Deel

0
Tweet about this url
Speel met je zintuigen

Speel met je zintuigen

Wie van lekker eten houdt kan zich hier uitleven.
Slaap eens in een berghotel
Ontdek de diverse keukens
Osteria Tipica Trentina

De vogelverschrikker kijkt me aan. Althans zo voelt het. De Italiaans uitziende vrouw is fraai aangekleed en moet de bloemen en groenten beschermen. In veel delen van Trentino is het maken van een vogelverschrikker tot kunst verheven. Want met een mooie vogelverschrikker kun je vogels verjagen en toeristen trekken. Sterker nog, er is zelfs een museum van vogelverschrikkers.

Trentino is een klein gebied in het noorden van Italië. Beroemd vanwege de Dolomieten, geroemd vanwege de relaxte sfeer en het eten. De steile bergen behoren sinds kort tot het Werelderfgoed van Unesco, maar het wordt nog niet platgelopen door toeristen. Hier ligt de authenticiteit nog op straat. Wat vreemde gevolgen voor mij heeft. Ik betrap mezelf er op de gehele dag aan eten te denken.

 

 

Mijn blik dwaalt van de wijngaarden naar de koeien op de achtergrond. Hmm, een wijntje en een stukje kaas zou er wel in gaan. Ik fiets verder en voel de wind. Het riviertje stroomt naast de weg, twee vissers begroeten me met een knik. Ja, de beroemde forellen hier, die lust ik ook wel. Het is duidelijk, Trentino prikkelt de zintuigen. Op een overweldigende manier.

Maar voordat ik de geneugten van de Italiaanse keuken wil ervaren dwaal ik door Trento, dat ook wel Trente wordt genoemd. Een stad met een Keltisch verleden, al is daar weinig van terug te vinden. De Romeinen veroverden het van de Kelten en doopten het Tridentum, naar de drie omliggende heuvels: Doss Trent, Sant'Agata en San Rocco.

Later was het eeuwenlang de zetel van het zelfstandige prinsbisdom Trente, en ook een Oostenrijkse stad. Na de Eerste Wereldoorlog werd het aan Italië afgestaan. Maar het meest bijzonder zijn wel de ondergrondse Romeinse fundamenten bij palazzo Lodron, waar moderne theaters en kroegen op zijn gebouwd.

Dolend tussen de oude Romeinse huizen dwalen mijn gedachten opnieuw af. Hoe kan het ook anders: de Romeinen hadden zelfs cafetaria’s. Hier maakten ze snelle snacks voor reizigers. En er zijn veel reizigers, want vandaag is het St. Vigilio Festival. Met Middeleeuwse feesten, parades van koningen en koninginnen, edelmannen, werkvolk en harlekijnen. En iedereen lacht. Het is opnieuw een feest voor de ogen. En oren, want muziek is continu hoorbaar.

 

 

Als dan eindelijk de gerechten voor me staan te dampen en te geuren, nemen de zintuigen het helemaal over. De rode wijn is een lokale Marzemino, fruitig, maar smaakvol. En Trentino spek, dat als voorafje lekker weg kauwt. De tafel puilt uit, het is teveel om op te noemen. En om op te eten, dat ook.

De ober komt langs en benadrukt dat alles dagvers is. Ik begrijp nu ook ineens waarom ze hier zoveel vogelverschrikkers hebben. Dat lekkere eten wordt overal vers geteeld. En dat proef je. Ik zucht, dit moet het ‘goede leven’ zijn, of zoals ze hier zeggen: La Dolce Vita. Proost!
Op bezoek in Trentino ,,Trentino kende ik vanwege de ruige Dolomieten. Maar de groene valleien verrasten me. Ze bieden een bonte mix van fiets- en wandelpaden en wilde natuur. Maar ook lekker eten & drinken en luxe."

Corno van den Berg

Lekker eten

Lekker eten ‘on the road’
Het landschap van Trentino leent zich voor prachtige tochten op de fiets, met de auto of op de motor. Met de uitdagende haarspeldbochten en het prachtige uitzicht, kun je waarschijnlijk de hele dag wel blijven touren.

Het goede leven
Vergeet echter niet af en toe te stoppen voor een Italiaanse cappuccino of om te genieten van de befaamde Italiaanse keuken. Wanneer je kiest voor een eetgelegenheid die het logo 'Osteria Tipica Trentina' draagt, proef je letterlijk en figuurlijk het goede leven van de streek.

De aangesloten bistro’s en restaurants gebruiken verse ingrediënten uit te regio en serveren maaltijden met eeuwenoude receptuur. Je moet het proberen om er over mee te kunnen praten.

Proef de smaak van Italië
Trentino staat onder andere bekend om de appel, de honing, de kaas en uitstekende wijnen & spumante. Oneindig groot is de keuze aan restaurants, agritur (vakantieboerderijen) en berghutten waar je kunt genieten van de specialiteiten uit de regio.

Deze special is gemaakt naar aanleiding van een bezoek aan Trentino.