Deel

0
Tweet about this url
De Rockies: Banff & Jasper

De Rockies: Banff & Jasper

Dit deel van Canada moet je beleven. De mogelijkheden zijn zeer uitgebreid, hierbij enkele tips.
Maak excursies in Banff
Vind zelf een passend hotel in Jasper
Slaap in het beroemde Fairbank Hotel

Overweldigende natuur, machtige gletsjers, majestueuze bergen, enzovoort. Je komt superlatieven te kort. Net als ogen om het te bekijken. Of geheugen om het op te slaan, mentaal en digitaal.

Overal zie ik ijs, op talloze plaatsen ligt nog sneeuw. Mijn voeten zakken ver weg in het witte goedje. En het is al half juni. Af en toe laat de zon zich zien, maar wolken verhullen veel van de omgeving. Het is overduidelijk voorjaar bij de beroemde Athabasca-gletsjer in de Rocky Mountains.

De gletsjer is onderdeel van het immense Columbia Icefield, dat als een deken over de bergen ligt. De gletsjers hebben mooie namen, zoals Crowfoot Glacier, omdat hij ooit drie vertakkingen had en dus op een kraaienpoot leek. Ooit ja, want ook hier zijn de gletsjers aan het 'terugtreden'. De klimaatverandering slaat keihard toe. Bordjes met de voormalige ijsgrens laten zien hoe hard het gaat.

De Rocky Mountains in Canada maken je als mens nietig. Waar je ook kijkt, steile pieken beheersen het decor. De voorgrond bestaat uit naadbomen met her en der een loofboom. Rivieren voeren met veel geraas het vele gletsjerwater af. Om te eindigen in een van de talloze meren hier, waarna nieuwe rivieren beginnen.

Banff National Park, Jasper National park, Yoho National Park en Kootenay National Park. Maar liefst vier nationale parken liggen hier naast elkaar. Een gebied van 20.585 km2, één van de grootste natuurgebieden ter wereld. Ze vormen het hart van de Canadese Rockies. Een magneet voor wandelaars, trekkers en natuurliefhebbers, die te voet en per auto het immense gebied verkennen.

De route is eenvoudig. Bijna iedereen start in het plaatsje Banff. Hun introductie met dit gebied zijn attracties als Lake Louise, Moraine Lake en de Bow Valley Parkway, een goede plek om dieren tegen te komen. Om vervolgens langzaam omhoog te rijden via de Icefields Parkway diep in de wildernis van Jasper NP.

Mijn ogen dwalen over Peyto Lake. Dit meer wordt vaak beschouwd als één van de mooiste ter wereld. Naast een bijzondere ligging tussen de bossen en bergen komt dit vooral door de intense blauwe kleur. De rivieren voeren veel smeltwater aan dat door de rotsen loopt. En door de vele mineralen heeft het een felblauwe tint. Zelfs nu hij nog grotendeels bevroren is.

Alle nationale parken zijn Amerikaans (of Canadees) ingericht. Veel attracties hebben een parkeerplek langs de weg, waarna je een goed onderhouden pad kunt volgen. Van honderden meters tot enkele kilometers. Wie graag het grote publiek achter zich laat kan een langere wandeling maken. Naar bijvoorbeeld de Amethyst Lakes, of Glacier Lake. Je hebt keuze genoeg.   

Het valt niet mee alles te verwerken. Ik rust uit in de Hot Springs van Banff en denk over alles wat op mijn netvlies is verschenen. Tijdens deze reis kom ik steeds iets nieuws tegen. Na elke berg, elk meer of bocht. En de reis is pas begonnen …
De ruigte van West-Canada ,,Ik start in de Rocky Mountains; in de nationale parken Banff en Jasper. Een wereldberoemd decor van bergen, meren en gletsjers. Het einddoel is de Grote Oceaan. Een rit van meer dan duizend kilometer. Dit is een heuse ode aan de natuur.''

Corno van den Berg

Maak een 16-daagse autoreis
Een reis voor wie West-Canada op een rustige manier, maar met een actieve inslag, wil verkennen. Op elke bestemming kunt u diverse excursies ondernemen. De nationale parken van Banff en Jasper, Wells Gray en Pacific Rim op Vancouver Island ontbreken tijdens deze reis niet. Tevens zijn er vele minder bekende, maar niet minder fraaie, plekjes opgenomen in deze reis. Het programma biedt alle ruimte voor zowel rustig reizen en veel zien, als voor actief bezig zijn in de vrije natuur.

Highlights:
→ Wildlife in Banff en Jasper National Park
→ Helderblauwe meren en ruige bergen in de Rocky Mountains
→ Watervallen en uitgestrekte bossen in Wells Gray Provincial Park
→ Tyax Mountain Resort & Spa in Gold Bridge
→ Mogelijkheid tot bijboeken van excursiepakket.

Alles weten over prijzen en beschikbaarheid van deze reis?

Ga kijken: Highlights of West-CanadaWaarom Tenzing Travel?
Tenzing Travel is al 20 jaar op rij verkozen tot dé beste specialist in Verre Reizen en heeft meer dan 100 jaar ervaring met het organiseren van de meest uiteenlopende reizen voor de meest uiteenlopende reizigers.
Met onze jarenlange ervaring hebben wij de mooiste routes en de beste selectie van hotels gemaakt, overal ter wereld. Kijk ook voor meer informatie over onze andere reizen op www.tenzingtravel.nl. Of haal de brochure in één van onze Travelshops in Amsterdam, Den Haag en Haarlem.

Deze special is gemaakt in samenwerking met Alberta, British Columbia en Kuoni. Copyright teksten en fotografie: Corno van den Berg