Deel

0
Tweet about this url
Maak unieke excursies

Maak unieke excursies

West-Canada heeft een aantal unieke excursies. Met name om de natuur te beleven, met volle teugen. Ze kosten behoorlijk wat geld, maar het voelt dan ook alsof je in een natuurdocumentaire zit.

Een boottocht in de Knight Inlet laat op één dag maar liefst 6 grizzlyberen zien en 5 zwarte beren. Die een maaltijd zoeken op het net drooggevallen wad in de fjorden. Waaronder moederberen met jongen, maar ditmaal zit ik veilig op een bootje. In september is hier een ander spektakel te zien als de diverse soorten zalmen hun geboorterivieren op trekken om te paaien. De beren wachten ze simpelweg op. Om de grootste schranspartij van het jaar te beleven. Dieren zijn niet zo kieskeurig.

Het is een heerlijk gevoel. Ik zit voorop het kleine bootje en vaar door de fjorden van Canada, die ze hier 'inlets' noemen. Geen huis, geen weg, geen mensen. Dus speur ik naar dieren in deze immense wildernis. Het is erg vroeg in de ochtend en fris. Een paartje zeearenden zit in de boom hun luidruchtige jongen te voeren.

Plotseling hoor ik geplons. Een zwarte beer zwemt naar de overkant van het kanaal. Om zich op de oever uit te schudden en naar ons te kijken. Schipper Derek Kyostia kijkt me aan. Dit heeft hij ook niet zo heel vaak gezien. En door juist deze afwisseling houdt hij van zijn baan als gids.

Op dezelfde dag zie ik een moedergrizzlybeer met haar twee jongen eten zoeken langs het water. Ze tilt af en toe een steen op om zeedieren te verrassen. De jongen spelen met elkaar en doen hun moeder na. Af en toe kijken ze me aan, maar erg veel indruk maakt het niet, onverstoorbaar gaan ze door.

Iets verderop jaagt een andere moederbeer agressief haar eigen jong weg; ze moet op eigen benen staan. We komen ook een immens grizzlymannetje tegen. Geregeld steekt hij zijn neus in lucht. ,,Hij is op een missie,” lacht Derek. Het is het paarseizoen, dat is duidelijk.

Hij noemt het een 'soap'. Hij kent alle dieren door en door en kent hun dagelijkse beslommeringen. Diverse groepjes dolfijnen spelen in het water en bij terugkomst wacht een Amerikaanse nerts ons op bij de pier. Zomaar een 'dagje natuurdocumentaire' in het echt in Canada. En wat je te zien krijgt verschilt dus per seizoen. Met de zalmentrek en het bijbehorende vreetfestijn als absolute hoogtepunt.

De landingsbaan wordt gevormd door het water. Een vlucht met een watervliegtuig in dit deel van de wereld is de meest handige manier om te reizen. Want hier is veel water, zowel in de Rockies als aan de kust. En je kunt op deze manier een meer letterlijk aandoen. Terwijl het landschap vanuit de lucht helemaal je verbeelding te boven gaat. Wie de kans krijgt dit te doen, moet het eens proberen.

De rugvin van het immense mannetje steekt fier boven het water uit. Maar ik zie er nog wel twintig, waaronder een vrouwtje van maar liefst 100 jaar. Dit is waarvoor veel toeristen naar Vancouver Island komen: orka's. In augustus en september zijn in het noordelijke alsook het zuidelijke deel van het eiland soms wel honderd dieren te zien. Ze wachten de diverse soorten zalmen op die de rivieren op willen klimmen om te paaien.

Een jong springt speels uit het water, met een bommetje als gevolg. Diverse orka's laten zien wat 'spyhopping' inhoudt. Met hun snuit komen ze verticaal uit het water om te zien wat er om hen heen gebeurt. Alsof ze publiek wel waarderen. Net als ik hun aanwezigheid kan waarderen. Ademloos.

Het zijn slechts enkele voorbeelden van de vele excursies die je hier kunt maken. Er zijn ook 'Wildlife Tours', waarbij je zeeotters, walvissen, zeehonden en meer kunt zien. Maar je kunt hier ook 'Whale Watching' doen om zo bultruggen, grijze walvissen en meer te spotten. De keuze ligt bij jezelf, maar zorg wel dat je de tijd neemt voor West-Canada.  
De ruigte van West-Canada ,,Ik start in de Rocky Mountains; in de nationale parken Banff en Jasper. Een wereldberoemd decor van bergen, meren en gletsjers. Het einddoel is de Grote Oceaan. Een rit van meer dan duizend kilometer. Dit is een heuse ode aan de natuur.''

Corno van den Berg

Maak een 20-daagse autoreis
De ultieme ‘reis in stijl’! Tijdens deze reis maakt u kennis met al het moois en goede dat het westen van Canada te bieden heeft. Prachtige, ongerepte natuurgebieden die uitnodigen tot tal van actieve bezigheden, enerverende multiculturele wereldsteden en spectaculaire fauna waaronder walvissen en beren. En dat terwijl u verblijft op unieke locaties in even bijzondere lodges en resorts.

Highlights:
→ Luxe en sfeervolle lodges en hotels gedurende de reis
→ Canadese gastvrijheid
→ Lac La Hache
→ Gold Bridge
→ Pacific Rim National Park

Alles weten over prijzen en beschikbaarheid van deze reis?

Ga kijken: Highlights of West-CanadaWaarom Tenzing Travel?
Tenzing travel is al 20 jaar op rij verkozen tot dé beste specialist in Verre Reizen en heeft meer dan 100 jaar ervaring met het organiseren van de meest uiteenlopende reizen voor de meest uiteenlopende reizigers.
Met onze jarenlange ervaring hebben wij de mooiste routes en de beste selectie van hotels gemaakt, overal ter wereld. Kijk ook voor meer informatie over onze andere reizen op www.tenzingtravel.nl. Of haal de brochure in één van onze Travelshops in Amsterdam, Den Haag en Haarlem.

Deze special is gemaakt in samenwerking met Alberta, British Columbia en Kuoni. Copyright teksten en fotografie: Corno van den Berg