vliegen in één klap: je ontwijkt de drukte en de warmte.

Aan het einde van dag ga ik zitten op een bankje. En mijmer ik over het water, het laatste daglicht en het leven hier. Het Como-meer, of het Gardameer en het Lago Maggiore hebben de naam. Maar ook de drukte. Hier is het relaxt, minder druk en zeker in het voorjaar typisch Italiaans. Ik blijf nog even zitten.
Op bezoek in Trentino ,,Trentino kende ik vanwege de ruige Dolomieten. Maar de groene valleien verrasten me. Ze bieden een bonte mix van fiets- en wandelpaden en wilde natuur. Maar ook lekker eten & drinken en luxe."

Corno van den Berg

Klein Finland in Italië

297 bergmeren
Met bijna 300 meren en vele watervallen, bergstromen en rivieren wordt Trentino ook wel ‘Klein Finland’ genoemd. Het noordelijkste puntje van het grootste en wellicht ook bekendste meer van Italië, het Gardameer, is deels gelegen in Trentino. De gezellige plaatsen Riva del Garda en Torbole zijn een waar paradijs voor windsurfers.

Andere, voor de Nederlander bekende meren zijn het meer van Caldonazzo (grootste meer van Trentino) en het meer van Levico. Rondom de meren van Trentino zijn talloze campings gelegen en uiteraard bieden de meren volop gelegenheid om watersporten uit te oefenen. Lees verder voor meer watersportpret.

Actief of ontspannen
De bijna 300 meren van Trentino kleuren het groene berglandschap en zorgen bovenal voor verkoeling en volop vertier. Vooral de grotere meren zoals het Gardameer en de meren van Caldanazzo, Levico en Ledro vormen een ideale ‘speeltuin’ voor watersporters.

Deze special is gemaakt naar aanleiding van een bezoek aan Trentino.