Deel

0
Tweet about this url
Ontdek Vancouver Island

Ontdek Vancouver Island

Enkele tips voor we Vancouver Island wil bezoeken.
Het diverse Vancouver Island
De rijkdom van Vancouver Island
Ontdek de First Nations

Vancouver Island is een eiland dat tot de verbeelding spreekt. Waar ook nu nog Indianen wonen, met hun indrukwekkende kunst. En waar je eindeloos wijn kunt proeven.

Hoe noordelijker op het eiland, hoe meer wildernis. Ik rij zo maar 200 kilometer zonder een dorp tegen te komen. Het doel is Port McNeill, een oud vissersdorp. Wat goed te zien is in de plaatselijke kroeg. Ik kijk om me heen. Ruige mannen, sterke verhalen en minimaal zulke sterke drank gaan goed samen. Op de televisie is ijshockey te zien, dé sport die bij dit beeld past.

Rondom Vancouver Island liggen allerlei eilandjes. Ik neem de veerboot naar Cormorant Island, een klein eilandje. Om in het dorpje Alert Bay een duik in het verleden van de westkust van Canada te nemen. Hier leefden eeuwenlang talloze Indianenstammen, ook nu nog. Net als veel andere mensen kende ik de Indianen van de westernfilms. Deze films speelden zich veelal af in het stoffige hart van de Verenigde Staten.

Hun huidige naam zegt genoeg: 'First Nations'. De oorspronkelijke bewoners van dit deel van Canada hebben onmogelijke namen als Kwakwakwa'wakw. Ik sta voor een immense totempaal. Hij is met 53 meter de hoogste totempaal ter wereld. En ik zie er hier meer, veel meer. In het museum leer ik veel achtergronden over de mensen die vooral leefden van de zee.

In het dorp kijk ik op mijn gemak rond. De mensen hebben een opvallend donkere huidskleur, een rond gezicht en gitzwart haar. Ik maak een praatje met een bewoner en krijg zo een kijkje in zijn moderne leven. Het is wel heel erg anders dan honderd jaar geleden toen zijn familie nog op een klein eilandje in de wildernis woonde.

Het intrigeert me. Zeker als ik de kunst weer tegen kom. Maar dan in het dorp Duncan, dat veel zuidelijker ligt. De meer dan tachtig totempalen hier zijn rijkelijk bewerkt. Elke totempaal heeft meerdere afbeeldingen van dieren en mensen. Met felle kleuren. Deze fijne kunstvorm kom je dan ook in de grootste musea ter wereld tegen.

Ik loop een kunstwinkel in. Eens kijken of ik een passend souvenir kan kopen. Het is lastig kiezen. Even twijfel ik of ik het wel goed lees. Een bewegend masker van een zeearend voor 3.500 euro? Ja, de prijs klopt zegt de winkelbediende. Mijn souvenirhonger is ineens over. ,,Het is vooral voor verzamelaars,” zegt ze. Dat ben ik ook, maar wel voor een redelijke prijs.

De geur is sterk. Dit moet fruit zijn, maar dan wel gefermenteerd. Ik sta bij een kleine wijnboer in de Cowichan-vallei. Dit deel heeft opvallend veel zon per jaar. Naast 'gewone' wijn is er een overvloed aan allerhande soorten bessen, dus meer likeurtjes.

De proeverij streelt mijn smaakpapillen, keer op keer. Wat even later weer gebeurt bij de Merridale Ciderworks, waar ik cider (appellikeur) proef. Hoog tijd om eens goed op het eiland en haar bewoners te proosten.
De ruigte van West-Canada ,,Ik start in de Rocky Mountains; in de nationale parken Banff en Jasper. Een wereldberoemd decor van bergen, meren en gletsjers. Het einddoel is de Grote Oceaan. Een rit van meer dan duizend kilometer. Dit is een heuse ode aan de natuur.''

Corno van den Berg

14-daagse internationale groepsreis
Tijdens deze complete groepsreis door West-Canada maakt u kennis met een overweldigende natuur. U bezoekt onder meer het prachtig gelegen, multiculturele Vancouver, de beroemde nationale parken van de Rocky Mountains en het unieke Vancouver Island. Hoogtepunt van de reis is de boottocht door de majesteuze ‘Inside Passage’. Sinds jaren een favouriet onderdeel in ons Canada-aanbod.

Highlights:
→ Vele kansen om wild te zien
→ Banff & Jasper National Park
→ Icefields Parkway met turquoise-blauwe meren
→ Columbia Glacier
→ Legendarische Inside Passage
→ Vancouver Island
→ 'Brits' Victoria
→ Kleurrijk Vancouver

Alles weten over prijzen en beschikbaarheid van deze reis?

Ga kijken: Highlights of West-CanadaWaarom Tenzing Travel?
Tenzing Travel is al 20 jaar op rij verkozen tot dé beste specialist in Verre Reizen en heeft meer dan 100 jaar ervaring met het organiseren van de meest uiteenlopende reizen voor de meest uiteenlopende reizigers.
Met onze jarenlange ervaring hebben wij de mooiste routes en de beste selectie van hotels gemaakt, overal ter wereld. Kijk ook voor meer informatie over onze andere reizen op www.tenzingtravel.nl. Of haal de brochure in één van onze Travelshops in Amsterdam, Den Haag en Haarlem.

Deze special is gemaakt in samenwerking met Alberta, British Columbia en Kuoni. Copyright teksten en fotografie: Corno van den Berg